palmier-california

Bilete scumpe de avion. Cum le evitam, si cum ne facem o vacanta la un pret decent

Daca mai aruncati din cand in cand cate o privire pe motoarele de cautare pentru bilete de avion, probabil ati tras cateva concluzii. S-a dus vremea biletelor de 10-20 de euro dus-intors, sa pleci vineri si sa te intorci duminica seara (city-breakul clasic) la un pret decent este aproape imposibil, preturile catre destinatii fara concurenta sunt cateodata obscen de scumpe (vezi Budapesta, Chisinau, etc), s.a.m.d.

La fel cu cazarile. Un hotel de 4 stele din Barcelona, care acum 7-8 ani costa in luna ianuarie aproximativ 45 de euro pe noapte, a ajuns sa nu il poti rezerva cu mai putin de 75-90 de euro in aceeasi perioada a anului. In cazul cazarilor de tip AirBnb, probabil ati mai citit prin presa (link aici) ca oamenii din multe orase turistice s-au plans ca din cauza turismului masiv, pretul chiriilor a explodat. E normal, mai avantajos sa iti dai apartamentul spre inchiriere cu 100 de euro pe noapte unor turisti, decat sa-l inchiriezi unor localnici cu 700 de euro pe luna. Bine, unde sezonalitatea o permite.

Cauzele acestor cresteri? Multe si nu marunte. In primul rand cererea este tot mai mare. Faceti un exercitiu de imaginatie. O domnisoara cu 1 milion de followers pe Instagram merge in Mykonos. Pe banii ei, sau la invitatia unui hotel/brand. Timp de 7 zile ne bombardeaza cu postari si stories. Ne face pofta de vacanta in locul respectiv? Da sau ba? Gandeste-te ca daca doar 1.000 din cei care o urmaresc aleg sa mearga in Mykonos anul acela sau in viitorul apropiat, automat apare un plus de turisti pe insula. Care, apropo, acum 10 ani, cand nu era Instagramul, nu exista. Un alt exemplu – Game of Thrones. Unele secvente s-au filmat in Croatia, la Dubrovnik (link articol). Vorbeam pe aceasta tema cu un croat, acum, in vacanta din Mallorca. Cand a auzit de Dubrovnik, aproape instantaneu a venit si replica No way! Aia nu mai e de multa vreme destinatie de vacanta, ci doar loc unde sa-ti faci nervi! Hai sa mai punem la socoteala faptul ca suntem tot mai mobili, calatorim si vom calatori din ce in ce mai mult, pretul petrolului a crescut, echipajele mai pun si ele de cate o greva cand ti-e lumea mai draga, hotelurile investesc tot mai mult la capitolul tehnologie – sisteme de rezervare, entertainment in camere, etc.

 

Ce facem in aceste conditii?

Stiti ce am invatat in ultimii hai sa zicem 2-3 ani? Sa nu mai fortez anumite destinatii. Inainte mi se punea pata – in iunie vreau musai sa merg la Amsterdam. Nu-mi mai scotea nimeni gandul asta din cap si … plecam la Amsterdam. Nu mai zic ca faceam enspe mii de simulari pana imi iesea un bilet la un pret cat de cat decent. Astazi nu as mai face asta nici sa ma pici cu ceara. De ce? Pentru ca pur si simplu nu mai vreau sa platesc 450 de euro ca sa ajung in luna august in Santorini, in loc sa zbor la Miami, cu 550, spre exemplu. Planurile de vacanta mai pot fi schimbate, nu sunt batute in cuie. De aceea va recomand si voua sa luati Skyscanner-ul odata la puricat si sa vedeti pe unde si cu cat se mai poate ajunge. Am explicat aici cum functioneaza vanatoarea de bilete ieftine.

Vrei, nu vrei, trebuie sa iti adaptezi programul de zbor. In loc sa te intorci din vacanta duminica seara, incearca sa mai stai pana luni sau chiar marti. Vei vedea ca faci economii semnificative. La fel cu concediul. Nu o sa inteleg niciodata, exceptand cazurile in care ai concediul impus de la job si nu prea poti jongla cu zilele si cu perioada de concediu, de ce in concediu trebuie sa pleci in weekend si sa te intorci tot in weekend? Ca sa te suprapui eventual cu sosirea de duminica seara peste cei care au plecat doar intr-un city-break? Si, evident, sa fie mai scump. Uite, eu am plecat in Palma de Mallorca luni si m-am intors luni. Asta pentru ca era cu 100 de euro mai ieftin decat daca plecam sambata cu sambata. Avem un sablon acolo in creieras, din care nu iesim. E ca la nunta, cu sarmalele. Sa vezi ce mi-au auzit urechile cand am indraznit doar sa gandesc ca la nunta mea nu se servesc sarmale.

Apoi luati harta si vedeti ce destinatii puteti face cu cursele pe care le aveti la dispozitie. Cand am fost in Dolomiti, mai toti prietenii mei au ramas surprinsi cat de repede am ajuns. Zbor la Venetia Treviso, luat masina, condus doua ore si eram deja in creierii muntilor. Gandeste-te ca tot nordul Italiei poti sa il faci zburand la Venetia, Milano sau Torino, apoi masina sau chiar tren sau autocar. Asa daca te gandesti ca la Milano ai mai fost si nu mai ai ce face, harta posibilelor destinatii ti se ingusteaza semnificativ.

Pe viitor o sa iau tot mai des in calcul destinatiile multiple. Sa zicem ca vreau sa ajung in Palma, ca tot am dat acest exemplu. Daca nu ai zbor direct (exista unul doar sezonier din Bucuresti), nu mai bine zbori frumos la Barcelona, stai 1-3 zile, apoi pleci mai departe catre Palma? Aproape toata luna octombrie, Barcelona – Palma si retur costa 23-30 de euro cu Ryanair. Sau pleci din Palma la retur catre Bologna si te intorci pe partea astalalta. Uite, Palma – Bologna costa 15 euro cu Ryanair pe 17 octombrie. Iar vremea inca este excelenta in Baleare atunci. Deci solutii se gasesc, nu e musai sa bati o destinatie in cuie si sa nu te mai abati de la ea.

Daca ai program flexibil, asteapta promotiile care inca aduc preturi bune atat pe destinatii short-haul cat si long-haul (zboruri intercontinentale). Ai prins promotia, ai ars-o! Si apropo, cand mai sunt promotii precum cea de la TAROM (cu preturi de 99, 119, 139 sau 159 de euro, in functie de destinatie). Nu te arunca sa mergi la Munchen sau Frankfurt cu 119 euro, cand poti merge cu 159 la Amman, Beirut sau la Cairo. de ce spun asta? Pentru ca spre Munchen si Frankfurt poti gasi si la Lufthansa bilete cat de cat bune la pret, chiar si in afara perioadelor promotionale. Spre cele enumerate anterior e ceva mai dificil.

4 Comments

  • Zestran Florentina

    A propos de Palma, unde voi ajunge luni, eu am dat 200 euro pe 12 bilete de avion, 2 adulti plus un copil de 4 ani – Craiova-Roma ( 2 zile), Roma-Palma (5zile), Palma-Bologna(2 zile) si Bologna-Craiova. 3 destinatii in 9 zile, plecare si intoarcere din Craiova, doar cu bagaj de mana.. . Cu siguranta se poate!

  • Girafa.ro

    exact, conteaza sa fii flexibil in perioadele pentru vacante si gasesti mult mai multe oferte bune in asa mod.

    + ca trebuie sa beneficiem de unele destinatii care sunt in prezent la preturi bune, ex: 1-2 ani in urma spre Viena nu erau curse low cost, acum gasim la 40 eu dus-intors, iar spre Georgia zburai cu 50 euro dus-intors iar acum e 120 euro.

  • CLAUDIU PREDA

    perfect articolul si atat de bine cuplat la realitate! Calatoresc si eu de mult timp si de fiecare data am facut-o ieftin sau f. ieftin (gen 80 EUR dus intors cu Wizz catre Dubai din Bucuresti sau 450 EUR dus intors catre Phuket). Din pacate s-au scumpit muuult zborurile si cazarile urmeaza trendul. Ramane sa fim acum mult mai vigilenti si organizati, iar articolul tau este perfect ca si trendsetter cand vrei sa mergi in concediu.

  • sont

    Nu invatam noi companiile aeriene cum sa ne faca biletele ieftine .Sant multe tertipuri care te fac sa joci dupa regula lor .Asa este te intorci marti la un pret mai mic la avion ,dar mai ai 2 nopti de cazare care te face sa joci tot ca ei.Tendinta in toata lumea este scumpirea cazarilor ,pe fondul devalorizarii euro , dar si a diferitelor speculatii pe plan mondial.In afara de o cazare decenta care a ajuns destul de mult ,si a scderii calitatii micului dejun ,sint multi factori care contribuie la urcarea preturilor.Cu 50 de euro nu prea ai ce sa alegi ,nici chiar la unii care au coborat din pom ,fie si la capatul lumii. Asa ca … totul este un mare noroc si doar o iluzie.Calatorii frumoase si mai ales inspirate .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *