Travel tips

Algarve sau Andaluzia? Comparatie intre sudul Portugaliei si cel al Spaniei

04/03/2017
marbella-1

E cea mai grea intrebare pe care am primit-o in ultima vreme, din partea unei colege. Ca si cum ai intreba care e mai buna, inghetata sau ciocolata?! Pentru cine nu e as la geografie, Algarve este zona de sud a Portugaliei, in timp ce Andaluzia este zona din sudul Spaniei care se intinde de la granita cu Portugalia pana pe la jumatatea distantei dintre Almeria si Cartagena.

La intrebarea “unde sa merg la vara, Algarve sau sudul Spaniei?” se raspunde tot cu o intrebare – “dar ce vrei sa faci?”. Sa presupunem ca raspunsul este plaja. Aici as zice ca plajele din Portugalia (de la Sagres pana dincolo de Quarteira) bat sudul Spaniei. Nisipul este galben-portocaliu, iar pe plaja poti vedea pe alocuri formatiuni stancoase, inalte. Pe sub unele chiar se poate trece (vezi Lagos, plajele din Portimao, Albufeira, etc), exact ca printr-o poarta. Si inca un aspect de luat in seama. Portugalia este in totalitate la ocean, la fel ca si bucata din Andaluzia – cuprinsa intre granita portughezo-spaniola (aproape de Huelva) si stramtoarea Gibraltar. Apa oceanului este mai rece. Mediterana este mai calda.

Iata cateva poze din Algarve (Portugalia).

portugalia-20

portugalia-21

portugalia-22

portugalia-23

portugalia-24

portugalia-25

Peisajul este putin mai wild la ocean, si se tempereaza pe masura ce mergi catre est. La fel vantul, care este mai activ la ocean, dovada a faptului ca Portugalia este paradisul surferilor in aceasta zona a Europei. Plajele de la Mediterana, din Spania, sunt mai “cuminti”.

Daca vrei vacanta activa, cu vizitat orasele istorice, fortarete, etc, atunci alege Andaluzia. Orasele sunt mai mari – vezi Sevilla, Cordoba, Granada – iar posibilitatile de recreere sunt multiple. In sudul Portugaliei orasele sunt mult mai mici. Gandeste-te ca Faro, de care probabil ai auzit, de abia daca are vreo 65 de mii de locuitori.

Mancarea este buna peste tot, poate cu un usor plus pentru Spania. Bucataria portugheza este mai simpla. Mai arhaica. Fiecare farfurie arata ca un ditamai platoul, cu 2-3 feluri de carne (daca ceri un gratar), cartofi, orez, salata si poate si un ou ochi deasupra.

Cam asta ar fi in mare. E drept ca as mai putea face comparatii pana maine, pe multe alte subiecte, dar ies un pic la soare, ca de la radiatiile monitorului mi s-au bulbucat ochii ca la lemur. Bafta!

La final poze din Andaluzia.

malaga-9

malaga-4

marbella-2
marbella-5

granada-8

cadiz-7

cadiz-15

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

6 Comments

 • Reply Cristian Cezar H 25/03/2017 at 14:09

  Ambele au multe lucruri de oferit, Algarve este o destinatie noua pentru mulți români si promite. Spania este deja o,,destinatie vedeta,, , pe cand Portugalia este asul din mânecă pentru turismul in 2017.

 • Reply Roxana 04/04/2017 at 12:19

  Partea le gata de mancare este total falsa. Pentru cine este fan peste si fructe de mare, Portugalia este extraordinara. Au cea mai gustoasa mancare pe care eu am experimentat-o calatorind in toata lumea aceasta.

  • Reply Camelia 26/11/2017 at 17:23

   Portugalia este super atât ca peisaje, locuri de vizitat, bucătărie cat și ca amabilitatea și căldura oamenilor! M-aș muta mâine acolo! ???

 • Reply Lia 26/11/2017 at 23:42

  Care este cea mai buna varianta pentru a călători in Andaluzia?

 • Reply marius 13/02/2018 at 14:52

  PT. ANDALUZIA trenul,pt ca spre ex malaga-cordoba se face in aprox 55 min cu ave (alta velocidad) tren,malaga -sevilla aprox 2h.pt granada din malaga nu este tren direct,se poate merge pe national cu autobuzul sau masina.sint aprox 140 de km.pt orase mici este bine sa inchiriezi masina,orase de genul antequera sau daca vrei sa faci caminito del rey.portugalia este super,dar pt noi este o destinatie mai noua,zborul cu tap este 4 ore.mincare portugheza este buna,au foarte multe supe dar mincarea spaniola este peste.este mai rafinata si iti ofera o sansa in plus-tapas,acele mici gustari,in tara bascilor spaniola sau franceza se numesc pintoxs.un vin txakoli basc este de neratat.

 • Reply Andreea 22/11/2019 at 10:17

  Am vizitat Algarve anul asta si am ramas foarte placut surprinsa.
  Intr-adevar iti ofera mai mult plaje si orasele mici si cochete ( relaxare ).

  Andaluzia este pe lista, sper sa ajung macar o saptamama jumate sa vizitez .

 • Leave a Reply