Travel tips Uncategorized

Viza SUA. Cum se obtine viza de America. Formular, poze, taxa, interviu

04/09/2015
san-diego

[image name=line]

Vara aceasta am ajuns pentru prima oara in Statele Unite. Recunosc ca de vreo 3-4 ani tot tatonam aceasta posibilitate, dar de fiecare data ceva ma retinea. Din comoditate, preferam alte destinatii, pentru a nu sta sa aplic pentru viza – proces care auzisem ca se desfasoara destul de anevoios. Nimic mai fals.

Aplicatia de viza am completat-o online in 30 de minute. Pozele le-am facut rapid. Taxa a fost platita online. Programarea realizata telefonic, iar la interviul de viza am stat pana in 2 ore. Discutia cu ofiterul de la ambasada a durat nici 2 minute.

Hai sa o luam pas cu pas. Pentru viza turistica de SUA – adica viza de tip B2 (click pe acest link) – trebuie sa urmezi mai multi pasi.

1. In primul rand, fa-ti poze pentru viza de America. E cel mai bine sa le ai deja cand incepi sa completezi aplicatia online, pentru ca la un moment dat trebuie sa le incarci in sistem. Pozele se pot face la orice centru foto. Stiu cei de acolo care este formatul acceptat (fundal alb, fara fata acoperita, fara ochelari de soare, etc). Nu uita sa le ceri si formatul electronic (pe un stick de memorie sau pe mail), pentru ca pe acesta il incarci in aplicatia ambasadei.

2. Afla adresa/adresele la care vei locui in SUA. Daca stai la un prieten/ruda, intreaba-l unde sta cu exactitate. La fel, daca ai rezervare la hotel, iti trebuie numele si adresa hotelului.

3. Intri pe site-ul ambasadei (click pe acest link) si incepi sa completezi formularul de viza (formularul DS-160). Mare atentie, totul trebuie scris in limba engleza. Si, de asemenea, (e de la sine inteles ca) nu e bine sa minti. S-ar putea sa ti se refuze viza daca esti prins cu minciuna, si e pacat.

In momentul in care ai inceput sa completezi aplicatia, vei primi un application ID – o serie de 10 caractere (cifre si litere) – care va fi numarul tau de identificare pana la finalul procesului de obtinere a vizei. Noteaza-l undeva!

Daca te apuci de completat aplicatia si din varii motive te intrerupi pe parcurs, poti salva si reveni ulterior la ea pentru a o finaliza. Dar numai pe baza ID-ului pe care l-ai notat in prealabil. In aplicatie ti se cer date de identificare, studii, locuri de munca prezente si anterioare, tari in care ai calatorit, familie, compania aeriana cu care zbori (ziua si ora aterizarii) etc.

Odata finalizata aplicatia, se trimite automat mai departe.

4. Plata. Aceasta se poate face tot online, dar si la o sucursala BRD. Pentru viza turistica (B2) se platesc 160 de dolari (eu am dat 656 lei). Eu am platit online si mi s-a dat un alt cod de confirmare a platii (12 cifre).

5. Printeaza confirmarea finala. Este o hartie cu un cod de bare in partea superioara, cu care va trebui sa te prezinti la ambasada in ziua interviului.

6. Urmeaza programarea la interviu (click pe link), cu aplicatia completata si dovada ca plata a fost realizata. Programarea se poate face atat online cat si telefonic. Nu mai stiu sa iti zic exact cat de rapid te pot chema la interviu, dar e o chestiune de cel mult 2 saptamani. Oricum, vei vedea si online ca se mai elibereaza date in calendar. Azi poti vedea ca prima data disponibila e 15 mai, sa zicem, iar maine sa vezi ca s-a eliberat un loc pe 7 mai.

7. Pana la interviu ar fi bine sa strangi cateva hartii care sa ateste situatia ta financiara din tara – dovada de la locul de munca, certificat de proprietate daca ai asa ceva, extras de cont bancar, etc. Sa vada oamenii de la ambasada ca nu vrei sa fugi in SUA. 😛

8. Ziua interviului. Prezinta-te cu 15 minute mai devreme fata de ora programata. Ti se scaneaza hartia de la punctul 5, si astepti linistit in tarcul special amenajat in fata ambasadei. Cand esti chemat, intri inauntru. E ca la aeroport – treci prin poarta de scanare si ti se retine telefonul, pe care il vei primi inapoi la finalul interviului.

Apoi ajungi la ghiseele de interviu. Primesti un bon de ordine, iar cand deasupra ghiseului a aparut numarul tau, te prezinti cu toate documentele. Ti se pun 2-3 intrebari (unde mergi, in ce scop, etc), ti se retin actele, apoi astepti sa ajungi (tot dupa bon) la interviul final.

Acest interviu final se da cu un ofiter american in limba engleza, dar am observat ca vorbesc binisor domnii de acolo si romana. Deci nu e o tragedie daca nu stii engleza. Intrebarile finale si daca ramane pasaportul la ambasada, inseamna ca ai luat viza.

Adresa ambasadei este cea de mai jos (in zona METRO Baneasa).

B-dul Dr. Liviu Librescu, nr. 4-6
Sector 1, Bucureşti
015118 Romania

9. Pasaportul cu viza iti este adus acasa de curierii de la TNT pentru vreo 24 de lei, sau se poate ridica personal de la sediul TNT aflat la iesirea spre Otopeni (cladirea Willbrook de pe Bucuresti – Ploiesti 172-176).

In concluzie, nu e deloc complicat acest proces, numai ca iti trebuie atentie mare cand completezi formularul DS-160. Odata viza obtinuta, drumul catre America ti-e deschis. Bafta! 🙂

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-mobile
banner-mobile

38 Comments

  • Reply Viza SUA. Cum se obtine viza de America. Formular, poze, taxa, interviu | INFOS 04/09/2015 at 11:50

    […] Hai sa o luam Mai mult […]

  • Reply AndreiM 04/09/2015 at 12:04

    Daca trebuie prezentate datele legate de zbor, inseamna ca biletele trebuie cumparate inainte. Daca nu primesc viza ce fac eu ele?

    • Reply Val Vesa 08/09/2015 at 20:09

      Nu trebuie cumparate dinainte. De multe ori, prezentarea biletelor pentru vizele turistice poate fi chiar vazuta ca o incercare de a forta nota. Din experienta mea de vreo 10 ani, cel mai important e sa poti face dovada legaturii cu tara, mai ales prin venituri lunare regulate (salariu in principal) si proprietati.

  • Reply Florin 04/09/2015 at 12:13

    Poti sa mai adaugi un lucru util si anume. Viza nu iti garanteaza intrarea pe teritoriul SUA

    • Reply Val Vesa 08/09/2015 at 20:11

      Corect. Viza primita la Bucuresti reprezinta “dreptul de a intra” in USA, nu garantia acstui fapt. La aterizare, vamesii americani si politia de frontiera fac alte verificari si iti adreseaza unele intrebari.
      Exista cazuri in care oamenilor nu li s-a dat voie sa intre in USA, ba chiar le-au fost anulate vizele si intorsi acasa cu primul zbor disponibil.

  • Reply Mihai 04/09/2015 at 12:37

    Poti sa completezi niste date de zbor simulate (nu cumparate), si le explici acolo frumos ca atunci ai dori sa pleci, dar ca nu le-ai cumparat inca.

    La fel si cu hotelul, poti lua un hotel de pe booking si completa adresa, sau poti da hotelul la care chiar ai facut o pre-rezervare (fara sa platesti)

    In ceea ce priveste dosarul minune cu care “ar trebui” sa te prezinti, eu zic ca e o confuzie. La finalul procesului de aplicare pentru viza, ti se afiseaza un mesaj foarte clar ca: daca este nevoie de detalii suplimentare, acte, etc, ti se va comunica pana in ziua interviului, sa vii cu ele.

    Nu e deloc necesar sa te duci cu dosarul dupa tine acolo daca nu ti se cere, e un mit de pe vremea cand chiar te intrebau si verificau cu absolut orice. Acum verificarea se face in prealabil, online, si daca totul se pupa, nu iti mai cer nimic.

    Foarte important este, intr-adevar, sa nu minti, sa scrii daca pleci cu cineva care are viza, daca ai o ruda care e in SUA sau nu, etc.

    In rest, fara emotii, rata de refuzare a scazut foarte mult, oamenii sunt ok si trebuie sa fii degajat sa le zici ca vrei sa le vezi tara, ce naiba, sa fie multumiti!:)

  • Reply Cata 04/09/2015 at 22:41

    Eu am fost la viza de 2 ori si nu am primit-o pt ca nu eram nici casatorita, nici nu aveam copii, casa, teren si alte lucruri de genu care ” m-ar obliga sa revin in tara”…sa mai incerc?!…cam mare pierderea ca sa incerc iar in viitorul apropiat :((

  • Reply Sorina 04/09/2015 at 23:10

    Buna,
    Ce valabilitate are viza turistica?
    Multum’ fain

    • Reply Val Vesa - VizeAmerica.com 08/09/2015 at 20:15

      De regula vizele se “pun” pe 5 sau 10 ani (cele de tip turistic si afaceri (B1, B1/B2 si B2). Uneori cele de tip B2 se elibereaza pe durata valabilitatii scrisorii medicale (cand viza se cere pentru o interventie sau tratament in USA).
      O alta statistica observata de mine e ca pe pasapoartele temporare foarte rar se aplica vize care depasesc durata de valabilitate a respectivului pasaport.

      Oricum, la intrarea in USA, vei primi stampila in pasaport cu durata maxima de sedere la fiecare vizita.

  • Reply Gabi 05/09/2015 at 03:51

    Eu am avut un refuz prin anul 2000 din cauza unei idioate care a insistat sa vorbim romaneste – trebuia sa ma duc la o prietena care locuia cu fratele ei. Individa a vrut sa-nteleaga ca ma duceam la acel barbat, ca el era logodnicul meu si mi-a refuzat viza, cu toate ca-i spusesem si-n engleza (sunt profesoara calificata de engleza si intr-un anumit context am facut traducere simultana pentru ambasadorul american). Acum sunt pe cale sa obtin cetatenia franceza, dupa care o sa ma duc, poate, la studii in State, sa mai fac un master sau un doctorat, daca nu reusesc sa fac asta in Canada – dar, sincera sa fiu, de-atunci nu mai simt decat o mare scarba pentru imbecilitatea de a-si imagina ca eu n-aveam altceva mai bun de facut decat sa raman ilegal pe teritoriul lor, pentru ei si pentru tara lor.

  • Reply Marina 23/09/2015 at 15:16

    Ai idee care este procedura in cazul in care ai facut o programare online pentru o data anume, iar a doua zi vezi ca s-a eliberat un loc mai devreme si vrei sa-l ocupi tu? Mai intai anulezi sau daca intri in contul tau online, poti alege acea data si automat se modifica programarea?
    Nu inteleg de ce dureaza atat de mult pana poti obtine un loc la interviu (2 saptamani!) Eu in februarie 2013 am obtinut loc de pe o zi pe alta….

    • Reply Mihai Jurca 23/09/2015 at 20:53

      Nu stiu sa iti spun. Nu am incercat.

  • Reply Luminita 02/10/2015 at 11:32

    In cat timp primesti pasaportul inapoi? 2 saptamani sau mai mult?

    • Reply Mihai Jurca 02/10/2015 at 11:44

      In cateva zile dupa ce ai luat viza (2-3).

      • Reply Eduard 17/09/2016 at 19:30

        Sal cam cat coasta viza americana sa ajugi an marriaca

        • Reply Alex Florea 11/11/2016 at 12:09

          La cum scrii, nu ajungi mai departe de Vaslui 😂

  • Reply conspicuous 20/12/2015 at 18:22

    Cu cat inainte e ok sa aplici pt viza? de ex daca vreau sa plec la sfarsitul lui iunie e ok sa aplic in ianurie /februarie?

    • Reply Mihai Jurca 22/12/2015 at 10:11

      Macar 3 saptamani inainte, ca sa fie timp fizic pentru aplicatie si viza.

      • Reply conspicuousnspicuous 22/12/2015 at 17:52

        ok, dar crezi ca exista un timp care se poate considera ca e prea devreme? prea din timp ,sau nu conteaza?

  • Reply Stefana 10/02/2016 at 20:14

    trebuie sa sti engleza la amabsada neaparat ? eu nu stiu deloc si nu ma voi descurca

  • Reply Stefana 10/02/2016 at 20:16

    si de exemplu pot sa zik ca merg 5 zile sa vizitez aia 4 aia 2 sapt merg la o cunostiinta . eu vreau sa merg la prietenul meu dar el nu este in regula cu actele acolo . si cunostiinta aia mea este .

  • Reply Stefana 10/02/2016 at 20:17

    si pot sa aplic viza in martie pentru iulie cand vreau sa merg ?

    • Reply Conspicuous 01/03/2016 at 17:03

      Am fost ai nu au zia nimic de perioada in care vreau sa vizitez. Sfaraitul lui iunie la mine.

  • Reply conspicuousnspicuous 19/02/2016 at 12:17

    aceeasi dilema o aveam si eu ,dar deja am aplicat , vad in martie ce iese!

  • Reply Cristina 08/03/2016 at 12:42

    Dacă nu ai invitație se poate aplica pentru viza?

    • Reply conspicuous 15/03/2016 at 19:53

      Se poate, da!

  • Reply Alina Eremia 21/03/2016 at 23:59

    Buna, am completat formularul acum 3 saptamani si as dori sa mai arunc o privire asupra lui, pt. ca peste 2 zile am interviul. Ai idee daca il mai pot accesa? Chiar nu stiu unde sa intru.

  • Reply Verdetu 03/05/2016 at 16:21

    buna,as vrea sa merg in vizita la unchiu meu in america si sunt elev miar trebui sa iau adeverinta de la scoala ca altceva nam proprietati bani in banca nam nam nici loc de munca ?o zi buna va mltumesc

  • Reply Adrian 24/08/2016 at 20:21

    Salutare.
    Am avut programare la ora 9.30 , intr-o zi de vineri. Venind din Cluj, am ajuns la ambasada pe la 7.30. Acolo sunt locuri destule de parcare, deci nu va faceti probleme.
    Partea proasta este ca nu am vazut o toaleta pentru nevoile fiziologice.
    Exact cum s-a mai scris si in alte postari, intrarea se face acolo unde este “statia de autobuz”.
    Ce am observat este ca la turele de dimineata este mai multa lume, probabil bucurestenii vin dimineata la viza, apoi merg la lucru.
    Dupa ce m-am odihnit o ora si ceva, in jurul orei 8 50 m-am dus catre statia de autobuz unde am asteptat linistit 5 min, dupa care a iesit din ambasada un baiat cu un scanner in mana si intreba pe cei nou veniti la ce ora au programarea. Dupa ce mi-a scanat codul de pe hartii ( al meu si al sotiei) ne-a spus sa trecem strada, in fata intrarii, unde am mai asteptat cateva minute, Din cladire a iesit apoi un gardian roman si ne-a spus sa intram innauntru. Era o incapere ca la aeroport, pe partea dreapta se intra iar pe partea stanga se iesea din ambasada. Acolo am fost scanati si controlati, s-au uitat la fiecare card in parte, in fiecare buzunar de la geanta, portmoneu etc (nu luati cu voi genti daca se poate).
    Dupa verificare am intrat in curtea ambasadei sua, unde era montat un fel de cort care dispunea chiar si de aer conditionat, unde am asteptat linistit vreo 7-8 minute.
    Intrarea in ambasada se facea in felul urmator, cand ieseau doua persoane, intrau alte doua persoane si tot asa.
    Odata intrati in ambasada , am luat-o la dreapta unde era un mic stand cu niste persoane care iti spuneau ce sa faci si iti dadeau numarul de ordine.
    Ideea este ca te duci sa iei loc in fata, la primul ghiseu, unde astepti sa ti se afiseze numarul de ordine.

    Uitandu-ma in jur am observat ca erau vreo 30-40 de peroane asezate pe scaune, am zis aici o sa stau o vesnicie, dar nu a fost asa.

    La primul ghiseu cand a aparut nr meu, am fost intrebat de taxa si rezervarea pt interviu, nu a fost cine stie ce, 2 minute am fost gata.

    Dupa primul ghiseu am fost invitat sa stau pe urmatoarele scaune (culoare diferita), unde, dupa vreo 5 min de asteptat apare nr meu si ma duc la ghiseu unde am observat ca in fata mea era un cetatean american care mi-a cerut din nou actele si ne-a rugat sa punem degetele pe dispozitivul de luat amprente. Dupa ce ne-au luat amprentele ne-a rugat sa ne asezam la urmatoarele scaune unde aveam in fata noastra vreo 14-15 oameni.

    La ghiseul la care ne-am asesat era o doamna consul , foarte respectuoasa, dar care stia forte bine sa puna intrebarile cheie.

    Asteptand am auzit toate discutiile si mi-am dat seama ca mare e gradina lui Dumnezeu.
    Ca sa va spun din cele auzite.

    Se duce o fata de vreo 21 de ani , pe care o intreaba consulul : Lucrezi. Nu!, Esti la facultate? Nu!, De ce vrei sa te duci in SUA ( cea mai importanta intrebare) si ea raspunde ca la prietenul ei cu care s-au cunoscut pe facebook si nu lucreaza, si ii plateste mama americanului biletul si cazarea. CLar a fost respinsa.
    Interviul:
    Am mers alaturi de sotie la ghiseu. Am salutat in engleza foarte politicos cu zambetul pe buze.(poti vb si in romana – nu e problema)
    Prima intrebare a fost numele.
    Apoi scopul calatoriei:
    Am spus luna de miere.
    Urmatoare a fost ce lucram
    Eu lucrez in domeniul medical – aparatura medicala iar doamna in domeniu it -tester (nu programator) deci nu suntem cei mai bogatii oameni din lume – venituri decente.
    La care consulul mi-a raspuns ca din pacate in romania astea sunt unele din putinele domenii in care poti sa ai un venit decent.
    In clipa in care noi descriam jobul nostru consulul mai tragea un ochi la monitorul calculatorului (cu siguranta acolo avea toate datele despre noi.
    Din ce i-am spus, doamna consul , si-a dat seama de scopul calatoriei noastre, si mai ales ca nu vrem sa ramanem acolo. Ne-a mai intrebat de itinerariu si cam atat. in 5 minute maxim am avut viza pe 10 ani.
    Cel mai important lucru este sa spui scopul pentru care mergi in SUA cu incredere si cu ce te ocupi.
    Deasemenea eu am avut un dosar cu conturile noastre, cu cardul de credit, cu adeverintele de salar, cu contractele de munca si inca alte cateva hartii. Nici nu s-a uitat la ele. (nu am nici casa pe numele meu, nici masina, nici altfel de proprietati).
    Alte perosane au tot incercat sa-i spuna consuluilui ca au chemare, ca au tot felul de alte prostii…..nu o intereseaza, raspundeti clar si la obiect!!!!!!!!
    Singurul lucru care l-a cerut la o persoana din fata mea a fost un contract de scolarizare de la o scoala din state.Un lucru ft important. MERGETI IMBRACATI ELEGANT, inspirati mai multa incredere.
    Eu am avut pantaloni, pantofi, camasa si sacou iar sotia un costumas elegant.Au fost altii in fata mea instructori de fitness, agricultori, patroni sau studenti, toti au luat viza.
    Bafta tuturor!

  • Reply Catalin 02/09/2016 at 09:23

    Taxa de 160 dolari este pentru o persoana sau pentru un cuplu? Mi se pare cam exagerata suma.

  • Reply mura stefan 29/09/2016 at 09:48

    buna,
    daca nu am un loc de munca, dar am un apartament proprietate, casatorit, 2 copii si intentionez sa calatoresc singur
    ce sanse am pt a obtine viza?

  • Reply mura stefan 29/09/2016 at 09:50

    inca ceva sa adaug,
    am un verisor primar, arhitect in Cicago de peste15 ani. ar putea sa ma ajute acest lucru in vreun fel?

    • Reply Mihai Jurca 29/09/2016 at 10:07

      Nu stiu sa iti spun. Doar cei de la ambasada stiu. 🙂

  • Reply Me 08/10/2016 at 21:30

    Buna seara,

    Am primit veste ca in 3 saptamani trebuie sa plec in interes de servici in State…evident, nu am pasaport de vreo 8 ani (expirat, pe numele vechi etc). Nu am timp sa trec prin tot procesul – pasaport apoi viza. Biletul l-am rezervat dar nu cumparat (sa nu dau banii aiurea pe el).
    Am scrisoare de invitatie in original de la firma de acolo, am proprietati, copil, sot etc.
    Se da viza pe pasaport simplu temporar? (Am inteles ca acela iese in 2 ore). Daca da, viza va fi doar pe un an cat are valabilitate pasaportul? Daca ma cheama iar in viitor, ar trebui sa trec prin tot procesul iar.(stiu ca pasaportul trebuie sa fie valabil cel putin 6 luni inainte de calatorie)
    Nu se mai fac pasapoarte la urgenta?!? Nici macar prin declaratie ca este chiar urgent, cu doc justificative?
    Multumesc anticipat de raspuns!

    • Reply Mihai Jurca 09/10/2016 at 20:50

      Chiar nu stiu sa iti spun. Pe site-ul ambasadei gasesti toate conditiile. Spor!

  • Reply Sirop Diana 08/11/2016 at 15:33

    Buna.
    Minorii au nevoie de viza???? Calatoresc impreuna cu adulti. Au pasapoartele lor, deci le tb viza sau nu? Ii iai cu mine la interviu?

    • Reply Anca 24/11/2016 at 12:57

      Sigur ca si minorii au nevoie de viza. Nu trebuie neaparat sa ii luati la interviu, dar sa aveti pasapoartele lor valabile si pentru perioada calatoriei. Daca cititi pe site-ul ambasadei, veti gasi toate raspunsurile…

    Leave a Reply