Travel tips Uncategorized

Pleci in Irlanda? 5 lucruri de care sa tii cont ca sa iti faci viata mai usoara

05/11/2013
5-greseli-irlanda
[image name=line]

Fac rapid o lista a lucrurilor de care ar fi bine sa tii cont atunci cand iti planifici o vacanta in capitala Irlandei, ca sa ai viata mai usoara. Unele dintre ele, le-am experimentat (la modul negativ) pe propria piele.

 

1. Moneda Irlandei este euro, deci nu-ti schimba leii in lire sterline inainte de plecare. Desi irlandezi sunt peste “garla” de englezi, nu apartin de UK. In schimb, daca mergi putin mai la nord de Dublin (cam 100 km) si ajungi in Irlanda de Nord, vei avea nevoie de lire sterline.

 

2. Atentie la stecherul incarcatoarelor! Ai nevoie de un adaptor special, altfel nu poti sa bagi nimic in priza. Este priza cu 3 pini.

5-greseli-irlanda-2

5-greseli-irlanda-4

3. Nu lasa ciubuc barmanului. Am intrat intr-un pub, am comandat doua beri la bar si am primit imediat nota de plata. Aceasta se achita pe loc, ca nu cumva sa te imbeti prea tare si sa “uiti” sa mai platesti. Barmanul nu primeste unu-doi euro, sau cat vrei tu sa-i lasi acolo. Mi-a spus ca nimeni nu ia “spaga” in bar.

5-greseli-irlanda-3

4. Nu cumpara bautura din Irlanda ca sa duci acasa. Whisky-urile si berile locale sunt mai scumpe decat in Romania. O bere Guiness, spre exemplu, costa de la 2 euro in sus, in supermarket.

 

5. Atentie la masini! Daca ai mai fost in UK, poate esti obisnuit. Daca nu, fii cu ochii in patru in toate partile. Deoarece se circula invers decat la noi, nu vei mai sti din ce parte vine masina. Noroc ca sunt inscrisuri pe jos, dar nu pe toate straziile.

5-greseli-irlanda-1

 

* Daca ti se pare util articolul, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

4 Comments

 • Reply Lucian 05/11/2013 at 12:01

  Te contrazic la 2. Priza este la fel ca în UK (se mai foloseşte în Cipru, Malta şi probabil Gibraltar). Iar adevăratul secret e că la electronice nu îţi trebuie adaptor, trebuie doar să înfigi o tijă în gaura de siguranţă (don’t worry, nu curentează, aşa fac şi ei). La ştecherele mai groase merge mai greu sau deloc, pentru ele e preferabil adaptorul.

 • Reply Alina 05/11/2013 at 15:31

  Mihai priza de care spui din Dublin e la fel ca in uk , te corectez doar sa ai informatia corecta.

  • Reply Mihai Jurca 05/11/2013 at 22:04

   Ma dau batut. Cred ca aveti dreptate! 🙂

 • Reply Matei 16/01/2014 at 19:37

  In ceea ce priveste punctul 3 stiu din proprie experienta ca barman ca poti lasa bacsis dar depinde de fiecare bar in parte daca barmanii primesc. Majoritatea persoanelor pur si simplu nu iau restul (gen 50 euro centi)

 • Leave a Reply