mare-napoli

Ce temperaturi sunt in ianuarie in Spania, Portugalia, Franta si Italia (zona de litoral)

[image name=line]

Am mai spus si o mai spun – in ianuarie, cele mai bune alegeri pe care le poti face in materie de vacanta de relaxare, sunt orasele aflate pe malul Marii Mediterane. Sunt multe zile cu soare, temperaturile sar ziua peste bariera celor 10 grade, iar zapada se asterne o data la 5 ani. Si nu rezista mai mult de o zi, doua.

Pentru ca tot mai multi m-au rugat sa fac o lista a locurilor unde se poate merge in ianuarie la plimbare, relaxare si mancare buna – fara sa-ti amorteasca oasele din cauza frigului, iata si rezultatul!

Desi multe dintre orasele de mai jos le-am vizitat in luna ianuarie, am apelat la arhiva AccuWeather pentru a avea date exacte. Sa nu zici ca vorbesc din amintiri.

Introduci orasul, apoi te duci la optiunea month si bifezi luna care te intereseaza. In speta january 2014. Sistemul iti afiseaza ce maxime si ce minime s-au inregistrat in fiecare zi. Mai precis de atat chiar ca nu se poate.

(click pe numele fiecarui oras, pentru statistici)

 

Lisabona. Asteapta-te la temperaturi cuprinse intre 13 si 16 grade la amiaza, respectiv 8-10 grade noaptea. Problema e ca in capitala Portugaliei cam bate vantul, din cauza apropierii de ocean. Maxima normala pentru o zi de ianuarie e de 13 grade, iar minima de 8 grade. Acestea sunt valori obtinute pe baza observatiilor din mai multi ani. La noi in tara, ANM ia ca referinta perioada 1981-2010.

 

Malaga. Andaluzia, draga de ea! In acest oras din sudul Spaniei maxima normala pentru o zi de ianuarie este de 15 grade, iar minima de 5 grade. In prima luna a lui 2014 a fost o singura zi cu 10 grade la amiaza, una cu 20 de grade, in rest numai temperaturi intre 12 si 18 grade.

 

Barcelona. In mod normal, la Barcelona sunt 6-7 grade dimineata, respectiv 13 la amiaza. Eu am fost de 2 ori in capitala Cataloniei in ianuarie. Acum 4 ani am prins 5 zile numai cu 15-16 grade, o temperatura inselatoare. Cum imi dadeam haina jos si ramaneam in ceva subtire, imi era bine cat era soare. Cand se innora si batea vantul disconfortul termic se instala.

 

Nisa. Coasta de Azur e ferita de vant. Nu acelasi lucru l-as putea spune de Marseille unde bate mistralul de te zapaceste. In zona Nisa – Monte Carlo – Cannes sunt cam 13-14 grade ziua si 4-5 grade noaptea.

 

Cagliari. In Sardinia nu am ajuns, dar statistica spune ca in Cagliari sunt 14-16 grade ziua si 7-8 grade noaptea. Mi s-a spus ca bate vantul destul de tare. Daca respectivul m-a mintit, va mint si eu la randul meu.

 

Catania. Acum vreo 7 ani, cand zburam cu Sky Europe la Viena, de pe Baneasa, la poarta alaturata se facea imbarcarea de Catania. Imi aduc aminte si acum de un domn, romano-italian, bronzat, cu parul cret, care imi spunea ca acum sunt 20 grade in Sicilia. Ca e “molto bene”, ca lumea nu are griji. Nu stiu cu ce termometru masura domnul, dar la la 16-17 grade te poti astepta. Noptile sunt racoroase – intre 3 si 7 grade.

 

Bari. Intre 15 si 18 grade ziua, cam 8-9 grade noaptea si curse low-cost catre aceasta destinatie aflata la “calcaiul cizmei”, in Italia.

 

Malta (Valletta). E probabil destinatia cu cea mai calda vreme in ianuarie, dintre orasele enumerate. Anul acesta au fost cel putin 14 grade la amiaza, in fiecare zi de ianuarie. Noaptea, temperatura este de 11-12 grade.

 

Split (Croatia). In zona Croatiei nu e chiar atat de bine in ianuarie. 10 grade media maximelor, 5 grade media minimelor.

 

* Foto header: © Aprescindere | Dreamstime.comAmalfi Coast – Italy Photo

Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *