Travel tips

Ce se poate vizita la Istanbul. Mic ghid de calatorie Istanbul

08/05/2017
ghid-istanbul

Vibrant, aglomerat si incarcat de istorie, Istanbul-ul este locul de unde ne veneau multe dintre micile placeri, imediat dupa revolutie. Cutii intregi de guma de mestecat cu surprize, biscuiti, jeansi (normali sau prespalati), bijuterii din aur de toate culorile, formele si gramajele, se regaseau negresit in sacosele burdusite de cumparaturi ale celor care coborau din autocarele turcesti, osteniti dupa cateva zile de nesomn si alergat prin bazarul de la Stambul. Se iveau si la noi zorii capitalismului. Descurcaretii aduceau, vecinii si cunostintele cumparau, iar procesul se relua.

A urmat perioada in care Mircea Lucescu, Hagi, Gica Popescu si alti romani ne tineau lipiti cu nasul de televizoare, de ai fi jurat ca joaca Steaua sau Dinamo, nicidecum Galatasaray sau Besiktas.

Statistic vorbind, Istanbulul este astazi un oras cu o populatie mai mare decat multe state europene. Aproape 15 milioane de suflete traiesc in singurul oras din lume care are cartiere atat in Europa, cat si in Asia. O plimbare pe stradutele cartierului Fatih sau cu vaporasul pe Bosfor, un kebab la colt de strada, o dondurma (inghetata) intr-o zi calda de vara, fac parte din farmecul acestui oras.

Toate aceste experiente, si nu numai, le regasesti in ghidul de astazi, pe care il poti downloada gratuit de pe acest link, sau de pe butonul de mai jos.

buton-istanbul

Ghidul este optimizat pentru telefonul mobil, avand o rezolutie de 1080*1920 px, astfel incat sa se vada perfect pe ecranul smartphone-ului tau. Sub fiecare obiectiv exista linkuri, pe care poti da click.

 

Concurs. 3 baxuri de Efes Pilsener

Si cum planurile de vacanta si berea merg mana in mana, am alte 3 baxuri de bere pentru voi. Efes Pilsener de aceasta data. Trebuie sa imi spuneti intr-un comentariu aici in articol, sau la postarea de pe Facebook, ce preparat turcesc (si nu numai) ati pune langa berea Efes Pilsener? Apropo, va puteti inspira din ghidul de mai sus, sau va puteti etala cunostintele gastronomice. Si musai sa aveti peste 18 ani, pentru ca nu ne lasa legea sa va trimitem alcool.

*Foto header: © Reich | Dreamstime.com

efes-pilsener

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

43 Comments

  • Reply Mary 09/05/2017 at 10:06

    Kebab 🙂

  • Reply radu florentina 09/05/2017 at 10:12

    Kebap, lahmacun, kokorec

  • Reply Raluca 09/05/2017 at 10:20

    Fish kebab de pe malul Bosforului

  • Reply Rusu Mihaela 09/05/2017 at 10:27

    Balik ekmek pe malul Bosforului, o minunatie!

  • Reply Mircea Paul Petrescu 09/05/2017 at 10:43

    Ca sa combinam, cred ca as pune halva.

  • Reply madalina 09/05/2017 at 11:49

    Merge un kebap turcesc

  • Reply laura 09/05/2017 at 12:00

    musaka sau kebab

  • Reply Moldoveanu Ioana 09/05/2017 at 12:09

    Cred ca ar merge cu lahmacun 🙂

  • Reply Andreea B 09/05/2017 at 12:14

    Clar kebab.

  • Reply Sonia Ivan 09/05/2017 at 12:22

    categoric un lahmacun! Dar ar merge si 3 mici cu mustar 😉

  • Reply Macsut Dylek 09/05/2017 at 12:24

    Pide,lahmacun si cateva sis kebap!!!tooate merg cu un pahar de bere Efes!

  • Reply Tuca Teodor 09/05/2017 at 13:29

    Ca si o curiozitate, prima sticla de bere turceasca Efes Pilsener a fost produsa la Istanbul si Izmir in 1969 de catre Grupul Anadolu Efes. 🙂

    Aducand in prim plan proverbul turcesc “Boş bir mide, dolu bir kafayı boşaltabilir” (“Un stomac gol poate secătui un cap plin”), as alatura unui pahar de Efes Pilsener, pe langa traditionalele preparate turcesti (kebab si lahmacun) si niste sarmalute facute de bunica 🙂 Apropo, stiati ca denumirea de sarma vine din limba turcă? Verbul “sarmak” se traduce prin a înfășura, a rula, iar “sarma” desemnează toate lucrurile înfășurate, în timp ce “dolma” – toate legumele umplute.

  • Reply Anca 09/05/2017 at 13:37

    Un Fish Kebab pe podul Galata!

  • Reply Rosioru Marilena 09/05/2017 at 14:10

    Lahmacun…as incerca langa berea Efes. Nu am fost niciodata in Istanbul…sincer ma tem putin de teroristi, de atentate… desi sunt constienta ca NU TREBUIE sa imi fie frica…pentru ca ei asta cauta…sa ne faca sa ne temem de ei…ei sincer…eu am tem… si vad atatea articole cu minunatul si coloratul Istanbul…insa nu mi-am facut curaj…inca…sper sa imi fac..asa cum sper ca Europa sa fie din nou SIGURA…de altfel e atat de aproape de noi incat putem merge si cu masina. Daca as ajunge as degusta toate deliciile culinare si as cumpara toate mirodeniile posibile… Despre shoppingul la bazar nu stiu ce sa zic…desi sunt femeie…nu prea imi place la shopping…pentru mine o sedinta de cumparaturi dureaza maximum o ora ca altfel ma doare capul si ma enervez :)).Sunt atipicia…sotul are mare noroc cu mine… si modesta nu?!

  • Reply Ionut Florian Rosioru 09/05/2017 at 14:22

    Ar merge de minune langa un sis kebab, o musaca, niste chiftelute turcesti, patlican kebabi sau chiar cu mult cunoscuta baclava.

  • Reply Adina Gabriela Albu 09/05/2017 at 15:24

    Manti neaparat ! 🙂

  • Reply Nicky 09/05/2017 at 15:38

    Cum adica ce pui langa berea Efes? Alte beri Efes, evident!

    • Reply Mihai Jurca 09/05/2017 at 16:07

      Stii ca la asta nu m-am gandit? :))

  • Reply Ionel Pascu 09/05/2017 at 15:58

    Suberek

  • Reply Gheo 09/05/2017 at 16:03

    Plăcintă Borek cu carne sau brânză, facută de mine cu foi Youfka, într o tavă rotundă

  • Reply Maricari Rodica 09/05/2017 at 16:52

    Chef kebab din Antalya: Bucățele de șiș-kebab de berbec și vită, măruntaie și ciuperci într-un sus picant cu brânză.
    Sau Deliciul sultanului, bucățele de kebab într-un sos de vinete cu brânză.
    Dau gozleme cu brânză.

  • Reply Popa Arthemiza 09/05/2017 at 17:10

    Merge orice, chiar și desert : ekmek kadayifi 😍

  • Reply Stefan Grigorescu 09/05/2017 at 17:22

    Clatite cu branza si spanac (gozleme)

  • Reply Mihaela Grigoras 09/05/2017 at 17:52

    As servi masa de pranz la o teresa pe malul Bosforului : Kokoreç, Balık Ekmek , o bere Efes Pilsener si o cafea turceasa – asa cum numai acolo poti bea.

  • Reply Florin 09/05/2017 at 19:58

    Shuberek….kebap.. …Și la sfârșit un kataif !

  • Reply Madalina 09/05/2017 at 20:27

    Kebap

  • Reply Coruț Simona 09/05/2017 at 20:27

    Efesul merge de minune alaturi Kebab,lahmacun,pide… si lista poate continua 🙂

  • Reply Laura 09/05/2017 at 23:46

    Sincer, cred ca nu există vreo mâncare turceasca la care sa nu meargă berea.
    Și totuși, ca sa-ți răspund la întrebare, lângă berea Efes as pune fistic și baclavale cel putin.+++ altele .Pt Efes am o reala simpatie, deoarece mie nu-mi plăcea berea ( acum 20 de ani ) si cu ea am fost convinsa sa incep😁

  • Reply Ciobanu Florin 10/05/2017 at 09:40

    Kokoreç, ce se obţine înfăşurînd strîns, pe o ţepuşă suficient de lungă, metri nenumăraţi de intestin subţire de miel de lapte (süt kuzu), pînă ce fuiorul de maţe măsoară în grosime un lat de palmă. Frigăruia de viscere se coace încet, trei-patru ore, deasupra unui jar molcom. E gata cînd la suprafaţă se formează o crustă brună sub care miezul rămîne fraged, rozaliu, zemos.

  • Reply Florin Ciobanu 10/05/2017 at 10:02

    Kokoreç, ce se obţine înfăşurînd strîns, pe o ţepuşă suficient de lungă, metri nenumăraţi de intestin subţire de miel de lapte (süt kuzu), pînă ce fuiorul de maţe măsoară în grosime un lat de palmă. Frigăruia de viscere se coace încet, trei-patru ore, deasupra unui jar molcom. E gata cînd la suprafaţă se formează o crustă brună sub care miezul rămîne fraged, rozaliu, zemos.

  • Reply Gingasu Alexandru 10/05/2017 at 10:13

    Cred ca ar merge un Kebab sau un Lahmacun, si un desert Kunefe.

  • Reply Andrei Coman 10/05/2017 at 11:12

    Un kebab de vita

  • Reply Rodica Vadanoiu 10/05/2017 at 11:33

    As alege traditionalul kebab langa berea Efes…in primul rand…vreau sa vad cat de diferit este fata de al nostru. nu am mers niciodata in Istanbul insa mi-as dori. Nu stiu daca este neaparat un oras pe gustul meu dar sunt deschisa la noi experiente si descoperiri! Pana nu vezi despre ce este vorba nu poti decat sa presupui lucruri!

  • Reply Bianca 10/05/2017 at 13:28

    Cea mai buna mancare ar fi sandvici cu macrou pe malul Bosforului. Merge la fix

  • Reply Alina Oncescu 10/05/2017 at 18:58

    Berea Efes este băutura care alături de orice mâncare tradiționala sau contemporană a Turciei, face ca papilele sa explodeze de senzații si simțuri dintre cele mai plăcute. Fie preparate din carne , peste si fructe de mare ori deserturile minunate fac din țara asta o oaza orientala in Europa. ” Efes bere or not Two beer” .

  • Reply Ioan Madalina 10/05/2017 at 19:26

    Un kebab de vita!!!!

  • Reply Micu Aurelia 10/05/2017 at 22:45

    Bucataria turca dupa parerea mea este cea mai completa,savuroasa si diversificata!plus cea mai laudaa.acum…incep cu macrou proaspat adus din port,,/gratar cu lamaie si rondele de ceapa&bagheta calda,,,midii pane,,,creveti in unt la cuptor,,miel la tava cu garnitura orez cu alune,,vinete umplute carne oaie,,,supa de linte,,,kebab,,,frigarui de vinete cu vita,,doner,,sarmalutele lor unice,,ansoa prajit cu lamaie,,cam astea le-am servit[ar mai fi,,dar nu merg cu berea,,hehe] in scurtele mele vizite Istanbul.scuze nu le stiu denumirile la toate.

  • Reply Alina Cristina 11/05/2017 at 11:26

    Un Kebab de la colt de strada mai ales din zona mega aglomerata din Taksim, alaturi de o bere rece Efes intr-o zi torida de vara… ( amintiri placute din vara anului 2015)

  • Reply Fejer Ioan 11/05/2017 at 16:59

    Doner Kebab :

  • Reply Iulia 11/05/2017 at 21:39

    Voi merge si eu pe kebab, insa as vrea sa fie cel mancat pe o strada din Istanbul, la un restaurant-cosmelie; avea cel mai dulce ardei rosu gustat vreodata, perpelit pe plita. Si dupa bere, as manca si un orez cu lapte (sau mai mult lapte cu orez) dat la cuptor, sa faca o crusta d-aia buna cum era grisul cu lapte din copilarie, care se prindea de oala.

  • Reply micadela MOCZAS 12/05/2017 at 07:40

    Un kebab!

  • Reply tibe 12/05/2017 at 14:20

    Un lahmacun ar merge de minune!!!

  • Reply Daniela Miret 13/05/2017 at 10:42

    Mmm…un platou de kebap

  • Leave a Reply