poze-noi

Cu ce aparat faci poze in vacanta, Jurca? Ca arata foarte bine!

Stau cateodata si ma gandesc cat evoluam de-a lungul vietii. Se intampla acum 3 ani si ceva, intr-o seara rece de iarna. Stateam impreuna cu unul dintre cei mai buni prieteni la Starbucks-ul de la Victoriei si ne uitam ca mata-n calendar la WordPress (panelul/softul din care se https://www.mihaijurca.ro/wp-content/uploads/concerte-1.jpgistreaza blogul).

Si habar nu aveam cum functioneaza. Ca sa schimbam un logo, incercam sa modificam (aproape) fiecare fisier tip imagine. Pana reuseam. Incercam apoi altceva. Iar bajbaiam de 10 ori, iar a 11-a incercare era cu noroc. Si tot asa, din aproape in aproape.

Cert e ca in 3 luni am reusit, intr-un final, sa punem blogul “on air”. Primele subiecte pe care le-am abordat erau greu de ilustrat. Desi calatorisem destul de mult pana atunci, nu aveam poze. Eram genul de om caruia nu ii placea sa faca nicio fotografie in locurile unde ajungea. Totul ramanea stocat pe “retina”. Este motivul pentru care nu am scris nici pana azi despre orase in care am ajuns chiar de 2-3 ori, cum ar fi Tallinn sau Riga.

A urmat apoi boom-ul telefoanelor inteligente si, odata cu ele, mi s-a declansat si apetitul pentru fotografiat. Daca ma uit acum pe pozele facute prin 2009-2010, imi dau seama cat de mult am evoluat. Erau fotografii intunecate, miscate, 8 din 10 nu “tineau” linia orizontului (erau strambe).

Deci de la epoca “no photos”, am trecut succesiv prin etapele telefon cu camera foarte proasta, proasta, bunicica, buna, aparat foto compact, aparat foto mirorless si acum DSLR.

Sa stii ca la inceput nu eram deloc incantat de ideea unui aparat DSLR. “Ce sa fac eu cu caramida aia? S-o car peste tot, dupa mine, in vacanta? No way!”. Am telefon cu camera de 13 MP, nu imi trebuie mai mult. Si cand ma credeam mai stapan pe situatie, pac, vremea ma lovea in freza! Si nimeream intr-un oras precum Amsterdamul, cu nori si ploaie (apropo, am fost de 6 ori la Amsterdam, dar eu nu am vazut niciodata soarele in acest oras), si ma “linisteam” cu pozele. Toate erau triste si intunecate, numai bune de postat pe un blog quality, nu.

A urmat pasul “inevitabil” catre DSLR, in speta Canon EOS 70D. Pfff, sa vezi ca dracul nu e atat de negru. Parca nu mai pare atat de mare, pe cat il vedeam eu agatat de gatul asiaticilor prin excursii. In fond, greutatea lui finala e data de obiective. Daca pui ditamai “tunul” pe el, normal ca va fi greu si voluminos. Daca esti practic si iti iei obiectivele de care ai nevoie strict in ceea ce ai tu de facut, situatia se suceste cu 180 de grade. Prin urmare, pe langa body-ul de care ti-am vorbit, kit-ul meu mai contine un doua obiective – cel de 24 mm (ultrasubtire, f 2.8) pe care il folosesc mai toarta ziua la pozat cladiri, peisaje, oameni, si cel de 50 mm (foarte luminos, f 1.4), care este o minune cand vine vorba de facut portrete sau de pozat obiecte apropiate, mancare, etc. Cu obiectivul de 24 mm, spre exemplu, aparatul intra in gentuta lui, cu tot cu obiectivul fixat. Deci nu mai pierd timp sa pun obiectivul si sa scot obiectivul.

canon-70D
selphy

In specificatiile tehnice ale lui Canon EOS 70D nu voi intra prea mult, pentru ca nu sunt site de review-uri foto. In plus, le explica mult mai bine producatorul pe pagina oficiala a aparatului. Ma intereseaza mai mult sa va spun cum ma ajuta in vacante, si sa incerc sa raspund la intrebarea “ce aparat folosesti, ca unele poze sunt foarte faine?”.

Functiile pe care pur si simplu le ador la acest aparat sunt cele legate de conectivitate. In vacanta fiind, trebuia sa umblu mai mereu si cu laptopul dupa mine. Faci poze ziua si le descarci seara, pe laptop, ca sa vezi ce a iesit. De cele mai multe ori, o poza poate arata perfect pe display-ul aparatului, iar atunci cand este descarcata pe un display mai mare, sa fie usor dezamagitoare. Cu aplicatiile special create de Canon – EOS Remote sau Camera Connect (ambele disponibile in Google Play si App Store) – conectezi foarte usor aparatul foto la telefon sau la tableta, si poti descarca pozele facute. Le poti trece printr-un soft de editare (pe telefonul mobil) si zbang cu ele pe Facebook sau Instagram. In plus, poti face chiar poze direct din aplicatie. Sa zicem ca esti singur. Pui aparatul pe trepied si te asezi in cadru. In acest timp, vezi totul pe ecranul telefonului mobil. Poti sa mai umbli la setari si, cand esti pregatit, say “cheese” si te-ai tras in poza.

movie

 

Promo. Canon 70D + Imprimanta cadou

Pana pe 8 mai, la orice Canon EOS 70D cumparat, primesti cadou o imprimanta Canon SELPHY CP910, care se conecteaza rapid la orice dispozitiv, tot prin Wi-Fi. Ca sa printezi, trebuie sa instalezi aplicatia Canon Print pe telefonul mobil, si strimiti pozele prin Wi-Fi spre a fi imprimate. Ne-am jucat si eu cu doamna mea cu imprimanta, si ne-am “pus pe hartie” cateva dintre amintirile din vacantele din acest an. Iar 2016 de abia a inceput.

*Articol realizat in colaborare cu Canon Romania.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *