pelosa-3

2 plaje ultraexotice din nordul Sardiniei – La Pelosa si Le Saline

Pliantele si cataloagele glossy sunt o binefacere pentru turism. Omul ia revista, o rasfoieste, vede cateva poze facute de un profesionist, editate si raseditate si gataaaa! Ar face moarte de om ca sa ajunga in locul respectiv in vacanta de vara.

Numai ca nu ia in calcul ca el pe plaja nu are privelistea din elicopter, ca un obiectiv wide (care “largeste” perspectiva) iti scoate un petic de nisip de zici ca are dimensiunea unui teren de fotbal, ca apa si-a capatat in Photoshop azuriul imbietor din fotografie, s.a.m.d.

Am facut aceasta introducere pentru a intelege ca locurile pe care le vei vedea in acest articol arata exact la fel si in realitate. Nu am intervenit sub nicio forma asupra fotografiilor, cu exceptia luminozitatii pozelor, de care nu imi puteam da seama foarte usor pe ecranul aparatului foto, la fata locului, deoarece era foarte puternica lumina solara.

Asadar si prin urmare, la trei sferturi de ora de mers cu masina de Alghero, in zona de nord-vest a Sardiniei, este zona/comuna Stintino, care se lauda cu doua dintre cele mai fotogenice plaje de pe insula. Spiaggia della Pelosa (spiaggia inseamna plaja in limba italiana) este vedeta zonei, iar Spiaggia delle Saline este plaja pe care merg cei care nu vor sa stea cearsaf langa cearsaf pe La Pelosa.

La Pelosa este genul de plaja pe care o vezi in pliante. Nisip fin, deschis la culoare, apa azurie si, pe ici pe colo, cate o pata de culoare mai inchisa pe fundul marii, ca sa nu fie monoton peisajul. Batalia pe suprafata redusa a plajei este strasnica. Daca acum, la final de mai, plaja era saturata de turisti, nu vreau sa ma gandesc ce se intampla in iulie si in august. In capatul insulei, pe o mica insula, este Torre della Pelosa, ramasitele unui turn de observatie, datand din evul mediu, care a facut parte dintr-un sistem fortificat mai amplu. Plaja se preteaza pentru toate tipurile de turisti. Daca ai copii, e o alegere buna pentru ca intrarea in apa este foarte lina si trebuie sa mergi ceva in larg ca sa se mai adanceasca apa. Sezlonguri nu sunt peste tot, decat in anumite zone. Doua sezlonguri si o umbrela costa intre 16 si 24 de euro pe zi, in functie de sezon si de cat de apropiate sunt de apa.

Daca nu vrei aglomeratie, iti recomand Spiaggia delle Saline, o plaja cu pietricele fine, rotunde, de culoare alba. Masaj gratuit la calcaie. Apa e la fel de curata si spectaculoasa din punct de vedere coloristic. Spre deosebire de La Pelosa, Le Saline este o plaja mai putin comerciala, mai lunga, dar mai ingusta.

*Primele 8 fotografii, inclusiv cea cu turnul, sunt de pe plaja La Pelosa. Urmatoarele sunt de pe plaja Le Saline.

pelosa-8

pelosa-7

pelosa-6

pelosa-5

pelosa-1

pelosa-2

pelosa-4

pelosa-9

saline-1

saline-2

saline-3
mihai-jurca-sardinia

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *