flori-frumoase

Spalatoriile automate (publice), sau cum sa calatoresti cu bagaj putin

[image name=line]

Se spune ca nu e frumos sa iti speli rufele “in public”. Dar cateodata este eficient.

Deoarece companiile aeriene low-cost percep taxe destul de mari pentru bagajul de cala (poti plati chiar 30 euro pentru o valiza, one-way), poti sa iti iei haine mai putine in vacanta si sa le speli la jumatatea sejurului, zburand astfel numai cu bagaj de mana.

Practic, in loc de cele 10 tricouri, de cate am nevoie pentru 10 zile in Italia sau Spania, imi iau numai 5.

America este taramul spalatoriilor automate – self-service. Exact cum vezi in filme. Vii cu cosul de rufe, le bagi in masina, si pana te mai invarti un pic, hainele sunt spalate si uscate. Sau, dupa cum vezi tot in filme, pot fi spalate, uscate si … furate. Daca nu esti pe faza. 😛

Asemenea spalatorii se gasesc insa si in Europa. Trebuie sa cauti ceva de genul: self-service laundry, laundromat, laundrette, washeteria, laverie (in Franta), s.a.m.d.

spalat

Foto: Catherine Munro/Wikimedia Commons

Tocmai pentru ca exista numeroase moduri de organizare a acestor locuri, nu voi intra foarte mult in detalii, pentru ca as termina maine. Exista centre unde trebuie sa iti aduci detergentul de acasa. In altele, nu, il poti cumpara de la fata locului. Sau este inclus in pretul spalarii.

Si pentru ca vorbeam de pret, iata un exemplu din Franta, unde am fost saptamana trecuta.

  • 8 kg rufe – 4 euro
  • 12 kg rufe – 6 euro
  • 18 kg rufe – 8 euro

Concluzia: in loc sa dai 60 euro (30+30) pe bagajul de cala (dus-intors), mai bine speli o masina cu 4 euro si salvezi niste bani.

Povestea aceasta este valabila in special pentru cei cu buget redus de calatorie, sau pentru cei care pleaca 2 luni din tara, sa zicem. 🙂 Si nu e viabila pentru oamenii comozi.

Iata, inainte de final, cum se spala rufele la Tokyo.

Sa auzim de bine! 🙂

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

3 Comments

  • OvidiuB

    Le si calca ? 😀

  • Marian

    Dar in Franta spalatorile sint “peste tot” , adica in zonele de locuit sint dese ? Va intreb findca voi pleca acolo la munca , undeva in sudul Parisului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *