prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-4

Prognoza meteo 15 – 21 aprilie. Acum chiar ca putem spune ca a venit primavara

[image name=line]

Cu oarecare intarziere fata de cei mai multi ani, primavara isi intra in drepturi depline in acesta spatamana, in sensul incalzirii vremii, care va deveni si frumoasa, cu cer variabil spre mai mult senin, incepand cel mai probabil de miercuri.

Pana atunci, din formatiunile noroase, oarecum blocate in zona Marii Negre, ar mai putea fi manifestari de instabilitate atmosferica, respectiv averse, dar foarte putine si slabe cantitativ, si descarcari electrice, pana marti la amiaza, in estul si sud-estul tarii.

Cresterea de temperatura, ce va urma, va conduce la o vreme calda, pentru acesta perioada, la maxime de pana la 23…25 de grade, din a doua parte a saptamanii.

Dupa seceta din vara si din toamna,  precipitatiile au fost bine venite si au refacut rezerva de apa din sol. In conditiile in care nu au fost geruri si nici temperaturi foarte ridicate, asa incat sa amplifice procesele de evaporare, aceasta rezerva s-a mentinut, dar au fost in crestere riscurile hidrologice, cresteri importante de debite pe rauri si inundatii, provocate si de acumularile de apa, provenite din topirea zapezii.

Dunarea a „adunat” multa apa din ploile frecvente si persistente inca de la izvoare si din topirea zapezilor, de pe traseu, iar dupa incetarea precipitatiilor, in general mai sunt inundatii, provocate de unda de viitura, aflata in deplasare. O situatie similara, dar cu un regim termic putin mai ridicat decat acum, a fost in aprilie 2006.

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *