prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-44

Prognoza meteo weekend 11-13 octombrie. Dimineti cu ceata si dupa-amieze calde

[image name=line]

Octombrie, inceput in forta, cu vant, ploi insemnate cantitativ, lapovite, ninsori, urmate de recorduri de frig, bruma si inghet la sol, s-a imblanzit in ultimele zile, iar in perioada urmatoare vor fi fenomene specifice de toamna, dar si intervale cu soare si temperaturi de vara. Practic, din toate cate ceva, dar nimic semnificativ si mai ales periculos.

Dinspre Marea Mediterana, extremitati noroase ajung si in zona tarii noastre, fie peste regiunile vestice, sud-vestice si de nord, partial si a celor centrale, fie trecator si peste cele sudice si de nord-est, cu ploi putine si pe arii restranse, iar in exteriorul arcului carpatic, in lipsa acestora si in prezenta unui camp de presiune atmosferica ridicata si in crestere, va fi ceata, indeosebi in cursul diminetilor, asociata ici – colo cu burnita. Intervalele cu soare vor fi destul de frecvente in spatiul de dincolo de munti (vest, nord-vest, centru) la deal si la munte, unde va fi si vant, atat cat sa nu permita formarea si persistenta cetii si sa continue transportul de aer cald.

Pana la sfarsitul acestei saptamani, dar si mai departe, din punct de vedere termic, vremea va fi normala spre calda, cu maxime  de la 16…18 grade in nordul extrem al Moldovei si la tarm de mare, pana la 25…27 de grade in Banat, Crisana, Maramures, cu 22…25 de grade in Transilvania, dar si in Oltenia si Muntenia, in special in zona de deal a acestor regiuni.

Minimele se vor incadra in marea lor majoritate intre 6 si 13 grade. Pentru aceasta data, valori normale ar insemna minime intre 2 si 11 grade si maxime intre 14 si 25 de grade.

La Bucuresti, va fi ceata in orele diminetilor; trecator innorari si posibilitati de ceva stropi de ploaie; maxime de 22….24 de grade si valori minime de 9….13 grade.

La munte, sfarsitul de saptamana va fi in general frumos si cald cu valori de temperatura pozitive si noptile, chiar la inaltimi mai mari de 1500…1800 de metri.

 

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *