lu-litaronni-5

2 plaje salbatice din nordul Sardiniei – Monti Russu si Lu Littaroni

Nici limba romana, care are unele cuvinte incarcate de sensuri, nu poate caracteriza perfect ceea ce simti pe unele plaje din Sardinia. Cuvantul superb, spre exemplu. Este un epitet parca prea putin descriptiv, prea secat de consistenta cand iti povestesc despre Monti Russu si Lu Litaronni.

Susnumitele sunt doua plaje aflate una in continuarea celeilalte, pe drumul care leaga Costa Paradiso de Santa Teresa Gallura. In cazul Monti Russu, imagineaza-ti ca te-ai duce pe un versant de munte, l-ai decoperta, iar covorul aglomerat pana la refuz cu iarba, flori si alte plante alpine, l-ai desfasura la cativa metri de mare. Fabulos.

Luna mai este cea mai frumoasa in Monti Russu, pentru ca infloresc plantele si in aer e asa, un miros nedefinit. Un mix de florarie, padure de pin/brad, plante medicinale. Din cauza vantului puternic, vegetatia s-a adaptat conditiilor meteo mai putin prielnice. La Monti Russu am trecut de doua ori in aceasta vacanta. Era oarecum in drumul meu. Intr-o seara batea un vant de nu te tineai pe picioare, iar fotografiile se faceau in “orb”. Focusai, trageai, si, de multe ori, linia orizontului aparea la 30 de grade inclinare. Si nu e nimic cu pamantul in acest colt de lume. Daca vremea e buna, peste “garla” se vede Corsica.

Lipita de Monti Russu, dar cu un peisaj total diferit este plaja Lu Littaroni. Din soseaua principala o iei pe un drumeag de padure, acoperit cu un praf fin. Parchezi masina si de acolo mai mergi, sa zic, vreo 3-4 minute pana pe plaja. Se coboara frumos pe un ponton si printre arbustii pitici adaptati perfect vanturilor si climei aride din regiune.

Lu Littaroni este ceva rar intalnit. Dunele de nisip fin iti dau impresia ca esti in locul unde desertul se uneste cu marea. Daca nu stiam unde am plecat in vacanta si m-ai fi parasutat pe aceasta plaja, zau ca as fi parit ca sunt in Maroc sau poate in Portugalia. Lu Littaroni este o plaja larga, perfecta pentru familii cu copii. Acum, eu am fost la final de mai, si nu era nimeni pe ea. S-ar putea sa nu fie aglomerata nici in plin sezon. Din cauza sau datorita vantului, depinde cine se exprima – turistul sau surferul – plaja este atractiva pentru amatorii de surf.

*Primele 5 fotografii sunt de la Monti Russu, iar restul de la Lu Litaronni.

monti-russu-1

monti-russu-3

monti-russu-4

monti-russu-2

monti-russu-6

monti-russu-7

lu-litaronni-1

lu-litaronni-2
lu-litaronni-3

lu-litaronni-4

 lu-litaronni-6

lu-litaronni-7
nisip

lu-litaronni-9

lu-litaronni-8
soparla

mihai-jurca-lu-litaronni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *