piata-spania-sevilla

Piata Spania din Sevilla. Poate cea mai frumoasa din toata Spania

Nu dati banii pe prostii, luati vacante in Andaluzia la copii! Acum vreo 5 ani, cand am ajuns prima data in Sevilla, am zis ca orasul asta e mai fermecator decat Parisul. Drept urmare, anul trecut am dus-o si pe doamna acolo, ca sa ne convingem. Si, ce sa vezi? Tare i-a mai placut. Si apropo, dupa ce a zburat in peste 80 de destinatii din toata lumea pe vremea cand lucra la Emirates, nu e usor sa o mai “pacalesti” cu una cu doua.

Sa stabilim din capul locului – urmeaza mai multe articole despre Sevilla. Pentru inceput, ne incalzim la propriu si la figurat cu o vizita in Plaza de España (Piata Spania). E locul perfect din Sevilla unde sa mergi dupa masa si stai tolanit la soare. Sa iti faci siesta, cum spun spaniolii.

Istoric vorbind, piata a fost construita in anul 1928, pentru expozitia Ibero-Americana ce avea sa se desfasoare un an mai tarziu. Este practic o imbinare de neo-renascentism, art deco si elemente de arhitectura maura. Piata este construita in forma de semicerc, iar cladirile pe care le vezi in fotografiile de mai jos sunt folosite astazi de organizatiile guvernamentale.

Pe tot semicercul despre care iti vorbeam, sunt construite mai multe alcovuri (ca niste bancute din caramida si beton). Din cate imi aduc aminte, cred ca sunt vreo 48 in total, reprezentand o regiune sau un oras din Spania. Fiecare asemenea zona este placata cu ceramica vopsita, pe care sunt trecute numele regiunii/orasului, precum si reprezentari grafice cu cele mai importante aspecte/monumente din istoria locului respectiv. Din cand in cand, aceste placute sunt restaurate de oameni cu multi ani de studiu in spate. E ca la noi in bucatarie, cu faianta. Unele placi se mai sparg, altele se decoloreaza, etc. Si normal, trebuie inlocuite sau retusate.

In piata cu un diametru de aproximativ 200 de metri, care simbolizeaza deschiderea Spaniei catre fostele colonii, exista si un canal pe care te poti plimba cu barcuta. Canalul este traversat de 4 poduri, care reprezinta cele 4 vechi regate ale Spaniei – Castilia, Leon, Aragon si Navara. Intrarea in piata este gratuita, iar pentru a ajunge in ea, o poti lua la pas, usurel, din centrul orasului. Nu faci mai mult de 20 de minute.

piata-spania-sevilla-21

piata-spania-sevilla-3

piata-spania-sevilla-13

piata-spania-sevilla-2
piata-spania-sevilla-26

piata-spania-sevilla-4

piata-spania-sevilla-5

piata-spania-sevilla-7
piata-spania-sevilla-12

piata-spania-sevilla-8

piata-spania-sevilla-11

piata-spania-sevilla-10
piata-spania-sevilla-17

piata-spania-sevilla-15

piata-spania-sevilla-16

piata-spania-sevilla-20
piata-spania-sevilla-9

piata-spania-sevilla-22

piata-spania-sevilla-19

piata-spania-sevilla-14

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *