cele-mai-sigure-locuri-in-avion

Lectie de siguranta. Stii care sunt cele mai sigure locuri intr-un avion?

[image name=line]

In momentul in care rezervam un bilet de avion sau atunci cand facem check-inul, multi dintre noi nu tinem cont de cateva reguli de baza in alegerea locului pe care vom calatori in avionul care ne va duce in destinatia dorita. Si asta deoarece prea putini oameni cunosc aceste reguli, iar confortul primeaza, de regula, in detrimentul masurilor de siguranta.

Iata ce trebuie sa stii atunci cand iti alegi locul in avion:

 • Cele mai bune locuri pe care te poti afla in caz de evacuare de urgenta sunt cele de la coridor (aisle), notate cu literele C si D (la avioanele mici – Boeing 737, Airbus A319,320,321). La avioanele mari (Boeing 777, 787, Airbus A380, A340-500), care au doua culoare, se mai adauga locurile notate cu G si H. Daca stai la fereastra, sansele sa reusesti sa iesi de acolo, trecand de urmatorii doi pasageri sunt mult mai mici.
 • In caz de impact, acesta este resimtit mult mai puternic in partea din fata a avionului decat in spate – aviz celor care isi aleg locuri in primele randuri tocmai pentru a cobori mai rapid. Dezavantajul locurilor din spate este dat de galagia mai mare a motoarelor, iar turbulentele se simt ceva mai puternic decat in fata.
 • In caz de prabusire, avionul cade in “bot”, nu in “fund”!
 • In cazul in care avionul se “rupe”, de regula se rupe de la mijloc, adica locul unde se afla iesirile de siguranta, preferate de numerosi turisti datorita faptului ca ofera mai mult loc la picioare.
 • In caz de decompresie rapida a avionului, cel mai periculos loc este cel aflat la fereastra, langa iesirile secundare de urgenta (cele de la mijloc). Exista posibilitatea ca respectivii pasageri sa fie pur si simplu “trasi” afara din avion.
 • Exista totusi si un avantaj in cazul celor care stau la geam, la iesirile de urgenta. Daca avionul reuseste sa ajunga “intreg” la sol, in urma unei aterizari fortate, pasagerii de pe locurile respective vor fi cei care vor deschide usile de urgenta si vor parasi avionul.

 

Cam acestea sunt in mare, regulile de alegere a celui mai sigur loc in avion. Sigur, nu confortabil!

Aaaa…si sa nu uit! Cel mai important lucru este ca atunci cand te asezi in avion sa numeri la cate randuri esti de cea mai apropiata iesire de urgenta. In caz de incendiu la bord si fum puternic, nu vei mai vedea semnele de EXIT si s-ar putea sa mori. In caz de urgenta, trebuie sa folosesti cea mai apropiata iesire, nu cea pe care te-ai urcat! Exemplu: stai in randul 8, te-ai urcat prin fata, vei iesi pe la mijloc.

In cazul avionelor mici (737, A320), eu aleg locurile notate C si D de pe penultimul sau ante-penultimul rand  din spatele avionului. Nu as sta in ultimul rand deoarece spatarele scunelor nu se rabateaza, iar zgomotul toaletei “ofera” un disconfort major.

In plus, daca vrei o cutie de suc sau un pahar de apa, ai sanse mai mari sa stabilesti o legatura vizuala rapida cu o stewardesa care se afla la locul ei in spatele avionului.

 

* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

6 Comments

 • Adrian

  Este foarte interesant articolul. Va multumim pentru sfaturile date. Speram sa aveti cat mai multe. Suntem un grup de turiste-traseiste ( ne dorim sa zurmam cu tine peste mari si oceane hi-hi)

 • sorin

  Au fost si cazuri cu avioane cazute in fund. Cu avioane care s-au rupt in 3 si nu de la usile de siguranta…Au fost si studii facute, analize si chiar un avion prabusit controlat. Concluzia e una: nu exista un loc mai sigur in avion. Orice accident/incident are la baza foarte multi factori. Asa ca cer senin si zboruri line. Orice loc este la fel de sigur!

 • STELIO

  tot timpul aleg locul 25 D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *