gara-atocha-1

Gradina tropicala din gara Atocha, Madrid

Intreaba-ma ce cladire mi-a placut cel mai mult in Madrid. Si o sa-ti spun, fara sa respir, ca gara Atocha este fabuloasa. Sigur, te uiti putin stramb la mine si spui ca uite si ce gusturi are si nebunul asta, dar cand ajungi la fata locului o sa te convingi singur.

Situata la intersectia mai multor strazi si bulevarde (Calle de Atocha, Paseo del Prado, Plaza Emperador Carlos V, Paseo de la Infanta Isabel), gara arata senzational din afara – multa caramida, apropo, foarte bine intretinuta, ornamente din otel si sticla.

Iar cand intri in gara, te simti de parca ai ajuns la gradina botanica. Intr-o imensa gradina tropicala. Imagineaza-ti o ditamai hala care gazduieste pe langa magazine, cafenele si mici restaurante, aproximativ 260 de specii de plante din Asia, America sau Australia. E o placere ca in asteptarea trenului sa iti iei o cafea, un ziar si sa zaci efectiv pe una din bancutele ascunse printre plantele cu frunze uriase.

Istoria spune ca gara din Madrid a fost prima gara construita in Spania, in 1851. Numele initial al garii era Estación de Mediodia insa astazi este cunoscuta ca Estación de Atocha. Cladirea originala a ars insa intr-un cumplit incendiu, astfel incat gara a trebuit reconstruita, dupa planurile lui Alberto de Palacio y Elissague, un arhitect care a colaborat cu Ricardo Velázquez Bosco la realizarea Palacio de Cristal din Parcul Retiro. De altfel, vei vedea ca cele doua constructii seamana putin la felul in care se intrepatrund sticla si fieraraia.

Iar in 1985, si aici doream sa ajung, a mai fost construita o structura a garii, iar acolo au fost mutate toate sinele de tren. Drept urmare, vechea gara a fost transformata in gradina despre care va vorbesc. Si un sfat prietenesc, nu comparati cu ce se intampla la noi, ca va ia plansul. Suntem din alt film.

gara-atocha-3
gara-atocha-2

gara-atocha-4

gara-atocha-6
gara-atocha-5

gara-atocha-7

gara-atocha-9
gara-atocha-11

gara-atocha-8

gara-atocha-10
gara-atocha-12

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *