prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-64

Prognoza meteo 6-12 ianuarie. In loc de Gerul Bobotezei, noi recorduri de temperatura

[image name=line]

„Gerul Bobotezei” a lipsit in acest an. Minimele din aceasta dimineata (6 ianuarie), din cea mai mare parte a Banatului, Crisana, Maramures, vestul si nordul Transilvaniei, centrul Moldovei si de la munte, sunt cele mai ridicate ale datei de 6 ianuarie, din perioada 1961…2012.

Au fost 10 grade la Dumbravita de Codru; 8 grade la Oravita, Caransebes, Oradea si Holod; 7 grade la Sacuieni si Gurahont; 6 grade la Timisoara, Arad, Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Ocna Sugatag, Zalau si Moldova Noua; 5 grade la Campeni, Tebea si Baisoara; 4 grade la Paltinis, Fundata, Tarnaveni, Iasi, Vaslui si Vladeasa cota 1800.

Cel mai cald, la aceasta data, la valorile maxime, a fost in anul 2001, cand, s-au doborat vechile recorduri de caldura si s-au stabilit altele noi;  17,6 grade la Bucuresti si 22, 2 grade la Oravita.

Cele mai scazute temperaturi, minime absolute de ianuarie, dateaza din 1942, dar foarte frig, in cea mai mare parte a lunii ianuarie, inclusiv de Boboteaza, a fost in 1985, iar mai aproape de zilele noastre, temperaturi scazute in dimineata acestei zilei, de 6 ianuarie, au fost in 2008, 2009, 2010 si 2011. In aceeasi ordine, in Capitala s-au inregistrat, in orele diminetii, -14 grade, -12 grade, -6 grade si -8 grade.

In aceasta saptamana, vremea din tara noastra se va mentine mai calda decat in mod obisnuit, cu precadere in vestul tarii, la deal si la munte, unde maximele vor mai atinge 12…15 grade.

Cele mai ridicate valori din cursul noptilor, de 7…8 grade, vor fi, la fel ca pana acum, in Dealurile de Vest, iar cele mai scazute in estul Transilvaniei, de pana la -8…- 7 grade, insa pentru zona respectiva si pentru aceasta perioada din an nu sunt temperaturi atat de mici.

Tot la deal si la munte, iar luni si in Banat, vor mai fi intervale cu soare, in timp ce in zonele mai joase de relief si in speta in sud si in est, vor mai fi innorari persistente, ceata si posibilitati de burnita, dar numai izolat si trecator.

 

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *