cimitirul-monumental-milano

Cimitero Monumentale di Milano. Ai mai vazut atata arta la un loc, intr-un cimitir?

[image name=line]

De mai putin de o saptamana am revenit de Milano si va promiteam ca scriu despre acest loc. Incep de astazi un mic serial despre orasul situat in  nordul Italiei, cu un … cimitir.

Stiu ca veti spune – “da’ a-nnebunit Jurca? Cimitir vrem noi sa vedem?”. Cam aceasta a fost si reactia mea cand fam facut planul de bataie pentru Milano si faceam o scurta lista cu ce trebuie sa vedem.

Cimitero Monumentale di Milano este mai mult decat un cimitir. Daca nu ai sti ca acolo sunt ingropati oameni, ai putea gandi ca este un imens muzeu in aer liber. Nu cred ca exista atatea sculpturi, fotografii, monumente, picturi, mozaicuri, in mai mult de 3-4 orase din Romania. Pe toata suprafata lor, nu numai intr-un loc cat acesta!

cimitirul-monumental-milano-12

Sursa : tripadvisor.com

Turistii care au vizitat acest cimitir, l-au plasat pe locul al 5-lea in topul preferintelor din Milano, in “biblia” turistica – tripadvisor.com.

Cimitero Monumentale di Milano este unul dintre cele mai mari doua cimitire din Milano. Acolo sunt ingropati oameni de frunte ai orasului si ai Italiei, in general. Este, daca imi e permis, un loc pentru oamenii cu bani, cu o anumita situatie si statut social. Un fel de Hall of Fame.

Lucrarile de arta din cimitir sunt realizate in stilul sfarsitului de secol 19 si inceput de secol 20. Probabil, ca sunt opere atat de mari si somptuoase, tocmai pentru ca rudele decedatului sa arate respectul fata de acesta, dar si capacitatea financiara. Altfel nu imi explic de ce ar trebui sa construiesti o “cabana” … locuibila sau … nelocuibila – alegeti voi cuvantul ideal! Sau o piramida!

cimitirul-monumental-milano-10

In cimitir este si o reproducere a scenei “Cina cea de taina” – pe care insa nu am gasit-o. E drept ca nici n-am cautat-o. Am vrut sa “bifez” locul si atat! Exista si monumente in forma de temple grecesti sau chiar o reproducere dupa Columna lui Traian.

Cimitirul a fost deschis in anul 1866. Asa se explica faptul ca am vazut ingropati in el si oameni nascuti in 1812! Adica acum mai bine de 200 de ani. Majoritatea celor ingropati acolo sunt de rit catolic, insa exsista si sectiuni pentru non-catolici si jewish.

cimitirul-monumental-milano-11

Ar mai fi de adaugat faptul ca la intrarea in cimitir (primele poze din galeria foto de mai jos) se gaseste Famedio – o constructie din marmura si piatra realizata in stil neo-medieval – in care sunt ingropati oamenii grei ai orasului Milano.

Cand mai ajungeti in Milano, dati o fuga si pana acolo pentru ca merita. Nu stati mult. Cat sa vedeti ce poate face mana omului. Este impresionant. Eu, cu cimitirele, fie ele si opere de arta, mai usor…

La Cimitero Monumentale di Milano se ajunge usor. Metrou pana la P.Ta Garibaldi si 5-7 minute pe jos. In fata cimitirului se lucreaza, am inteles ca la o extindere a metroului pentru 2015, atunci cand Milano va gazdui Expozitia Universala.

Daca ai intrebari, iti stau la dispozitie! Imi lasi un comment si iti raspund!

[wpsgallery]

* Daca ti se pare interesant, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

4 Comments

  • Maria

    Am vizitat Cimitero Monumentale in 2009 si confirm ca este mai mult decat un cimitir. Am ezitat si eu putin cand l-am pus pe lista de “must see” in Milano (stiu ca pare ciudat sa vizitezi un cimitir in vacanta), dar citisem pe mai multe site-uri ca nu-i un panteon oarecare, ci un adevarat muzeu in aer liber cu lucrari unice de arta: piramide, obeliscuri, temple grecesti, ingeri impresionanti, etc. Asa ca turistilor carora le place arta le recomand si eu vizitarea acestui loc faimos din Milano, mai ales ca intrarea este libera.

  • Alex

    Salut Mihai, felicitari pentru toate articolele scrise! Sunt foarte utile. 🙂
    Ce alte atractii recomanzi in Milano?

    Multumesc!

  • OLTEAN Florin

    Ati fost in Paris, la Pere-Lachaise?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *