bere

Cu ferryboat-ul la Tallinn. Omul bea, dar parca se mai si opreste

[image name=line]

Vara lui 2009. Vacanta de 5 zile la Helsinki, capitala Finlandei.

Si stii cum e romanul, daca tot am venit pana aici, hai sa dam o fuga si la Tallinn, ca nu se stie cand mai ajungem! Zis si facut! Intru pe net, caut de zor prin sumedenia de ambarcatiuni care te trec Baltica – pentru vreo 40 de euro – de pe malul finlandez pe cel estonian. Si retur.

Intre Helsinki si Tallinn, ferry-boat-urile fac aproximativ 2 ore. Plus sau minus, in functie de rapiditatea si dimensiunea vasului. Daca treci dimineata, pasagerii par oameni normali, linistiti. Mare parte sunt turisti, dornici sa-si mareasca universul cunoasterii cu inca o capitala europeana. De regula sunt excursii de o zi, pentru ca a Estoniei capitala este un oras micut. Cred ca si daca ai merge cu spatele, tot l-ai bate la picior intr-o singura zi. 🙂

Bun. Te plimbi prin Tallinn, misuni in stanga si in dreapta pe stradutele sale pitoresti, tragi cu arcul, iei un pumn de migdale invaluite in fel si fel de miroase si glazuri, dar, inevitabil, vine si momentul acela in care o iei agale spre port, pentru a face cale intoarsa spre Helsinki. Iti spui ca escapada a luat sfarsit. Dar partea “interesanta” de abia acum urmeaza.

In drum spre port, o sa vezi felurite personaje. De departe iti atrag atentia tinerii, cocosati de greutatea ranitelor pe care le cara in spate, eventual cu haine ponosite si belciuge infipte care mai de care mai “strategic” (urechi, nas, buze, pleoape). Intr-o prima faza ai impresia ca esti la camera ascunsa, sau ca in fata ta se desfasoara un concurs de carat. Fiecare individ are in spate un ghiozdan plin, iar de maini “atarna” doua baxuri de bere sau cidru. Cine are muschi cara 4!

Ideea e simpla. Tinerii sunt finlandezi. Pentru ca alcoolul are taxe si accize ametitoare in Finlanda, multi aleg sa dea o “fuga” pana in Estonia pentru o sesiune de party, stropita temeinic cu alcool. De regula se pleaca vineri seara, dupa ce se termina programul la munca, iar intoarcerea spre Finlanda e programata duminica. Si daca tot revin acasa, ar fi si pacat sa nu ia la intoarcere ceva care sa le tina de “cald” pe parcursul saptamanii care urmeaza. Ca doar nordul e racoros. Nu?

Asa ca in ghiozdane stau la gramada sticlele cu tarie, iar in maini sunt cartoanele cu “racoritoare” (bere, cidru). Problema e ca drumul spre vas se desfasoara anevoios pentru domniile lor. Imagineaza-ti un adult, care cara un copil in spate, cu doua galeti de apa in maini, mergand pe gheata. Ca sa intelegi, cam asa decurge si deplasarea lor.

alcool

Foto : static.err.ee

Ne urcam pe vas. “Profesionistii” se imping ca sa prinda locuri bune. Imi zic, asta e buna! Acum or lua si scaunele dupa ei acasa. Dar totul e facut cu cap. Pasii turistului profesionist se succeda dupa un ritual repetat – probabil – de zeci si sute de ori. Te urci, iti iei repede un loc si te asezi la coada la duty-free. Odata plecat vasul, se deschide duty-free-ul si incepe cumpararea de … alcool. Ai ghicit!

Dar de ce sa stai la coada? Chiar nu poti sa gasesti o “portita” libera in cele doua ore cat dureaza drumul pana la Helsinki? Raspuns: NU!

Bauturile alcoolice se vindeau pe vremea aceea (nu stiu daca s-a mai schimbat acum), numai atata timp cat vasul se afla in apele teritoriale ale Estoniei. Deci trebuia sa prinzi exact jumatatea de ora in care inca te mai aflai in strainatate si iti mai puteai “rotunji” proviziile de alcool. Cu 5 minute inainte de trecerea in apele Finlandei, se anunta la statie acest lucru. Apoi, “mai sunt 3 minute”, “mai e un minut” si “ne pare rau, vanzarea bauturilor alcoolice este interzisa la bord in apele Finlandei”. Este momentul in care duty-free-ul se elibereaza si apar copiii pentru a-si cumpara bombonele si ciocolata. Tabloul este fabulos!

Urmeaza apoi o perioada de o ora, un ceas si un pic, in care se asterne linistea pe vas. Cheflii, obositi, dar si satisfacuti dupa atatea degustari si cumparaturi, adorm. Semn ca se lasa Mos Ene pe la gene! 😛

Inainte de final, iti spun atentiei doua aspecte relevante pentru comportamentul de “consum” al finlandezilor:

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *