Travel tips

Gradina tropicala din gara Atocha, Madrid

01/11/2017
gara-atocha-1

Intreaba-ma ce cladire mi-a placut cel mai mult in Madrid. Si o sa-ti spun, fara sa respir, ca gara Atocha este fabuloasa. Sigur, te uiti putin stramb la mine si spui ca uite si ce gusturi are si nebunul asta, dar cand ajungi la fata locului o sa te convingi singur.

Situata la intersectia mai multor strazi si bulevarde (Calle de Atocha, Paseo del Prado, Plaza Emperador Carlos V, Paseo de la Infanta Isabel), gara arata senzational din afara – multa caramida, apropo, foarte bine intretinuta, ornamente din otel si sticla.

Iar cand intri in gara, te simti de parca ai ajuns la gradina botanica. Intr-o imensa gradina tropicala. Imagineaza-ti o ditamai hala care gazduieste pe langa magazine, cafenele si mici restaurante, aproximativ 260 de specii de plante din Asia, America sau Australia. E o placere ca in asteptarea trenului sa iti iei o cafea, un ziar si sa zaci efectiv pe una din bancutele ascunse printre plantele cu frunze uriase.

Istoria spune ca gara din Madrid a fost prima gara construita in Spania, in 1851. Numele initial al garii era Estación de Mediodia insa astazi este cunoscuta ca Estación de Atocha. Cladirea originala a ars insa intr-un cumplit incendiu, astfel incat gara a trebuit reconstruita, dupa planurile lui Alberto de Palacio y Elissague, un arhitect care a colaborat cu Ricardo Velázquez Bosco la realizarea Palacio de Cristal din Parcul Retiro. De altfel, vei vedea ca cele doua constructii seamana putin la felul in care se intrepatrund sticla si fieraraia.

Iar in 1985, si aici doream sa ajung, a mai fost construita o structura a garii, iar acolo au fost mutate toate sinele de tren. Drept urmare, vechea gara a fost transformata in gradina despre care va vorbesc. Si un sfat prietenesc, nu comparati cu ce se intampla la noi, ca va ia plansul. Suntem din alt film.

gara-atocha-3
gara-atocha-2

gara-atocha-4

gara-atocha-6
gara-atocha-5

gara-atocha-7

gara-atocha-9
gara-atocha-11

gara-atocha-8

gara-atocha-10
gara-atocha-12

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

5 Comments

 • Reply Mirela 01/11/2017 at 16:52

  Este absolut superba!

 • Reply Gabi 12/11/2017 at 10:45

  Ah… tocmai m-am întors din Madrid, dar aici nu am ajuns. Oricum trebuie sa merg din nou… au ramas multe de vazut. Si ai dreptate, nu trebuie comparat cu ce avem noi, nu ne-am mai intoarce.

 • Reply Best of Travel 2017 31/12/2017 at 11:46

  […] din Madrid? Sunt doua: Malasana (link) – cartierul hipsterilor, si … Gara Atocha (link), cu a sa gradina […]

 • Reply Diana 10/03/2018 at 19:20

  Trebuia sa pui măcar o poză si cu țestoasele…?

 • Reply Cu copiii in vacanta la Madrid - Jurnalul Alinutei 19/03/2018 at 10:54

  […] asta, din cauza lui ajungand strabat tot orasul, desi eram rupta de picioare, doar pentru a vedea Gara Atocha (merci mult, Mihai!) Si, nu in ultimul rand, prinzand gustul vlogurilor de calatorie (dupa vacanta […]

 • Leave a Reply