5-lucruri-monte-carlo

5 lucruri pe care le vei gasi (probabil) numai in Monte Carlo, Principatul Monaco

[image name=line]

1. Lifturi publice. Orasul fiind construit pe mai multe nivele, deplasarea pe “verticala” se face cu aceste lifturi gratuite. In anumite locuri poti urca si pe scari, insa acestea sunt destul de abrupte si inguste. Unde nu e lift, gasesti scari rulante.

2. Cele mai multe masini scumpe, pe metru patrat. Nu am vazut niciodata atatea Ferrari-uri la un loc sau limuzine de “fite”. Diferenta fata de cele din Romania este aceea ca nu sunt “abtibiduite si imbunatatite”. Seara, in fata cazionoului, parcarea este plina.

[wpsgallery]

3. Circuit de Formula 1 pe strada. Fanii acestei intreceri stiu ca, an de an, un mare premiu se tine pe stradutele intortocheate ale Principatului. Pe traseul cursei se gasesc in tot timpul anului acele vibratoare alb-rosii de la curbe (pe asfalt, la curbe).

4. Politie la fiecare pas. Principatul Monaco are cei mai multi politisti pe cap de locuitor, dar si pe suprafata, din lume. In fiecare intersectie vei vedea 1-2 oameni ai legii. Criminalitatea este, poate, cea mai redusa din lume. Pentru fiecare 100 de rezidenti exista un politist. De asemenea, peste tot exista camere de supraveghere.

5. Defibrilatoare la cateva sute de metri. Daca cineva face infarct, are mari sanse sa se afle langa un asemenea dispozitiv, instalat de Crucea Rosie Monegasca. In total, citeam undeva, existau 26 de dispozitive in 2007. Probabil, ca de atunci numarul lor a mai crescut, suprafata statului ramanand aceeasi – sub 2 kilometri patrati. Poate si faptul ca in Monaco traiesc multi oameni de varsta a III-a, a impus acest lucru.

 

* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

4 Comments

 • Alexander

  Ce aparat foto folosesti ?

  • Mihai Jurca

   Telefonul Sony Xperia Z

   • Bogdan

    Salut Mihai,
    Urmaresc cu placere blog-ul tau de cand mi-a fost recomandat de o prietena.
    O mare rugaminte/idee de imbunatatire: te rog, cumpara-ti un Nokia 1020 (cea mai buna camera foto intr-un telefon, din lume) pentru ca o excursie “e degeaba” daca te intorci de-acolo cu poze “in ceata”, tremurate sau degeaba facute seara sau prin vreun pub. Mai ales acum ca ai audienta pretentioasa 🙂

    • Mihai Jurca

     Merci si pentru aprecieri și pentru sugestii! Am si mirorless si DSLR, însă este prima vacanță pe care o fac cu noul telefon. E mult mai practic. E un Xperia Z de 13 Megapixeli. Doar ca am setat eu aiurea calitatea. Mi-aiamam dat seama dupa ce am facut fotoreportajul Din avion, cand am scos pozele pe calculator. Acum s-aa remediat problema! Vor fi foarte bune pozele. Promit! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *