Travel tips

Impresii din Cap d’Ail, Coasta de Azur. O plaja buna langa Monte Carlo

05/07/2017
cap-dail-4

Cum mergi cu trenul de la Nisa la Monte Carlo, ultima oprire inainte de intrarea in Principatul Monaco este Cap d’Ail – un loc mult mai putin cunoscut maselor de turisti.

Nu e la fel de cunoscut precum Cannes-ul. Nu are aerul exclusivist al Saint Tropez-ului. Dar cu toate acestea se poate lauda cu Mala Plage, una dintre cele mai bune plaje de pe Coasta de Azur.

Odata coborat din tren – care apropo, pare-mi-se varianta cea mai buna de a ajunge in zona – stai cateva minute si te intrebi daca ai coborat unde trebuia. Localnicii dispar rapid in directia in care au nevoie, si numai cativa vizitatori cu rucsacul in spinare si cu cate un telefon care mai mult ii incurca decat sa le arate calea de urmat, populeaza platforma din fata garii.

Autobuzul vine o data la 20-30 de minute. Pesemne orarul este armonizat cu cel al garniturilor de tren. Daca nu te grabesti putin, il pierzi, dar stii ceva? E (poate) cel mai bun lucru care ti se poate intampla. Pentru ca autobuzul merge catre centrul oraselului Cap d’Ail, iar plaja si pietonala situata langa/deasupra marii sunt chiar langa gara.

Plaja Mala nu are mai mult de 150-170 de metri lungime. Situata intr-un golf linistit, este adapostita de un perete abrupt de stanca. Doua restaurante, cateva barci, nisip fin amestecat cu un pic de pietris, sezlonguri, umbrelute si o atmosfera linistita.

Interesant este insa modul in care ajungi la aceasta plaja. De la gara, chiar pe langa mare, este construita o alee ingusta, pe care nu cred ca incap 3 persoane, una langa alta. Betonata frumos, e numai buna pentru cei care isi fac alergarea de dimineata. Aleea urmeaza linia tarmului, iar odata ajuns in Cap Mala, incep treptele. Zona poate deveni relativ periculoasa, din cauza valurilor care se sparg de stanci atunci cand marea este agitata. Se uda pe jos si risti sa aluneci. Dar cel mai bine ar fi sa vedeti pozele si va faceti o idee referitoare la acest loc.

Pont. Daca mergeti in Principatul Monaco, mare atentie ca nu se aplica regula internetului in roaming gratuit din UE. La Vodafone, 1 MB de internet costa 9,40 euro. Eu am uitat sa il opresc, si in doua minute aveam deja de platit 4 euro. Pesemne, telefonul facuse refresh automat la email-uri si alte lucruri. Cap d’Ail este ultima localitate situata in Franta, in care vorbesti la tarifele de acasa.

Cand v-ati incarcat cu energie, va suiti in tren si o luati mai departe catre Monte Carlo. O sa ajungeti repede, in cel mult 4 minute.

cap-dail-1
cap-dail-2

cap-dail-3

cap-dail-9
cap-dail-8

cap-dail-7

cap-dail-10
cap-dail-11

cap-dail-12

cap-dail-13
cap-dail-14

cap-dail-15

cap-dail-16
cap-dail-17

cap-dail-18

cap-dail-19
cap-dail-20

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

2 Comments

 • Reply george 05/07/2017 at 10:37

  Ma bucur ca ai ajuns la Plaja Mala, este o adevărata bijuterie dar ai pierdut jumatate din distractie. Recomand traseul pietonal intre Monaco si Cap d’Ail, cu plecare din spatele stadionului echipei Monaco: Stade Louis II, aflat lângă superba Gradina Princesse Grace Rose Garden dar si lângă heliport. Dupa ce treceți de plaja Marquet, veți ajunge la drumul pietonal de pe marginea marii, numit Sentier du Bord de Mer. Cel mai ușor este sa ajungeți in Monaco cu trenul TER și sa urmați ieșirea din gara dinspre cartierul Fontvieille după care faceți dreapta înspre stadion sau gradina Grace Rose, de unde nu mai este mult pana la plaja Marquet.
  Astfel, timp de 2-3 ore, vei admira peisajul plin de vile cochete, unde au locuit actori importanți, dar si arborii de citrice. Exact lângă Plaja Mala este Plage des Pissarelles, o plaja stâncoasa și mai greu accesibila, unde de obicei se practica nudismul.
  Dacă ai mașina iți recomand doua locuri de belleview: ‘La tete de chien’ și ‘Cap Estel’. Un alt loc interesant este orășelul Beausoleil, aflat la nord de Monaco, de unde poți admira întreaga regiune. Mie mi-a placut si satul La Turbie, unde poți vizita monumentul roman Trophy of Augustus iar mai la nord de Nisa este orașul St Paul de Vence.

  • Reply Mihai Jurca 05/07/2017 at 10:50

   Am vrut sa merg pe jos spre Montr Carlo, dar era foarte cald si m-a urecheat doamna la auzul acestei idei. Merci de comentariu. Mereu avem ceva de invatat. 🙂

  Leave a Reply