paste-oua

Cum va fi vremea in noaptea de Inviere si in zilele de Paste

[image name=line]

Racirea, declansata marti in interiorul arcului carpatic si care miercuri a cuprins toata tara, a fost accentuata, si cu vant intens si ninsori in zona de munte, incepand de la altitudini chiar sub 1000 de metri, unde s-a depus strat de zapada de peste 100 cm la Balea Lac, 62 cm la Ceahlau Toaca, 36 cm pe Valea Prahovei, la Sinaia si Predeal, la fel si la Paltinis.

Temperaturile maxime, de miercuri, din Oltenia, Muntenia, Moldova, jumatatea de est a Transilvaniei, au fost egale cu minimele din dimineata aceleiasi zile, sau mai mici decat acestea. Si in zonele cu ninsori, valorile termice au fost tot scazute, dar nu negative,  iar ninsorile au provenit din nori bogati in umezeala, de provenienta mediteraneana, care, la impactul cu muntii si in speta Carpatii Meridionali,  din imposibilitatea de a-i depasi usor, s-au dezvoltat mult pe verticala si prin precipitare au “atras” aer mai rece din straturile mai inalte ale atmosferei. Vara, cand temperaturile sunt cu mult mai ridicate, in astfel de situatii, vorbim de caderi de grindina.

Cerul va fi innorat si va ploua vineri in jumatatea de sud-est a Romaniei. Cantitatile de apa vor fi de 15…20 l/mp si izolat peste 25 l/mp în Oltenia, Muntenia si in Carpatii de Curbura. In rest, ploile vor fi pe spatii restranse.

In conditii de vant intens, temperaturi mai ridicate si ploi peste stratul de zapada, creste riscul de avalanse si chiar de inundatii, cel putin pe raurile mai mici din aceste regiuni.

 

Noaptea de Inviere

Sambata, inclusiv in noaptea de Inviere, mai multe ploi vor fi in vest si sud-vest si mai putine in rest; duminica va ploua, dar pe arii foarte restranse si slab, in special in nord-vest, la deal si la munte; luni in vestul si in estul tarii, iar de marti, ploile revin pe arii din ce in ce mai extinse.

 

* Foto header : Wikimedia Commons. Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *