Travel tips

Targul de Craciun de la Budapesta, impresii si poze

26/11/2018
mihai-jurca-budapesta

Intamplarea a facut ca anul acesta sa ajung inca din luna noiembrie in mai multe targuri de Craciun, aflate aproape de granita de vest a Romaniei – Viena si Budapesta. O sa va povestesc cate ceva in articolul de astazi despre targul de la Budapesta. Targul deschis in centru, taman in piata aflata la capatul liniei galbene de metrou (linia istorica), Vorosmarty Ter.

Sa stiti din capul locului, nu e un targ mare, cred sa aiba cam cat o jumatate de teren de fotbal. Multe casute de lemn aranjate frumos, unde sa vand fel si fel de decoratiuni de Craciun, obiecte de artizanat, turta dulce, alte dulciuri, pielarie, genti, etc. De bun gust, nu am vazut chinezarii care sa zgarie retina.

Dar stiti cum e cu toate targurile de Craciun. Aceste tonete sunt doar un pretext de plimbare catre adevarata atractie, si anume standurile de mancare, care sunt spectaculoase, bucataria maghiara fiind foarte gustoasa. Exista un stand care foloseste langosile (o gogoasa sarata) ca baza pentru aproape tot ce serveste. Se ia un langos cald si se adauga ce doreste clientul: branza si smantana, gulas, carne de pui, o tocanita de carne cu legume, s.a.m.d. Bun spre foarte bun. Preturile undeva intre 1500 si 2500 de forinti (21-36 lei), in functie de topping.

Am vazut un stand unde se facea somon gatit/afumat la cald. Se punea bucata de somon la cateva zeci de centimetri deasupra focului, iar pestele se si cocea, dar se si afuma putin. Impactul vizual, de asemenea foarte bun, dar parca nu am mers la targul de Craciun sa mananc somon afumat.

In centrul pietei sunt multe standuri cu mancare gatita. De la purcei de lapte, la toate carneturile de pe lume, in forme si moduri de gatire diferite, tocanite, salate, garnituri. Stomac sa ai. Iar un alt stand la care era coada ca pe vremea comunistilor era cel de kurtos kalacs (16-20 de lei bucata). Gatiti pe loc, mirosul lor trezeste la viata si statuile din piata. In rest, vin fiert, cateva concerte seara, si un brad de luat in poza. Targul de la Vorosmarty Ter este deschis pana pe 1 ianuarie 2019. In paralel se organizeaza un alt targ in fata bazilicii Sfantul Stefan, dar acesta nu era deschis cand am ajuns eu in Budapesta. Poze acum!

targ-craciun-budapesta-1
targ-craciun-budapesta-2

targ-craciun-budapesta-3

targ-craciun-budapesta-5
targ-craciun-budapesta-6

targ-craciun-budapesta-7
targ-craciun-budapesta-8

targ-craciun-budapesta-9

targ-craciun-budapesta-10
targ-craciun-budapesta-13

targ-craciun-budapesta-4

targ-craciun-budapesta-11
targ-craciun-budapesta-12

targ-craciun-budapesta-17
targ-craciun-budapesta-14

targ-craciun-budapesta-16
targ-craciun-budapesta-15

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

3 Comments

 • Reply Andrei 28/11/2018 at 18:07

  Si eu as vrea sa plec intr-unul din aceste doua targuri in perioada Craciunupui.Care ti se pare mai frumos,care merita mai mult?

  • Reply Mihai Jurca 03/12/2018 at 10:51

   Viena sau undeva in Germania. Frankfurt mi-a placut mult.

 • Reply 72 de ore in Ungaria. Locuri frumoase la 1-2 ore de Budapesta 09/12/2018 at 10:38

  […] de sus, revenit prin fata Parlamentului catre piata centrala, unde se deschisese targul de Craciun (link articol). Si da-i cu langosi, gulas si vin fiert, de zici ca venea sfarsitul […]

 • Leave a Reply