oslo-norvegia-trambulina-holmenkollen

Oslo, vazut de sus. Cum se simte viata de pe trambulina de la Holmenkollen

[image name=line]

De sus. Asa se vede cel mai bine un oras. Iar daca punctul de observatie este trambulina de sarituri cu skiurile de la Holmenkollen, iar asezarea se numeste Oslo, atunci spectacolul vizual este unul desavarsit.

Norvegienii sunt foarte mari iubitori ai sportului si ai miscarii in general. Desi fotbalul este considerat sport national, ski-ul a dat Norvegiei cele mai mari satisfactii pe plan sportiv in decursul timpului. Nordicii au castigat sute de medalii la ski alpin, ski fond, biathlon sau la sarituri cu skiurile.

Trambulina de la Holmenkollen este una dintre principalele atractii ale capitalei norvegiene. Este o constructie incarcata de istorie. Aici s-au tinut concursurile de sarituri , in timpul Olimpiadei de Iarna din 1952. Din 1980, an de an, o etapa din Cupa Mondiala la sarituri este gazduita de Holmenkollen.

[wpsgallery]

Pentru a ajunge acolo sus ai nevoie de ceva timp. Din centrul orasului iei frumos metroul in directia Frogneseteren (linia 1) si dupa vreo 16 statii ajungi la destinatie. Insa nu ai cum sa te plictisesti pe drum. Garnitura de metrou urca agale rampa foarte inclinata care se intinde ca un covor de indata ce parasesti zona centrala a orasului. Privelistea? Parca esti la Predeal. Numai padure de brad si cateva foioase aruncate brownian pe ici, pe colo cat sa nu dea natura impresia ca nu e creativa.

Odata ajuns la statia Holmenkollen, te dai frumos jos din metrou, iei o gura de aer proaspat, de munte, si urci aprozimativ 10-12 minute pana la minune.

Trambulina este un gigant metalic. Este singura trambulina din lume construita din otel si are protectie permanenta la vant. La competitiile importante asista cateodata si 30.000 de spectatori, capacitatea maxima a constructiei. Dar mai multe date tehnice despre trambulina gasesti pe site-ul oficial.

 

Muzeul ski-ului si turnul de sarituri de la Holmenkollen

Un bilet de intrare la Muzeul Ski-ului si in turnul de unde se sare costa 110 NOK (14,7 euro) pentru adulti si la jumatate pentru copii. Cu Oslo Pass poti intra gratuit.

Muzeul ski-ului este locul unde gasesti toata istoria mersului pe zapada din Norvegia. Sunt expuse ski-uri din anii 900-1000 (era noastra), echipamentele cu care se deplasa si se ferea de frig Amudsen in cadrul expeditiilor polare, dar si “sculele” cu care au norvegienii au facut istorie la Jocurile Olimpice si la Campionatele Mondiale. Am vazut pusca biathlonistului Ole Einar Bjorndalen, care are mai multe medalii luate decat am eu ani. De asemenea sunt expuse ski-uri cu care au participat la concurs Kjetil Andre Aamodt, Lasse Kjus sau Liv Grete Skjelbreid Poiree. Dar acestea sunt deja date pentru cunoscatori.

Odata terminata excursia prin muzeu, ne prezentam in fata liftului care ne va duce sus. Este un lift aidoma unui funicular, in care incap cel mult 13 persoane. Am prins a treia urcare, deoarece erau cativa oameni asezati la coada iar intreaga procedura dura aproximativ 5-7 minute (urcatul si coboratul).

Cand se deschid usile liftului, te loveste o rafala de vant de bun venit, cat sa intelegi ca esti pe “acoperisul Oslo-ului” si ca acolo natura este suverana. Privelistea este fantastica. In orice directie te uiti vezi numai padure si verdeata. Printre copaci se inalte cate o casa cocheta cu acoperisul negru, lacuit. Dar cireasa de pe tort este marea care se vede in departare si zecile de insule, unele mai mari – altele mai mici, presarate pe ici, pe colo, prin punctele esentiale. :))

Mare atentie la palarii! Din cauza vantului puternic, s-ar putea ca sapca sa incerce o saritura de la trambulina desi nu este zapada afara. Sau este? Pe o coasta din apropierea trambulinei am vazut cateva palcuri de zapada. Pesemne este un povarnis pe care nu prea ajung razele soarelui. Cei care se ingrijesc de bunul mers al lucrurilor la Holmenkollen au carat cateva roabe cu zapada, aproape de intrarea in muzeu, altfel nu imi explic cum ar fi rezistat zapada aia acolo, la 17-18 grade Celsius.

La Holmenkollen exista si un simulator de ski jump care nu functiona cand am fost eu acolo, asa ca prea multe date nu va pot da.

Cam asta a fost experienta traita acolo sus, la Holmenkollen. Urmeaza iarasi lift, fara coada de aceasta data, cateva amintiri luate din magazinul muzeului si fuga la metrou pentru o noua experienta. Si evident, promisiunea ca daca voi mai avea vreodata posibilitatea sa ajung in Oslo, cu trambulina voi incepe turul atractiilor. Trebuie sa o vezi!

Daca ti se pare util acest articol, te astept cu un like pe pagina mea facebook.com/Mihaijurca.ro. Multam fain! 

1 Comment

  • adi_an

    Am fost. Mi-a placut teribil, asta mai ales ca Holmenkollen nu era in program. Dupa parerea mea, intr-o calatorie chestiile care ma surprind sunt cele de top.Simulatorul te “coboara pe trambulina + sariturile de rigoare” de doua ori si in final “faci o coborare” la viteza si conditia de campion la proba de ski-coborare.Cine schiaza are reflexele formate si o sa simta ce inseamna abilitatile unui campion. Mai fusesem la Londra intr-un simulator de genul acesta, care imita parcursul unui roller-coaster la Muzeul de Stiintele Naturii, dar nu se compara. Panorama orasului privit de sus e iar tare de tot. Sunt zile in care se poate cobora pe tiroliana vara, dar nu am nimerit intr-una din ele ca dadeam banii. (590 coroane)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *