gradini-exotice-7

Gradinile exotice din Monaco si o priveliste superba spre Monte Carlo

Un loc fabulos, cu o priveliste pe masura. Si va dau cuvantul de onoare ca nu ma joc cu cuvintele.

Cei care ati ajuns deja la Monte Carlo ati vazut ca orasul este construit pe etaje. Ca sa urci de la un nivel la altul ori iei ascensorul public, unde acesta exista, ori numeri treptele scarilor care fac legatura intre o strada si cea de deasupra ei.

Vizita noastra la Jardin Exotique de Monaco a fost tare funny. De fapt, felul in care am ajuns acolo. Cred ca era vreo 4 si jumatate, dupa-amiaza. Eram cu stimata doamna pe langa Piata Condamine, aproape de apa. Ma uit pe Google Maps si vad ca gradinile sunt la o aruncatura de bat. Hai si-om mere! Stanga, dreapta, inca o data stanga si dintr-o data ne oprim intr-un zid. Mai sa fie! Nu se mai poate avansa! Pe unde naiba sa o luam?

Si ma dau destept! Uite semnul, incolo! Mergem in directia respectiva, viram de cateva ori si ne trezim in acelasi loc. Jur, parca eram la camera ascunsa. Semnele aratau pe unde ar trebui sa o iei (teoretic) catre gradini, dar pareau amplasate de cineva aflat in fata unui calculator, care nu a calcat in viata lui in Monte Carlo.

Si cum la barza chioara ii face Dumnezeu cuib, nu va zic ca vine o doamna, sarita bine de prima tinerete, cu o sacosa care nu parea nici grea, dar nici usoara. Unde mergeti? Paiiiii … la gradini. Haideti cu mine!

Stiti unde greseam? Nu vedeam liftul public, ascuns dupa colt. Doamna, evident ca stia schepsisul, fiind de prin partile locului. Si urcam fratilor cu liftul, ne dam jos, mai facem 20 de pasi si alta repriza de urcare, de aceasta data pe scari. Nevasta-mea m-ar fi omorat. De abia se mai misca. Era ca soldatul sovietic dupa ce a marsaluit 200 de kilometri prin zapada, iar acum trebuia sa se tina dupa doamna care parca avea motoras in spate. Fi-ti-ar gradinile ale dracului! Ce sa vezi, niste cactusi!? Nu ai mai vazut cactusi! Huooo …

Si cred ca am tinut-o asa pret de un sfert de ora. Lift, scari, lift, scari, etc. Cand aveai impresia ca aproape ai ajuns, se mai ivea o ocazie de a schimba altitudinea. Si inca una … La un moment dat doamna se opreste si ne spune cu o voce calma, care parca raporta indeplinirea misiunii – am ajuns, acestea sunt gradinile! Si s-a facut nevazuta, tot cu pasi rapizi. Ma uit acum, la rece, pe hartile de la Google. Am urcat de la 11 metri deasupra marii pana la 83 de metri, acolo unde se afla gradinile. Iar pe harta totul parea colea.

gradini-exotice-1

gradini-exotice-2
gradini-exotice-3

Acum despre gradina. Deschisa publicului in 1933, Jardin Exotique de Monaco este o colectie impresionanta de plante aduse din zonele aride aflate in sud-vestul Statelor Unite, Mexic, America Centrala si de Sud, Africa sau zona araba si ulterior aclimatizate. Gradina este construita in trepte, exact ca orasul in sine. Aleile pietruite sunt flancate in stanga si in dreapta de toate neamurile de cactusi, agave si alte plante al caror nume nu-l mai retin.

Iar privelistea face toti banii. Imagineaza-ti ca se vad la perfectie dealul pe care se afla Palatul Princiar, Stadionul lui AS Monaco, porturile si, in general, toate constructiile notabile din principat.

Pont: Autobuzul 2 (link) are capatul chiar in fata Jardin Exotique de Monaco. Daca il iei, poti ajunge pe dealul unde se afla Palatul Princiar si Muzeul Oceanografic si faci o economie de energie.

Si tot in incinta gradinilor se afla si o grota care se poate vizita, insa spre ghinionul meu, accesul vizitatorilor era restrictionat la momentul vizitei noastre. Dar repet, vegetatia si privelistea fac toti banii.

gradini-exotice-4

gradini-exotice-6
gradini-exotice-5

gradini-exotice-8

gradini-exotice-9
gradini-exotice-10

gradini-exotice-11

gradini-exotice-12
gradini-exotice-13

gradini-exotice-14

gradini-exotice-15
gradini-exotice-16

gradini-exotice-17

gradini-exotice-19
gradini-exotice-18

gradini-exotice-20

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

4 Comments

 • Teodor Tuca

  Salut Mihai,

  Exact acelasi lucru am patit si eu cu Gradinile astea Exotice: m-am “ratacit” de n ori si am ratat penultimul lift pana sus, care urca vreo 10 etaje :)) Una e ce arata semnele alea rutiere si altceva e in realitate.

  Dar pana la urma privelistea de sus a meritat tot efortul!!! 😀

 • mirela16

  Am fost in Monaco si mi-a placut mult de tot. Sa stau intinsa pe plaja din Monte Carlo a fost ca un vis. Ador nisipul acela granulat si foarte fin. La gradinile exotice nu am ajuns, in schimb am urcat la Palatul Princiar si am avut parte de o priveliste grozava 🙂

 • Daniela

  Ca sa nu te mai ratacesti, autobuzul are capat de linie chiar acolo!Funny!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *