banane

Cum sunt “adormite”, transportate si coapte artificial bananele

[image name=line]

Imi plac documentarele de tipul “how to”. Am dat azi din intamplare peste unul nou – Secrete printre rafturi (Supermarket Secrets). Excelent. Mai ales ca a aflat si persoana mea cum sunt transportate bananele si mai ales cum se coc ele ulterior.

Stiam ca bananele pleaca verzi din tarile unde se produc. In exemplul din acest documentar, vaporul a facut 11 zile pe mare, din Columbia pana in Portsmouth (UK), la sud de Londra.

Pentru a rezista pe drum, bananele sunt ambalate in saci de plastic, care ulterior sunt introdusi in cutii de carton. Din cauza temperaturii de numai 13 grade la care sunt transportate, bananele sunt “adormite”. Ce inseamna adormite?

Bananele au pe coaja niste pori. In mediul natural, ele isi produc singure etilena de care au nevoie ca sa se coaca. Atunci cand sunt transportate la 13 grade, acesti pori se inchid. Practic banana este in “moarte clinica” pana la destinatie.

Odata ajunse, fructele sunt bagate in niste camere de gazare, unde sunt tratate cu etilena, un hormon natural care determină coacerea. Procesul dureaza 3-4 zile.

Bananele au 7 grade de maturare. Ele pleaca din Columbia (sau alta tara producatoare) la nivelul 1, apoi sunt coapte in acele camere pana la nivelul 3 si ajung in supermarket. Pana la nivelul 7 mai e nevoie sa le tii doar 2-3 zile in casa. Ai vazut ca imediat apar petele maro si se inmoaie. Interesant, nu?

banane-grafic

Sursa grafic: kdfrutas.com.br

Si inca o curiozitate pe care am aflat-o in vacanta din Madeira. Avand banani chiar in fata hotelului, am intrebat-o pe Sandra, ghidul nostru, de cate ori rodeste un banan. Raspunsul a fost sec. O singura data! Apoi bananul este taiat, pentru a creste altul in locul sau!

banane-madeira-2

banane-2

banane-3

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *