cap-nau-1

Tot la sud de Valencia, tot superbe – Mirador La Falzia Javea si Cap de la Nau

Acum fix doua saptamani va povesteam despre excursia de o zi, cu masina, la sud de Valencia. Ne-am potolit (macar vizual) sau, din contra, v-am accentuat atunci pofta de mare si soare vizitand Denia, Xabia si Cap de Sant Antoni (gasesti articolul aici). E momentul sa mergem mai departe catre Mirador La Falzia Javea (localizare) si Cap de la Nau (localizare).

 

Mirador La Falzia Javea

MIRADÓR (in limba spaniola) s.n. 1. Belvedere pe terasele caselor spaniole. 2. Post de observație ridicat deasupra solului. Cam asa suna definitia din dictionar a acestui termen.

Poate ca acum sunt si sentimental, dar Mirador La Falzia Javea este cel mai spectaculos “balcon” deasupra Mediteranei pe care l-am vazut in minivacanta de langa Valencia. Din Xabia/Javea o apuci pe stradutele inguste care despart bunastarea in doua – cea din stanga drumului, de cea din dreapta soselei. Case albe (vile), cel mai probabil cu mici piscine ferite de ochii iscoditori ai turistilor, curti amenajate cu mult bun gust, palmieri si multe flori. Este peisajul in care ai impresia ca tocmai ce ai vazut casa visurilor tale la fiecare 200 de metri. Si apoi casa visurilor se schimba, apare alta si mai si. Nu mai bine ca nu am banii ca sa ma mut acolo si sa am asemenea dileme? Apropo, doamna mea zicea ca parca am fi in Beverly Hills-ul zonei Valencia/Alicante.

falzia-javea-2
falzia-javea-1

Dupa o succesiune de curbe in care numai pasager cu rau de masina sa nu fii, parcam in cele din urma masina. Suntem la doi pasi de revederea cu marea. Parculetul amenejat la Mirador La Falzia Javea este format din pini, probabil si alte specii de conifere, si niste boscheti “eleganti” dupa care te poti ascunde ca sa iti sperii amicii pe inserat. 10-20-30 de pasi si ti se taie rasuflarea. In fata este doar marea, o mica insula raschetata serios de vanturile Mediteranei si toate nuantele de albastru si verde-smarald posibile. Zice-se ca daca vii dimineata, insula din fata este scaldata in lumina, iar seara prinzi apusul. Cand ajungi la ora 15, ca noi, nu prinzi nimic. Te alegi doar cu aprecierile sotiei ca ce bine ai documentat excursia si ca de unde isi cumpara si ea o inghetata.

falzia-javea-7
falzia-javea-8

falzia-javea-3

falzia-javea-4
falzia-javea-5

falzia-javea-6

falzia-javea-9

 

Cap de la Nau

La urmatorul punct deasupra marii ajungi rapid. Din Mirador La Falzia Javea in Cap de la Nau sunt 3 kilometri, 6 minute in cap (vezi ruta). Interesant este faptul ca atunci cand m-am documentat pentru aceasta iesire, aproape peste tot, Cap de la Nau era punctul “cel mai cel”. Sa ne intelegem, nu e un loc urat, dar peisajul nu mai este la fel de salbatic.

In schimb, privelistea de la Restaurantul Mirador de Javea, o constructie pe rotund deasupra marii, iti taie rasuflarea. Construit in 1982, restaurantul s-a axat pe bucataria locala cu ingrediente locale. Nu am intrat sa mancam pentru ca tocmai ce “rasesem” niste calamari, pestiuci mici prajiti si papatas bravas la o terasa pe malul marii in Javea. Parca am aruncat o privire pe meniul de la intrare si nu imi aduc aminte sa fi fost preturi de speriat. Tot in zona este si un far inalt de 120 de metri care le da o mana de ajutor marinarilor. Iar din Cap de la Nau pana la Ibiza sunt aproximativ 60-70 de kilometri pe mare.

cap-nau-2
cap-nau-5

cap-nau-4

cap-nau-7
cap-nau-6

cap-nau-8

cap-nau-3
cap-nau-9

cap-nau-10

2 Comments

  • Emilia

    Frumoase peisajele! Circula pana acolo si vreun autobuz, tren din Valencia?

  • Rodica

    Cum pot sa-ti ‘fur’ pozele? Sa imi mai clatesc si eu ochii cand ma apuca tristetea.. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *