hering-fermentat-suedia

Unii suedezi se dau in vant dupa el. Surstromming – heringul fermentat la soare

[image name=line]

Presupun ca ai vazut macar un episod din “Pariu cu frica” – o emisiune concurs in care niste tipi curajosi trebuie sa manance cele mai ciudate si scarboase lucruri care exista pe lumea asta. Iar producatorii emisiunii chiar au idei in acest sens.

Totusi, cred ca au ratat ceva cu totul aparte. Surströmming – hering fermentat de Marea Baltica.

Heringul din Marea Baltica este capturat inainte de a depune icrele, se sareaza, se pune apa peste el, dupa care e lasat la fermentat in soare, in niste butoaie speciale. Bineinteles ca maruntaiele pestelui nu sunt eliminate (se pune cu tot cu intestine, dar fara cap). Fermentatia incepe de la o enzima care se gaseste in coloana vertebrala a pestelui si se face prin autoliza. Chimie pura!

Ei bine, pestele acesta se serveste ulterior pe paine crocanta, impreuna cu inele de ceapa rosie sau cartofi. Felul in care se mananca difera de la o regiune la alta a Suediei.

 

Cum il servesc “romanii”?

Raspuns simplu : LA HOTEL (apartament in regim hotelier).

Am mers la Stockholm in 2011, impreuna cu mai multi prieteni. Citisem pe internet ca este unul dintre cele mai urat mirositoare alimente care se gasesc pe fata pamantului si trebuia incercat. Vorba aia, “ne face pe noi o cutie” de peste?

Zis si facut. Mers in magazin, cautat, gasit cu greu pentru ca nu stiam la ce raion zace “delicatesa”, cumparat, platit mult pe el :P, ajuns cu el acasa (la hotel). Primul soc a fost ca nu putem deschide cutia. Daca iti spun ca parca era tabla de tanc n-ai sa ma crezi! Cutia este fabricata dintr-o tabla extrem de groasa pentru ca exista risc de explozie. Acesta a fost si motivul pentru care mai multe companii aeriene mari din Europa le-au interzis pasagerilor sa duca in bagaje aceasta mancare cu “potential exploziv”.

Pana la urma cutia a cedat sub forta bruta a turistului roman, iar “mireasma” a invaluit rapid toata camera, de-ti venea sa o iei la sanatoasa si sa nu te mai intorci. Ulterior am aflat ca heringul fermentat este mancat in aer liber de suedezi.

Gustul nu e chiar atat de rau. Mirosul este cel care te demoralizeaza din start. Am reusit sa mananc o jumatate de felie de paine cu hering d-asta si am cedat. Pana si pentru mine, care incerc toate “minunatiile”, era prea mult.

Asadar, daca ajungi in Suedia si vrei sa-ti testezi limitele, incearca acest produs. Ai mancat o jumate de cutie? Esti barbat adevarat! Glumesc!

 

Istoria heringului fermentat

Evident ca pe aceasta tema s-au nascut multe legende si glume. Una spune ca navigatorii suedezi, prin secolul al 16-lea, neavand suficienta sare pentru a conserva pestele pe care il prindeau, l-au vandut, stricat fiind, unor finlandezi care locuiau pe insule. Astora le-a placut atat de mult incat dupa un an, cand marinarii suedezi au revenit, i-au intrebat daca nu mai au peste “d-ala bun”. Suedezii l-au gustat si ei, le-a placut, si au decis sa il produca in cantitati mai mari.

Alta explicatie a acestui mod de conservare ar fi pretul mare pe care il avea sarea acum cateva secole.

 

Concluzii

  • Nu desface o cutie de Surstromming acasa pentru ca te muti la rude si prieteni pentru 2 zile.
  • Intreaba la compania aeriana cu care zbori spre Romania, daca iti permite sa umbli cu “bomba culinara” dupa tine.
  • Daca te tii de nas, nici nu iti vei da seama ce mananci. Asta e un pont.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *