restaurant-bruges

SONDAJ. Ce bacsis lasi cand mergi la restaurant in strainatate?

[image name=line]

Se intampla in 2008 sau 2009. In fine, nu conteaza atat de mult! Ultima zi a vacantei la Stockholm. Avionul, undeva seara, spre ora 19.00.

Asa ca am iesit la pranz sa luam masa in oras. Toate bune si frumoase – mancarea gustoasa, servirea impecabila, nostalgia vacantei care se apropie de final, evidenta. Vine nota de plata. Achit cele cateva sute de coroane cu cardul si zic hai sa nu mai lasam bacsis pentru ca putinii bani pe care ii mai avem lichizi (in moneda locala) ne pot ajuta la vreo toaleta, pentru o inghetata sau chiar o bere. Doar n-om pleca inapoi acasa cu ei.

Ies spasit din restaurant, iau metroul spre Gamla Stan (centrul vechi), si constat dupa vreo 3 statii ca mi-am uitat geanta cu 800 de euro in portofel, unde altundeva, decat in restaurant. Mmmmm … Acus e acus. Intoarce-te Mihaita, ingroasa obrazul si ia-ti geanta! Daca te-ai zgarcit, asa iti trebuie. Nu va spun ca cei din restaurant au luat geanta, au bagat-o intr-o punga de plastic si au sigilat-o. Mi-au dat-o, le-am multumit in pozitia strutului (cu capul in nisip) si mi-am promis ca pe viitor o sa las ceva, mai ales daca am fost multumit de felul in care am fost servit.

Vin acum si va intreb. Voi cum procedati? Cat lasati la nota de plata cand mergeti in “afara”? Bifeaza una din variantele de mai jos si o sa pun rezultatele votingului zilele viitoare. Sunt curios. 🙂

UPDATE. Va promiteam rezultatele votingului. Dupa fix 250 de raspunsuri, lucrurile stau cam asa:

 • 13% – Rotunjesc in plus la primul euro
 • 37% – 2-3 euro, indiferenent de valoarea notei
 • 43% – “Obstescul” 10%
 • 6% – Nimic. Oricum nu mai revin acolo

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

7 Comments

 • Laura

  pai si atunci cand ai gasit geanta, de ce nu le-ai dat macar 20 de euro bacsis( mai ales ca te lauzi ca aveai 800 de euro)ptr.faptul ca ti-au returnat geanta ????

  • Mihai Jurca

   @Laura, cand sunt toate planetele aliniate ca sa te faci de cacao, te faci. Stiu ca pare greu de crezut, dar erau numai hartii de 100 de euro. Erau banii de “rezerva”. Banii la plic. :))

 • Tudor

  Si la mine, tot poveste reala: in Salonic, am mers la o taverna de familie, unde am mancat si am baut regeste. Dupa ce am plecat, am parcurs cateva strazi si am realizat ca am uitat pe masa borseta cu aparatul de filmat. Dam sa ne intoarcem speriati inapoi, dar mergem cativa metri si… il vedem pe grec alergand spre noi cu borseta! E drept ca nota ne costase 33 euro in 3 persoane si lasasem 35, dar… gestul lui a fost reconfortant pentru noi.

 • Liviu

  10% din nota de plata!

 • GG Kent

  Fraților, ne (sau vă) miră normalitatea!? Așa trebuie să fie! Nu să-ți pui telefonul pe masă, te întorci să-ți aprinzi o țigară și… hop! Telefonul a dispărut!

 • Simona

  Nu imi permit sa las bacsis prea mult(aici ma refer la cei 10%) dar las de fiecare data mai ales daca am fost multumita de servire.Ce te faci insa cand nu citesti bine meniul in care scrie ca bacsisul este inclus in nota de plata si consta in 12.5% din consumatie? Am patit-o in Budapesta.

 • Bing

  am fost in italia 2 saptamani
  nu am oferit niciodata bacsis, doar pt ca mi se pare aberant sa ceara “coperto” 2 euro de persoana, doar ca stai la masa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *