tallinn

3 idei pentru o vacanta de vara reusita in Europa

Imi place ca in ultimii 2-3 ani, destinatii despre care daca povesteam, aveam cel mult 10 ascultatori – 7 din complezenta si 3 chiar interesati – au ajuns in “meniul” a tot mai multor cunostinte si prieteni.

Prin 2009, cand mergeam al treilea an la rand in Suedia, auzeam numai replici de genul “du-te naibii cu frigu’ si cu renii tai, ce sa faci acolo?”. Asta desi aveam zile insorite cu 24-25 de grade in care iti era mai mare dragul sa te plimbi si sa nu te stergi de transpiratie la fiecare 10 minute. In timp, lucrurile s-au schimbat, oamenii au inceput sa mai lase din brate Grecia si Turcia, si chiar ma surprind cu locuri din Stockholm, Copenhaga, Oslo, etc, de care nici nu credeam sa existe. Desi stiu aceste 3 orase mai bine decat Clujul.

Orice mi-ati spune, raman la convingerea ca vara nu prea ai de ce sa pleci din Europa. Poate doar catre America de Nord, unde clima este asemanatoare celei de pe batranul continent. Drept urmare, o sa vin cu 3 idei de vacanta, niste cai mai putin batute de turistii romani. Dar foarte faine si din care te vei intoarce cu amintiri placute.

 

Helsinki + tarile baltice

Tarile Baltice – Estonia, Letonia si Lituania – ar fi prima propunere, mai ales acum, ca o sa avem zbor direct la Helsinki. Ai putea sa mergi in capitala Finlandei, sa stai 2 zile, cel mult 3 (Helsinki nu mi s-a parut nici pe departe un super oras), apoi sa treci cu ferry-boat-ul la Tallinn in capitala Estoniei. Nu faci mai mult de 2-3 ore. Tallinn-ul are un centru vechi superb, un fost oras medieval, intre ziduri fortificate.

De aici ai putea lua o masina si sa mergi la Riga si la Vilnius, celelalte doua capitale baltice. Vara temperaturile sunt foarte bune de mers la drum lung, distantele nu sunt mari, iar peisajele par asa putin desprinse din poveste. Imi aduc aminte ca intre Riga si Tallinn este singurul loc din Europa – sau de altul nu imi aduc aminte acum, rapid – unde prin padurea de brazi vedeam marea. Parca pe vremea mea brazii cresteau la munte, nu langa Marea Baltica.

Nu mai zic ca mai sunt si alte orasele si castele care merita vizitate. Vezi Trakai, Jurmala – statiunea protipendadei ruse pe vremea URSS, langa Riga, Kaunas, etc.

Preturile sunt bune si la mancare si la cazare. Localnicii stau insa cam prost cu engleza. O sa te saturi de dat din maini la cat de mult o sa vorbesti. Prima fotografie e din Tallinn, ca de altfel si cea din headerul articolului, iar a doua de la Castelul Trakai, din Lituania.

tallinn-2

Foto: © Scanrail | Dreamstime.com

trakai

Foto: © Vikau | Dreamstime.com

 

Centrul si nordul Danemarcei

De cand exista zbor direct la Billund, centrul si nordul Danemarcei sunt mai accesibile. Nu pentru ca pana acum nu ar fi fost, la ce retea de cai ferate au danezii. Din Copenhaga pana in nordul Danemarcei faci cam 5,5-6 ore cu trenul.

La Biilund este primul parc Legoland (link), construit langa fabrica Lego. Da, Lego sunt danezi, daca nu ai stiut pana acum. Din Billund poti merge in Aarhus, un oras superb la malul marii, apoi tot inspre nord – Aalborg, Frederikshavn si Skagen/Grenen (cel mai nordic punct al Danemarcei) – o limba de nisip care avanseaza in mare si care este acoperita din cand in cand de apa marii. Mare atentie ca nu este o vacanta ieftina. In Danemarca platesti mult atat pentru mancare cat si pentru cazare. Ca sa nu inchiriezi masina, poti lua trenul si autocarul.

Daca ai mai mult timp la dispozitie, trebuie sa stii ca de la Frederikshavn exista ferry-boat spre Goteborg (Suedia), iar de acolo poti cobori cu trenul catre Helsingborg si Malmo. Nu mai zic ca din Malmo faci o jumatate de ora cu trenul pana la Copenhaga. Dar deja o dam in altele.

In fotografiile de mai jos apar Muzeul de Arta Moderna din Aarhus (link) si dunele de nisip alb si fin de pe plajele de langa Skagen, nordul Danemarcei.

moma-arhus

Foto: © Rolf52 | Dreamstime.com

sand

Foto: © Reemt Peters Hein | Dreamstime.com

 

Jurassic Coast (sudul Marii Britanii)

Un peisaj fascinant. Imagineaza-ti ca esti pe o pajiste la cateva zeci de metri deasupra marii, bate vantul (cateodata) de zapaceste, iar valurile se sparg de stanci. Esti in Jurassic Coast – zona care face parte din Patrimoniul Mondial – sudul Marii Britanii. Pe langa diferitele tipuri de roca din care s-au “cladit” in timp toate aceste maluri abrupte, arcuri, stanci, in Jurassic Coast se pot observa si astazi numeroase fosile.

Tehnic vorbind, Jurassic Coast se intinde de la Exmouth pana la Studland. Cred ca sunt in jur de 160 de kilometri. 2-3 zile, in mod normal, ti-ar fi suficiente ca sa te bucuri de priveliste. Mai poti pune inca 3-4 zile in Londra si s-a rezolvat vacanta de o saptamana. De la Studland (limita estica a Jurassic Coast) la Londra sunt aproximativ 200 de kilometri.

In imagini sunt Old Harry Rocks si Durdle Door.

jurassic-1

Foto: © Acceleratorhams | Dreamstime.com 

durdle

Foto: © Patryk Kosmider | Dreamstime.com

Mi-ar fi placut sa va arat poze facute de mine in aceste locuri, insa le-am vizitat inainte de 2010, pe vremea in care blogul nu era nici macar in planurile mele, si mi-e rusine sa va arat ce porcarii de fotografii faceam la vremea accea. Dar promit sa ma revansez pe viitor pentru ca oricum am de gand sa revin in toate aceste locuri.

*Foto header: © Sean Pavone | Dreamstime.com

2 Comments

  • Cojocaru Mihaela

    Foarte frumoase locațiile .
    Aștept păreri despre Paris . ?‍?‍?

  • Dana

    Frumoade destinatii! As adauga fiordurile Norvegiei, desi vizitarea lor presupune un efort financiar considerabil. Multumesc pentru idei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *