picaturi-ploaie

De ce nu a mai aparut soarele in Bucuresti de o luna

[image name=line]

In sudul si in estul Romaniei, mai cu seama in zona de campie, soarele nu a mai aparut din 11 noiembrie. Dinspre Marea Mediterana a patruns aer cald – la inaltime, iar dinspre Campia Rusa, strict, in apropierea suprafetei solului, aer rece, pe langa rama exterioara a Carpatilor Orientali si dinspre Buzau si Rimnicu Sarat, inspre Campia Romana si cea mai mare parte a Olteniei.

Este o situatie de inversiune termica, ce rezulta si din diferentele termice, notabile, de la sfarsitul saptamanii trecute. Sambata si duminica, 6…7 decembrie, la Sinaia si Predeal erau 7…9 grade, la Bucuresti, Giurgiu si Craiova, in jur de 1 grad, iar in Dealurile de Vest si in Maramures, 12…14 grade la amiaza.

Si umiditatea din aer, a tot crescut din motive de ploi si burnite, dar si din ninsorile de la inceputul lunii decembrie. Doar un vant mai alert, neaparat dinspre vest – spre est, ar crea turbulenta si la limita inferioara a atmosferei si ar disipa norii.

In situatia data, cand aerul rece, mai greu, nu se poate ridica in atmosfera, iar cel cald, mai usor, nu poate cobora spre pamant, se formeaza ceata persistenta sau „ceata inalta”, respectiv nori cu plafon inferior scazut, de tip stratiform, adica acea panza continua ce persista de aproape o luna.

De-a lungul timpului, au mai fost astfel de perioade, poate nu asa de lungi. N-a fost soare, la Bucuresti, in perioadele:

  • 29 decembrie 2012 – 9 ianuarie 2013
  • 6 – 19 februarie 2013
  • 20 februarie – 10 martie 2014.

Mai de mult, situatii similare au fost in 1982, 1986, 1987, tot la sfarsit si inceput de an. In 2003, au fost temperaturi scazute si intervale lungi fara soare, pana in 27 aprile. Dupa aceea, vremea a devenit frumoasa si s-a incalzit, asa incat, in 2 zile a inverzit totul si au inflorit pomii. Atat cei ce infloreau mai devreme, cat si cei ce infloreau mai tarziu, respectiv corcodusi, meri, peri, pruni, caisi, ciresi, visini.

 

Text de Romica Jurca, meteorolog ANM

* Foto header: © Annminina | Dreamstime.comRain Drops On Window Photo

Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *