temple-bar-dublin-irlanda

Distractia in Dublin. Temple Bar, locul unde lumea vine si uita sa mai plece acasa

[image name=line]

La ce te gandesti cand auzi Temple Bar? La o simpla bodega, nu?

Cam asta era si gandul meu cand documentam excursia in Irlanda si nu intelegeam de ce toata lumea se inghesuia sa isi ia cazare pe langa Temple Bar. Ce o avea barul asta, mai ales ca la o cautare pe Google Images aparea un simplu PUB, care oricum nu putea sa primeasca mai mult de 500 de petrecareti?

De fapt, Temple Bar este o zona, un fel de centru vechi al Dublinului, in care nu locuiesc mai mult de 3.000 de oameni. Este locul unde se aduna seara de seara localnicii dar si turistii sa asculte muzica irlandeza live si sa bea o bere sau un whisky.

temple-bar-dublin-irlanda-5

E drept ca exista si bodega numita Temple Bar, dar si alte cateva baruri (pub-uri) specifice capitalei Irlandei. Cel mai probabil, cei de la barul Temple au fost cei mai rapizi de mana si si-au luat numele acesta.

Denumirea Temple Bar i se trage zonei de la familia Temple care ar fi trait acolo in secolul al 17-lea. Pe locul unde se gasesc cele cateva stradute cu localuri, pentru ca nu sunt multe, acea familie isi avea resedinta si gradinile.

temple-bar-dublin-irlanda-9

Sa va povestesc acum despre Temple Bar prin ochii turistului si a celui care va recomanda, sau nu, anumite lucruri.

Mare sfaraiala in mini-cartierul respectiv nu e. Zona e mult mai bine marketata decat arata efectiv. In Temple Bar, sa zic ca sunt vreo 9-10 localuri principale. Zona este mica, formata din cateva stradute pavate cu piatra cubica, in amintirea Dublinului de altadata.

temple-bar-dublin-irlanda-7

Atmosfera este cea care “scoate” fata Temple Barului. Spre deosebire de Romania, irlandezii au un mod mai simplu, mai brut, de a se distra. Daca la noi vezi domnisoarele cocotate pe tocuri de 15 cm, savurand cocktail-uri care de care mai colorate, in terase si localuri cu staif, ei bine in Temple Bar oamenii beau bere, unii whisky, asculta muzica live irlandeza, cantata de un chitarist de prin partile locului si dau impresia ca toata lumea se stie cu toata lumea.

Nu se pune accent pe felul in care esti imbracat, pe ce pantofi porti sau cu ce masina ai venit. Apropo, masinile nu se vor urca peste tine in Temple Bar. Este o zona semi-pietonala, unde mai intra din cand in cand cate o masina de aprovizionare sau ambulanta.

temple-bar-dublin-irlanda-6

Sa nu te surprinda daca o sa vezi oameni in costum care se opresc sa-si potoleasca setea, in drum de la birou catre casa.

Daca nu e week-end, atmosfera este mai linistita, deh, pana si irlandezii mai lucreaza. 😛

In pub-urile din Temple Bar nu se fumeaza, ca de altfel in mai toate tarile din vestul si centrul Europei. Se poate si manca in aceste localuri, chiar daca ora este avansata.

O portie de fish and chips este echivalentul shaormei de la noi, la final de sprit. Cat despre bere si bauturi in general, am mai scris in articolul legat de bugetul de calatorie. Nu sunt ieftine deloc. Un pint de bere (0,568 ml) costa in jurul a 6-7 euro, iar cel mai ieftin whisky porneste de pe la 7-8 euro.

temple-bar-dublin-irlanda-4

temple-bar-dublin-irlanda-11

Daca vrei sa vezi, in timp real, ce se intampla in Temple Bar, o poti face aici – LIVECAM.

[wpsgallery]

* Preturile prezentate sunt valabile la data publicarii articolului. Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *