Travel tips

Cu trenul prin Europa. Cand ar trebui sa-mi cumpar biletul?

26/10/2017
tren-italia

Va spuneam ca unele idei de articole imi vin din discutiile cu cunoscutii. Ieri, un amic ma intreba cand ar fi cel mai bine sa-si cumpere un bilet de tren ca sa mearga de la Milano la Genova.

Am discutat putin cu el, i-am explicat cum stau (de fapt, cum merg) lucrurile pe sine in Italia si, intr-un final, s-a lamurit.

In transportul feroviar, sistemul de rezervare seamana cu cel de la avion, dar numai pana intr-un punct. Biletele de avion sunt puse in vanzare cu mai mult timp inainte de plecarea cursei. Poate fi un an, sau mai putin. La tren, de regula nu poti cumpara bilet pentru o calatorie efectuata la mai mult de 3 luni de la data rezervarii. Fiecare tara are propriile reguli si cel mai bine ar fi sa arunci o privire pe pagina de internet a CFR-ului local. Exista si exceptii. La trenurile de mare viteza, booking-ul poate fi deschis si cu pana la 6 luni inainte – Eurostar este un exemplu.

Iar de aici se poate desprinde un raspuns pentru amicul meu. E foarte important sa stii ce rang are trenul cu care ar trebui sa calatoresti. Pe rute mai scurte, pe care circula trenuri regionale, ori ca iti iei bilet astazi, ori ca iti iei peste 2 luni, costul de obicei este acelasi. Sunt trenuri la care iti poti cumpara bilet direct din gara, inainte de plecare si nu se rezerva si locuri.

In schimb, pe rutele mai rapide, si implicit pe distante mai mari, e cazul sa te grabesti. Preturile cresc de regula ca la avion. Cu cat se apropie plecarea, cu atat biletele sunt mai scumpe. Iata si un exemplu din Franta, cursa Paris – Nisa. Daca pleci a doua zi (26 octombrie 2017), pretul este 109,90 euro. Acelasi tren, aceeasi ruta, aproape o luna mai tarziu, tot intr-o joi (23 noiembrie 2017) – 24 de euro. Concluzia, aceasta e o ruta pe care cu cat cumperi mai repede, cu atat mai bine.

tgv-1
tgv-2

In schimb, daca mergi doar de la Nisa la Cannes, pretul minim este 5,90 euro, oricand este cumparat biletul. In concluzie, nu e greu sa afli singur, din cateva cautari succesive, dupa ce reguli se ghideaza fiecare tara in parte. Cauta aceeasi cursa pentru a doua zi, apoi la interval de o luna, sau doua. Vei observa ca exista tari in care chiar si pe distante mari preturile sunt fixe, indiferent de data. Oricand ai calatori, pretul este acelasi.

Daca mai aveti si alte ponturi legate de rezervari, nu ar strica sa imi lasati un comentariu. Va povestesc si eu din experienta mea prin Europa, care oricum nu e atat de vasta in calatoria cu trenul. Bafta!

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

2 Comments

 • Reply Diana 26/10/2017 at 22:41

  Recomand si eu biletele luate macar cu câteva zile înainte. Am observat de exemplu traseul Roma-Florența, biletele cu 1 luna înainte erau undeva între 21 si 23 Euro (in funcție de ora si de companie). Același pret si cu 1 zi înainte. In ziua călătoriei biletul costa între 47-52 Euro. Pentru a 2-a zi, prețul era tot in jur de 22 euro. Menționez ca nu era zi de Weekend iar preturile erau aceleași si online si in gara. Deci cel mai sigur pentru distante mai lungi, mai ales între orașe căutate, sa se cumpere biletele in avans.

 • Reply Mihail, Lazar 27/10/2017 at 07:40

  Salut,
  Daca vrei sa cauti mai multe optiuni de trenuri pe o anumita ruta intra pe site-ul celor de la OBB Austria http://fahrplan.oebb.at/bin/query.exe/en? sau DB https://www.bahn.com/en/view/index.shtml Apoi, cu temele facute, ai practic cateva optiuni.
  1. Daca trenul trece prin mai multe tari si nu esti rezident in nici una din acele tari poti cumpara un Interrail Pass, https://www.interrail.eu/en/interrail-passes Acest pass iti confera dreptul de a merge cu orice tren la clasa a 2-a sau clasa 1 in functie de tipul pass-ului, iar pentru anumite trenuri de mare viteza precum TGV sau Eurostar platesti doar rezervarea locului de la 3 pana la 15 euro maxim.
  2. Daca trenul calatoreste in aceeasi tara, intri pe site-ul companiei feroviare din acea tara si iti cumperi bilet.
  3. Poti face un drum in weekend la casa internationala CFR de unde poti afla preturile din timp sau de ce nu, iti poti face rezervare la acele trenuri. CFR are un acord cu DB si foloseste softul acestora pentru a rezerva bilete, de multe ori gasesti oferte de pret oferite de catre Deutsche Bahn.
  Calatorii placute.

 • Leave a Reply