plaja-exotica-3

9 pasi simpli pentru a face poze bune de vacanta

Iar ne oprim la fiecare colt de strada sa faci o poza? Da-le-ncolo de cladiri, ca si asa ai o mie si una de poze cu constructii. Ce Doamne iarta-ma faci cu ele? Stii ca oricum nu folosesti mai mult de 10-20 pe blog. Hai sa mergem!

Intre timp, tu termini de fotografiat, iar tabara adversa se apuca de butonat telefonul. Pai nu mergem? Pana acum ai facut o tona de poze si acum ma grabesti!? Jooac-o p-asta Mihaita, cu eleganta si fara nervi!

Nu ma cred vreun mare fotograf. Nici pe departe. Dar simt ca imi iese binisor treaba pe care am inceput-o, lasand modestia la o parte. Incerc sa colorez fiecare articol cu fotografii care sa reconstituie cat mai fidel atmosfera orasului sau locului in care incerc sa va trimit, chiar si numai virtual.

Si m-am gandit ca ar prinde bine un mic ghid al fotografiei de vacanta. Cateva reguli de care daca tineti cont, o sa faceti poze bune si, mai ales, corecte. Apropo, e sexy sa nu le tai oamenilor picioarele sau capetele in fotografii, linia orizontului sa fie … orizontala, nu la 45 de grade, cum mai vad uneori pe retelele sociale.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

1.Ce faci cu fotografia

La mine poate este subiectiv, pentru ca am blogul, dar de fiecare data cand faci o fotografie ar trebui sa te gandesti ce vrei sa faci cu ea. Sa fie acolo? O postezi pe o retea sociala? Sa ii arati mamei tale cat de mult ti-au crescut muscatele de pe pervaz?

In functie de raspunsul la aceasta intrebare, poti sa faci si incadratura. Pe Instagram, spre exemplu, se posteaza de obicei raport 1:1 (poza patrata) sau 4:5 (latimea este 80% din inaltime), deci daca vrei sa pui o poza verticala (4:5), nu te apuca sa fotografiezi 16:9.

Este important sa iti faci imaginar si un decupaj in minte la fotografia respectiva. Daca spre exemplu fotografiez o cladire si stiu ca vreau sa ii mai corectez perspectiva (cand fotografiem de pe strada, cladirile par lasate pe spate, iar acest lucru se poate corecta), nu incadrez din muchie in muchie. Imi las putin loc gol, un spatiu de manevra in Photoshop sau in programul cu care editez.

 

2.Aparat si obiective

Cineva spunea la un moment dat ca cel mai bun aparat foto este cel pe care il ai la indemana. Poti face poze bune si cu telefonul si cu un aparat compact. Insa daca vrei spectacol, nu ti-ar strica un DSLR. Nu va ganditi ca cei care cara un ditamai tun (aparat cu obiectiv lung cat o zi de post) agatat de gat toata ziua in vacanta sunt nebuni. Daca ar putea scoate aceeasi calitate cu telefonul, fiti sigur ca ar trece imediat la fortografia cu smartphone-ul.

Aud des intrebarea – sunt foarte dragute pozele tale, ce aparat folosesti? Si ma blochez, nu stiu ce sa (mai) raspund. Cel mai probabil, cel care m-a intrebat, in momentul in care ii voi spune modelul, va cauta pe internet sa vada cat costa aceasta jucarie, si daca intra in zona de pret pe care si-o permite sau este dispus s-o investeasca in aparatura. Dar o poza buna tine de mai multi factori. Poti sa ai cel mai performant aparat din lume (body), daca nu expui corect, daca nu incadrezi corect, daca fotografiezi castelul de pe malul celalalt al raului cu blitzul, ai aruncat banii pe fereastra.

Aruncati un ochi pe contul meu de Instagram – @Jurcca. Aproape toate fotografiile, mai putin 2-3 dintre ele, sunt realizate cu un Canon 70D si obiective de 24 mm (f 2.8), 16-35 mm (f 4.0) si 50 mm (f 1.4). 

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Obiectivul de 24 mm este un obiectiv fix, adica nu poti face zoom cu el. Citand un prieten drag, zoom-ul il faci din picioare, apropiindu-te sau departandu-te de subiect. Ma impac cu el tare bine in calatorii, mai cu seama ca este si foarte subtire.

Totusi erau cazuri in care parca as mai fi strans (zoom) pe un anumit obiect, sau as fi largit putin cadrul. Asa a aparut in rucsacul meu obiectivul 16-35 mm. Care este senzational, mai ales datorita calitatii optice.

Obiectivul de 50 mm (f 1.4) este un obiectiv foarte luminos. Iti permite sa fotografiezi bine si in conditii de lumina slaba. Este poate cel mai bun obiectiv de portret, izoland bine personajul in cadru (blureaza tot in spatele lui).

Si tot in fotografia de calatorie mai poti folosi teleobiective, cu ajutorul carora faci zoom pana ii vezi pistruii de pe fata domnisoarei aflata la plaja, la 200 de metri de tine. Acestea se folosesc in situatii in care nu ai cum sa ajungi aproape de subiect sau de obiectul fotografiat, sau nu este indicat.

Daca esti la inceput de drum in fotografie, iata si ce obiective te-ar putea ajuta: 10-18 mm (link) pentru cadrele largi (panorama unui oras spre exemplu), 50 mm (link) – un obiectiv fix, foarte bun pentru portrete, farfurii cu mancare, etc) – si 55-250 mm (link), daca vrei sa fotografiezi la distanta.

Parerea mea proprie si personala, tema pe care m-am contrat de-a lungul timpului cu mai multe persoane, este ca obiectivele sunt in 80-90% din cazuri mai importante decat aparatul in sine. Si de o buna alegere a lor depinde succesul sesiunii foto. Diferentele intre un aparat scump si unul mai ieftin se vad cel mai bine in conditii grele de fotografie – cand e putina lumina afara, focus in mai multe puncte, etc.

Acum doua saptamani am fost la Brasov si, printre altele, am tras cateva cadre cu un obiectiv Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Evident, nu putea sa lipseasca ceata, asta ca sa va dati seama de unde aspectul acesta laptos al fotografiilor. Iata ce inseamna sa fotografiezi cu zoom-out la maxim, respectiv zoom-in la maxim, cu acest obiectiv.

brasov-55
brasov-250

Brasov, vazut din drumul spre Poiana Brasov. Prima poza (55 mm), a doua poza (250 mm)

La inceput, toti acesti parametrii nu iti spun mare lucru. Dar dupa ce vei incepe sa lucrezi cu un aparat foto, si nu pe modul Auto, vei invata incet-incet ce obiective sa iti alegi, care este diferenta intre f1.2 si f4, s.a.m.d.

 

3. Inregistreaza poze in format RAW

O poza in format RAW are 20-30 de Mb. Este de cateva ori mai mare decat una in format JPEG. De ce? Pentru ca acel fisier contine mult mai multa informatie. Asta inseamna ca o poti edita de cate ori vrei, iar ea isi pastreaza calitatea.

S-ar putea ca in viata ta de fotograf, chiar si amator, sa treci prin mai multe faze. Uite, mie, la inceput, mi se parea cool sa saturez culorile in poze. Acum sunt in faza mai potolita – poze luminoase, mai putin saturate, culori pastel. Daca ai fiserul RAW poti edita poza in fel si chip. Cu un JPEG nu prea mai ai ce face.

casa-bahamas-2
casa-bahamas-1

 

4. Tine linia orizontului

Nu cred ca ma enerveaza ceva mai mult decat sa vad ca apa marii sta in unghi de 30 de grade. De aia ii spune linia orizontului, ca trebuie sa fie orizontala. In orice aparat ai ghidaje (se imparte ecranul cu linii in 3×3) care te ajuta sa nu gresesti. Chiar daca ti-a tremurat putin mana, se poate corecta mai apoi la editare.

 

5. Lumina si ora la care faci fotografia

Cele mai bune poze in aer liber nu se fac la amiaza. Atunci lumina este puternica, soarele bate perpendicular pe sol, nu e chiar ce trebuie. De aceea multi fotografi prefera rasaritul si apusul. Poate ai auzit de Golden Hour (putin inainte de apus si putin dupa), atunci cand ai o lumina tare faina, calda si ies niste poze de numa’-numa’. Iata o comparatie, pe plaja de la Nisa. Care iti place mai mult?

plaja-nisa-7
plaja-nisa-17

 

6. Documenteaza bine calatoria

Inainte sa pleci intr-un anumit loc, nu ar fi rau sa te documentezi putin. E foarte important sa vezi cand e cel mai bine sa urci in Turnul Eiffel ca sa vezi centrul Parisului. Dimineata sau seara? gandeste-te ca daca ai soarele in fata nu ai facut nicio smecherie.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Si iar e bine sa vezi de unde se fac cele mai bune poze. Cum au incadrat altii, in ce turn sau pe ce deal s-au urcat ca sa forografieze.

 

7. Cum te imbraci

O sa ziceti ca a luat-o razna Jurca. Ce treaba au hainele cu fotografia? Pai daca vrei sa apari si tu intr-un cadru de toamna tarzie din Islanda, fotografiat de la distanta, te imbraci in gri? Poate vrei sa fii o pata de culoare. Sa ai subiect in cadru cum se spune.

mihai-jurca-salzburg

 

8. Atentie la incadraturi

Despre incadraturi se poate vorbi o zi intreaga. Cum sa te folosesti de liniile din jurul tau ca sa dai senzatia de adancime cadrului respectiv, cum sa asezi un subiect in cadru in functie de ceea ce vrei ca el sa exprime, etc.

Atat tine minte, pentru inceput. Daca imparti cadrul in 3×3, punctul de interes ar fi bine sa pice la una din intersectiile acestor linii, sau macar pe linie. Ar fi aratat mai putin estetic sa pun casuta in mijlocul pozei. Daca nu esti sigur de incadratura intr-o situatie, poti fotografia mai larg si tai (crop) apoi la editare.

Cand fotografiezei marea, nu plasa linia orizontului taman in mijlocul pozei. In 99% din cazuri nu arata deloc bine. Doar daca ai tu cine stie ce viziune si vrei sa subliniezi ceva cu asta.

3x3

 

9. Nu le taia capul oamenilor

Nici macar in poze. Ne place? Nu ne placeeee! Uratttt.

cap-taiat

 

 

Concurs Canon – Obiective diferite, Povesti diferite

De la mine ai prins cateva idei, care sper ca iti vor folosi pe viitor. Dar ai putea aprofunda subiectul. Canon desfasoara pana pe 31 ianuarie 2018, concursul Obiective diferite, Povesti diferite. Trebuie sa intri pe pagina campaniei (link), si sa postezi o fotografie intr-una dintre cele 3 categorii ale campaniei (#travellover, #portraitlover, #natureseeker). Fiecare categorie va avea un castigator.

Castigatorii primesc un workshop personalizat de o zi (one to one) cu unul din cei trei fotografi ai concursului. Cristian Vasile il va invata trucuri de fotografie pe castigatorul din categoria #travellover. Andreea Retinschi este la #portraitlover, iar Sebastian Vasiu la categoria #natureseeker.

Multa bafta!

* Blogul MihaiJurca.ro participa in campania de comunicare Obiective diferite, Povesti diferite – Canon Romania.

2 Comments

  • Iconaru Nicolai

    Multumim, Mihai ! ..un a,b,c ,f.important pt. noi amatorii..

  • Dana Ionescu

    Când am pornit la drum cu blogul haisacalatorimsite.wordpress.***com, nu mă gândeam cât de importantă este calitatea pozelor. Acum, încerc să învăț tehnici care să mă ajute. Mulțumesc pentru sfaturi! Sunt foarte utile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *