Jack, omul din spatele whiskey-ului Jack Daniel’s

Nascut in jurul anului 1848, Jasper Newton Daniel sau Jack, pentru prieteni, s-a remarcat prin independenta sa. Nu se stie ce l-a determinat sa isi croiasca drumul in viata de la o varsta surprinzator de frageda, dar intr-un orasel mic precum Lynchburg, fiecare localnic are propria versiune a povestii.

Unii spun ca ambitia ii depasea cu mult inaltimea. Avea doar 1,58 m si dorea sa creasca in ochii celorlalti. Altii sunt de parere ca spiritul sau independent a aparut odata cu moartea mamei. Jack era cel mai mic dintre cei zece frati, care au devenit 13, după ce tatal lui s-a recasatorit. Cum nu o avea deloc la inima pe mama vitrega, e posibil ca Jack sa se fi simtit neglijat, si in cele din urma a parasit caminul familial.

Oricare ar fi fost cauza deciziei sale, de la 6 la 9 ani, Jack si-a luat viata in maini. A stat o perioada la un prieten al familiei, inainte de a intra sub tutela pastorului luteran, Dan Call. Cand nu tinea predici, Call conducea o ferma, un magazin cu de toate si … o mica distilerie de whiskey. Din toate acestea, doar distileria i-a atras atentia micutului Jack, care s-a aratat dornic sa invete cum se fabrica whiskey-ul. Jack i-a patruns toate tainele, de la amestec, la filtrarea prin carbune de artar, picatura cu picatura.

jack-1

Lucrul care l-a atras pe Jack la whiskey reflecta un alt motiv de speculatie pentru locuitorii din Lynchburg. Poate munca in liniste se potrivea cu firea lui solitara. Sau poate placerea de a fauri ceva cu mainile lui tinere, ii întarea convingerea ca isi poate face un viitor sigur. Indiferent de motive, fabricarea whiskey-ului e devenit pasiunea lui Jack, si, in final, munca lui de-o viata.

Legenda spune ca la 21 de ani, Jack s-a intors dintr-o calatorie de afaceri purtand o palarie inalta de gentleman, o vesta cafenie si un frac lung, tinuta care l-a facut celebru. A ridicat apoi un conac cu două etaje si o biblioteca de invidiat. A completat cu un pian Steinway & Sons, care s-a asortat perfect cu sala de bal de la etaj. Apoi, a deschis portile catre intregul Lynchburg, pe care l-a distrat cu petreceri care au ramas in istoria orasului.

jack-8
jack-4

In 1896, gentleman-ul care conducea o distilerie, si-a vazut numele intr-o gazeta din Nashville, in care scria ca: Old No 7 a capatat o popularitate mai mare fata de orice alta marca de whiskey, in multi ani. Iar Dl. Daniel are o distilerie de invidiat, renumita in tot Sudul pentru calitatea surprinzatoare a produselor sale. Acestea devin pe zi ce trece mai cunoscute, iar volumul de vanzari creste vazand cu ochii.

Si astfel, baiatul care a plecat de mic de acasa, a reusit  in sfarsit sa obtina ce si-a dorit toata viata: un loc al lui in lume. Iar asta, purtand in suflet si in minte cateva cuvinte de o simplitate uimitoare: Every day we make it, we’ll make the best we can.

*Fotografii articol: Jack Daniel’s

jack-3

* Blogul MihaiJurca.ro participa in campania de comunicare Jack Daniel’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *