ghetar-dachstein

Austria, schi pe ghetarul Dachstein. Viata la aproape 3000 de metri

E o dimineata rece de ianuarie. Suntem in Schlhttps://www.mihaijurca.ro/wp-content/uploads/concerte-1.jpgg, landul Stiria (Steiermark in germana) – al doilea ca marime din Austria. Totul este cufundat in ceata. Vreme d-aia de iarna de nu iti vine nici sa tragi draperiile de la fereastra. Ieri a fost soare si frumos, azi e innorat si de abia daca zaresti dealul de peste vale. Destinatia zilei – sus pe ghetar.

Sa o luam inginereste. Schlhttps://www.mihaijurca.ro/wp-content/uploads/concerte-1.jpgg este un fost orasel minier, actualmente destinatia principala din zona de schi Schlhttps://www.mihaijurca.ro/wp-content/uploads/concerte-1.jpgg-Dachstein, care, la randul ei, face parte din Ski Amade – cel mai mare domeniu schiabil al Austriei. Doar vreo 760 de kilometri de partie, cu vreo 270 de instalatii de transport pe cablu. Asa, de primavara, cat sa nu zici ca nu ai pe unde sa te dai. La Schlhttps://www.mihaijurca.ro/wp-content/uploads/concerte-1.jpgg s-au tinut de 2 ori campionatele mondiale de schi, in 1982 si in 2013, deci nu e o zona oarecare. Si apropo, ca informatie de culoare, cum veneam noi cu shuttle-ul de la Munchen catre Schlhttps://www.mihaijurca.ro/wp-content/uploads/concerte-1.jpgg, la cativa kilometri de destinatia finala, ne zice soferul – vedeti voi traseul acela cu jaloane portocalii si trase albastre? Este partia privata a lui Marcel Hirscher, un baietas din echipa de schi alpin a Austriei. Cine urmareste competitii de acest gen, stie despre ce vorbesc. E ca si cum te plimbi prin Rosario, Argentina, si iti spune cineva, vezi ca pe aici dadea Messi cu mingea in geamurile vecinilor.

Despre partiile din Schlhttps://www.mihaijurca.ro/wp-content/uploads/concerte-1.jpgg-Dachstein o sa va povestesc altadata. Astazi vreau sa va spun cateva lucruri despre un loc care pur si simplu iti taie rasuflarea – Ghetarul Dachstein. De fapt sa va arat, pentru ca pozele sunt elocvente.

Ca sa ajungi sus pe ghetar trebuie sa o iei frumos cu masina personala sau cu shuttle bus-ul care te duce pana la gondola. Pleci din vale, iar la fiecare 2-3 curbe stratul de zapada mai creste cu cativa centimetri. Jos, zapada este pana la genunchi. La statia de telecabina, sunt portiuni unde bate spre doi metri. E o iarna cum de multa vreme nu au mai vazut cei din Alpi. Insa partea cea mai faina e ca la un moment dat iesi din nori, iar in fata ti se deschide o priveliste parca salvata de pe wallpaper-urile calculatoarelor. Mai multe varfuri stancoase, invelite de zapada la baza, pe un bleu superb de iarna.

Accesul cu masina personala pe drumul alpin care duce catre gondola se plateste. Mai multe informatii legate de taxele de acces si urcare cu gondola gasesti aici (link).

Gondola panoramica te duce in mai putin de 10 minute taman la 2.700 de metri altitudine. Varful ghetarului este la 3.000 de metri. De sus, se zice ca in zilele senine se vad pana si varfurile muntoase din Slovenia si Cehia. Munte dupa munte, numai sa stii ce vezi.

Principala atractie este podul suspendat, cel mai inalt de acest gen din Austria, sub care se casca o prapastie de aproape 400 de metri. Un pod care scartaie putin sub greutatea turistilor, dar care, culmea, nu mi s-a parut deloc infricosator, desi eu nu stau deloc bine la capitolul lumea vazuta de la inaltime.

Apoi este Sky Walk, o platforma de unde se vede toata valea si muntii din departare, Palatul de Gheata – o retea de galerii sapate in ghetar, decorate tematic (obiective si simboluri sculptate in gheata din Spania, Franta, Germania, Olanda, etc) si un restaurant unde te poti delecta cu o portie de carnati, un strudel si poti bea o bere rece.

Schiatul pe ghetar, datul cu placa in cazul meu, nu e chiar cea mai tare experienta cu putinta. Si asta pentru ca partiile sunt scurte, iar instalatiile de transport (ski lifturi) pe cablu le poti numara pe degetele de la o mana. Dar privelistea pe care o ai de sus, cu valea acoperita de ceeata si cerul de un albastru incredibil fac toti banii. Imi spuneau gazdele noastre ca sus pe ghetar, la Dachstein, si vara este zapada. Va dati seama cum arata un varf inzapezit, iar ceva mai jos, pajisti inverzite cu flori. Si tu cu ochelari de soare pe ochi, sorbind cu pofta dintr-o bere rece? Vissss. Va las cu pozele si fug sa mai scriu un articol. Apropo, S-urile acelea in zapada, din fotografia din headerul articolului cica sunt facute de baietii cu ratracuri, pentru a semnaliza o zona in care nu e bine sa te aventurezi cu placa sau cu schiurile, din diverse motive – crevase, zona cu pericol de avalansa, etc. Enjoy!

ghetar-dachstein-1
ghetar-dachstein-14

ghetar-dachstein-7
ghetar-dachstein-6

ghetar-dachstein-16
ghetar-dachstein-13

ghetar-dachstein-11
ghetar-dachstein-15

ghetar-dachstein-9
ghetar-dachstein-8

ghetar-dachstein-10
ghetar-dachstein-4

ghetar-dachstein-17
ghetar-dachstein-2

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *