ljubljana-slovenia-1

Ljubljana, Slovenia – Cum poate avea farmec un oras, chiar si atunci cand ploua (FOTO)

[image name=line]

Cam asa arata Ljubljana, capitala Sloveniei, intr-o zi ploioasa de vara. Orasul nu e mare, dar are un miros, un farmec aparte. Pe Wikipedia, la categoria locuitori, figureaza vreo 280 de mii de suflete.

Cu ce as compara Ljubljana? Pai sa zic … un fel de Sibiu (scheletul), condimentat cu elemente de Brasov si Targu Mures. Cate putin din fiecare, atat cat sa iasa o urbe bine inchegata.

Orasul, dupa cum iti spuneam, nu este mare. Il faci la pas. Are un centru istoric ingrijit cu numeroase zone de promenada, magazine cu produse locale si delicatese, dar si restaurante in genul celor cehesti, de la Praga.

Cladirile sunt copiate parca dupa cele din Piata Sfatului din Brasov. Barcutele si micile ambarcatiuni urca si coboara pe raul Ljubljanica, care strabate zona centrala. Toata activitatea se desfasoara sub ochiul vigilent al dragonului, simbol al orasului.

Si cum un oras vechi fara fortificatii este ca nunta fara lautari, slovenii sunt tare mandri de castelul care sta suspendat pe colina orasului. Iar dragonul, pe steagul de pe castel 🙂 Pe vremuri (a fost pomenit pentru prima data prin anii 1100 si ceva), servea ca fortareata de aparare impotriva invaziilor otomane. Astazi, castelul apare in ilustrate sau in fotografiile de nunta ale “porumbeilor” care aleg sa isi uneasca destinele acolo. Sus, se poate ajunge cu funicularul.

Acum, ca ai vazut si castelul, fuga in oras la masa. Nu ai cum sa ratezi unul din restaurantele sau terasele care stau insirate precum margelele pe marginea raului. Porc, varza, carnati si cartofi. Asta se mananca acolo. Pentru pizza si paste, adresaza-te vecinilor italieni.

Dober tek!

ljubljana-slovenia-2

ljubljana-slovenia-3

ljubljana-slovenia-4

ljubljana-slovenia-5

ljubljana-slovenia-6

ljubljana-slovenia-7

ljubljana-slovenia-8

ljubljana-slovenia-9

ljubljana-slovenia-10

ljubljana-slovenia-11

ljubljana-slovenia-12

ljubljana-slovenia-13

ljubljana-slovenia-14

ljubljana-slovenia-15

ljubljana-slovenia-16

ljubljana-slovenia-17

ljubljana-slovenia-18

ljubljana-slovenia-19

ljubljana-slovenia-20

ljubljana-slovenia-21

ljubljana-slovenia-22

* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

1 Comment

  • Giuseppe

    like . like . like . multumim ca ati fost alrutai de noi in cea mai importanta zi a vietii noastre mult succes in tot ceea ce faceti si cat mai multe fotografii superbe ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *