tasta-avion

Asa aratau paginile de internet ale companiilor aeriene, acum 10 ani

[image name=line]

Pe net exista un Internet Archive, o pagina unde sunt arhivate capturi ale site-urilor realizate din 1999-2000 incoace. Intri pe pagina aceasta, tastezi adresa dorita, apoi iti apare un calendar. Alegi o zi din el si vezi cum arata atunci site-ul tau favorit.

M-am gandit sa aruncam impreuna o privire asupra paginilor companiilor aeriene. Cum aratau ele acum 10-12 ani, ca in prezent nu e greu sa aflam.

 

TAROM – februarie 2007

In cazul TAROM, foarte multe nu s-au schimbat de atunci. Site-ul era foarte simplist, cu putine imagini si mult text. Aflam de pe prima pagina ca “Aurel Vlaicu şi Traian Vuia sunt primele avioane Airbus A318 intrate în dotarea Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române.”

Smart Miles era programul de fidelitate al TAROM.

istorie-3

 

Wizz Air – noiembrie 2006

Site-ul Wizz Air nu si-a schimbat aproape deloc cromatica paginii. Evident ca erau mult mai putine aeroporturi de pe care compania opera, comparativ cu ziua de azi. In 2006, Wizz Air de abia isi incepuse operatiunile in tara noastra. Interesant este ca pe crawl-ul paginii curgea un mesaj care anunta noi reguli de securitate pentru bagajul de mana (recipientele de cel mult 100 de mililitri). Pretul biletelor la promotie pornea de la 1 penny (0,01 lire sterline). Ce mai vremuri!

istorie-1

istorie-2

Ryanair – iunie 2004

Low-costul irlandez era direct. Iti afisa pe prima pagina ofertele promotionale. Biletele porneau de la 0,99 lire. Sub lista cu oferte promotionale, este o nota care precizeaza ca taxele de aeroport nu pot depasi 14 lire pe segment.

istorie-4

istorie-5

 

Emirates – iunie 2000

Asa arata site-ul marelui Emirates in 2000. Un meniu foarte simplu.

istorie-6

Lufthansa – octombrie 2000

“Nemtesc” – asta e cuvantul care se potriveste de minune site-ului Lufthansa. Ordonat, site-ul ar putea fi de actualitate si in 2015. Nu ar fi cel mai tare, dar nici cel mai slab. Am vazut altele mult mai proaste in zilele noastre.

istorie-7

 

Blue Air – februarie 2005

Tarifele Blue Air porneau in 2005 de la 19 euro/segment. Sper sa nu gresesc, dar in acea perioada parca nu se platea taxa de bagaj. Daca stie cineva, il rog sa lase un comment mai jos. 🙂

istorie-8

 

Turkish Airlines – august 2000

De la pagina din 2000 la pagina cu Kobe Bryant, Messi si Drogba e o diferenta ca de la cer la pamant.

istorie-9

Skyscanner.net – decembrie 2003

Iar aceasta este pagina motorului de cautare Skyscanner. Foarte simpla.

istorie-10

Multe dintre site-urile prezentate mai sus par rudimentare in 2015, insa ganditi-va ca inglobau cea mai buna tehnologie la vremea respectiva. Ceea ce pare pentru noi wow astazi, va fi subiect de glume pentru copiii nostri peste 15-20 de ani.

Si am mai remarcat ca toate paginile sunt foarte “inguste” pe monitoarele pe care le avem in prezent. Explicatia? Rezolutia dispalyurilor creste de la un an la altul. Atunci, monitoarele erau mai la inceput.

 

* Foto header: © Mtkang | Dreamstime.comOnline Booking Of Flight Ticket, With Plane Sign On Keyboard Photo

Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *