Mediterana (11). O zi in Valletta, capitala Maltei

Bine ati venit in Valletta, capitala cea mai sudica din Europa! Un oras care nu are nici macar un kilometru patrat, dar cu istorie si arhitectura cat pentru 5 orase, si care din 1980 face parte din Patrimoniul UNESCO.

Inainte de a povesti despre capitala in sine, trebuie sa fac o scurta introducere, ca sa intelegeti mai bine contextul. Valletta in sine este un oras foarte mic. Practic e varful unei peninsule, care are putin peste 1 kilometru in lungime, si vreo 500-700 de metri latime. Daca te uiti pe harta, orasul seamana cu o tabla de sah. Sunt 8-10 stradute paralele pe lungime si tot cam atatea pe latime. Mai toate situate in panta, pentru ca intrarea in oras, dinspre centrul insulei, este undeva in deal (vreo 56 de metri deasupra nivelului marii), apoi incepi sa cobori catre apa. Langa Valletta este Floriana, care la randul sau este lipit de alte orasele – Hamrun, Pieta. Si tot asa, se desfasoara zona metropolitana din jurul capitalei Valletta. Ca numar de locuitori, Valletta avea putin peste 6.000 de suflete in 2014, in timp ce zona metropolitana ajungea la aproape 400 de mii de oameni. Deci, ca sa concluzionez, zona metropolitana este exact ca un oras format din cartiere, numai ca fiecare cartier este un oras de sine statator. Mergand cu autobuzul, vei trece usor dintr-un oras in altul, fara sa-ti dai seama.

valletta-8
valletta-7

Valletta nu este cel mai ofertant oras cu putinta din punct de vedere turistic. Insa are un aer deosebit, dat de cladirile vechi si stradutele inguste care urca sau coboara. Ma uitam la fatadele cladirilor. Multe sunt prost ingrijite, cu tencuiala sau vopseaua scorojite, dar care, culmea, nu supara ochiul trecatorului. Valletta este exact ca un decor de film. Parca mai lipsesc luminile cinematografice si cineva care sa strige motor si actiune!

Odata intrat prin portile orasului Valletta, pe dreapta, cum te uiti catre apa, este primul punct in care trebuie sa ajungi – The Saluting Battery, amplasata in Gradinile Barrakka. Privelistea este superba. Esti la cateva zeci de metri altitudine, iar peste apa se vad cele 3 orase, sau orasele surori (citeste mai multe despre ele aici) – Vittoriosa, Senglea and Cospicua. In fiecare zi, la 12 si la 16, din Saluting Battery se trag mai multe salve de tun, motiv pentru care locul se aglomereaza cu turisti.

Mai multe informatii despre Saluting Battery si turul ghidat care se organizeaza la orele 11.00, 12.10 si 15.00, gasiti pe pagina oficiala a punctului de atractie turistica (link). Salvele de tun se vad bine si din Gradinile Barrakka, dar daca doriti sa fiti foarte aproape de tunuri, puteti plati un bilet de 3 euro, pret in care este inclus si turul ghidat.

Bateria de artilerie a fost construita in secolul al XVI-lea de Ordinul Sfantului Ioan. La inceputul anilor 1800, bateria a fost folosita in scopuri militare, in timpul blocadei, apoi si-a dovedit utilitatea in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar nu o sa intru mult in detalii istorice ca sa nu plictisesc.

valletta-1
valletta-2

valletta-3

valletta-5
valletta-4

Apoi puteti ajunge pe Strada Republicii, principala artera pietonala a orasului. O strada cu magazine pe stanga si pe dreapta, e drept ca nu la fel de rasarite precum cele din Sliema, oraselul de langa, ceva mai fashion si mai ofertant pentru amatorii de shopping.

Una dintre cele mai importante atractii ale Vallettei este Catedrala Sf. Ioan. O constructie care vazuta din exterior nu spune foarte multe, dar odata intrat in ea, dezvaluie un adevarat spectacol. Construita in stil baroc, cu picturi realizate de Caravaggio, Mattia Preti, etc.

Intrarea in Catedrala Sf. Ioan costa 10 euro pentru adulti (link). Interesant este faptul ca daca doriti doar sa va rugati in catedrala, intrarea este gratuita, dar va trebui sa mentionati acest lucru la intrare si veti fi indrumati catre o capela. Pe acest link puteti vedea interiorul catedralei (360 de grade).

Un alt punct de unde marea dar si orasele invecinate se vad superb – Gradinile Barrakka de Jos (Lower Barrakka Gardens). Si nu departe, in varful peninsulei, sunt Fortul Saint Elmo – o constructie fortificata in forma de stea, cu tehnica militara expusa la Muzeul Razboiului – si The Malta Experience, un show audio-vizual in care va puteti pune la punct cu istoria Maltei, daca va intereseaza. Intrarea cam scumpa, 16 euro pentru adulti. Alte atractii ar putea fi Muzeul Jucariilor si Muzeul Postei.

valletta-9

Ca o parere personala, prin Valletta e frumos sa te plimbi, sa stai la o cafea, sa admiri oamenii locului si felul in care acestia traiesc. Nu neaparat sa te plimbi prin muzee, pentru ca nu sunt rupte din Rai. Gasesti altele mai interesante prin alte parti. La fel, e foarte frumos si pe latura din stanga a peninsulei, cum te uiti catre mare, zona in care vei gasi Hastings Gardens si The Fortress Builders. De acolo se vede orasul Sliema. Iar daca vrei sa ajungi in Sliema, o plimbare de cateva minute cu feribotul este o alegere foarte buna. Traversarea costa doar 1,50 euro (link).

Linkuri utile. Harta cu atractiile turistice din Valletta (link). Transportul Public din Malta (link). Aeroportul din Malta (link).

A, si sa nu uit! Sus, pe langa catedrala, este o cafenea artizanala foarte foarte buna. Se numeste Lot Sixty One. Sigur o sa va placa.

Pentru mai multe informatii legate de Malta, puteti citi articolele mele mai vechi – Buget de calatorie Malta si Ce poti face 4 zile in Malta. Sa auzim de bine!

valletta-10
valletta-11

valletta-12

valletta-13
valletta-14

valletta-15

valletta-16
valletta-17

valletta-18

valletta-19
valletta-20

valletta-21

valletta-22
valletta-23

valletta-24

valletta-25
valletta-26

valletta-28

valletta-30
valletta-29

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *