100-montaditos

Spania. 100 Montaditos, lant de restaurante cu bere si sandwichuri de la 1 euro

[image name=line]

Oameni buni, trebuie sa marturisesc din start ca sunt al naibii de pofticios. Nu de alta, dar trebuie sa intelegeti ce a fost in sufletul meu la prima intalnire cu lantul de localuri 100 Montaditos, de care o sa va povestesc astazi.

Numele – 100 Montaditos. Montadito inseamna in spaniola sandwich mic. Un fel de tapas, dar facut intr-o chifla mica.

100-montaditos-4

Eram in Valencia. Dupa o tura prelungita prin centrul istoric al orasului, ajungem in Plaza de la Reina. Cred ca era un 5, 5 si jumatate, iar afara vreo 34-35 de grade. Mergeai, transpirai, oboseai. Intrai intr-un local, beai o bere rece mica (o caña – un pahar de vreo 250 de militri cred) si reluai ritualul. Nu stiu, parca ne dadea cineva bani sa sa ne chinuim in halul asta.

Plaza de la Reina este piata tipic spaniola. Un monument in centru, cladiri vechi, dar bine intretinute – de jur imprejur, o biserica si mici localuri, unul langa altul.

100-montaditos-1

Din multitudinea de bodegi, aceasta 100 Montaditos iesea in evidenta prin … galagie. Se impunea sa vedem si noi ce e acolo si de ce este atat de plin, ca sa nu murim prosti. Si am intrat. Foarte multi tineri, turisti, dar si membrii unei fanfare, care isi trageau sufletul, in fata unei beri reci, intre doua cantari.

Pe langa atmosfera ultra mega relaxa(n)ta, preturile scazute si rationamentul de servire atrageau lumea ca un magnet.

100-montaditos-3

La 100 Montaditos, cu 10 euro, pleci “impachetat”. De ce? Pai e foarte simplu. O bere la halba (la jumatate) costa 1 euro. Un montadito (mini sandwich) costa tot 1 euro. Acum, exact ca la problemele de clasa a II-a: cate beri si cate sandwichuri poate servi Gigel cu 10 euro? 😛 Poate Gigel sa mai stea in picioare dupa 7 beri? Ce e mai rentabil sa cumpere Gigel – mai multa bere sau mai multa mancare? Sa raspunda el. 😛

Foarte interesant este modul de servire. Pe masa ai meniul. Toate aceste montadito sunt numerotate. De la 1 spre 100. Apoi iei mataluta un formular, asemanator cu cel de la LOTO, si completezi ce vrei sa mananci.

100-montaditos-2

2, 23, 35, 58, 89 si 96. Asta e combinatia ta norocoasa pe seara respectiva. Te duci cu comanda la bar, iar baietii iti fac “platouasul”. Exista sandwichuri cu tot ce iti trece prin cap. Exista si produse pentru vegetarieni. Dar lista completa o poti consulta tu aici.

Intotdeauna vei gasi promotii, dar si platouri prestabilite, tematice – vegetarian, mediteranean, etc.

Langa montaditos merge o bere receeeee sau, ce m-a atras pe mine la nebunie, ca tot va spuneam la inceput de pofte, tinto de verano – o bautura asemanatoare sangriei, compusa din jumatate vin rosu si jumatate Sprite, cu cuburi de gheata. Cam asa arata halba. Daca imi spunea doamna de la tejghea ca nu mai are sau ca nu mai stiu eu ce, cred ca faceam moarte de om. 🙂

tinto-de-verano

Asemenea restaurante vei gasi si in alte orase ale Spaniei. In Barcelona, spre exemplu, este unul pe Rambla de Catalunya, dar este foarte aglomerat. Asta pentru ca in Barcelona, o bere costa 4-6 euro in mod normal, deci e pomana curata. In sudul Spaniei, in schimb, berea este mult mai ieftina decat in orasele mari.

Si in Roma sunt 3 asemenea restaurante. Dar parca fiecare lucru are farmec la el acasa. In Italia mananci o pizza, o pasta, o friptura de vita si bei un prosecco sau un vin italienesc. Mie asa mi se pare. Nu? 🙂

100-montaditos-7

100-montaditos-6

100-montaditos-8

100-montaditos-5

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *