porto-katsiki-1

Mediterana (9). Porto Katsiki din Lefkada, apa de un turcoaz perfect

Cand am inceput serialul despre Marea Mediterana (vezi aici toate episoadele de pana acum), imi propusesem sa scriu despre locurile superbe mai putin cunoscute la noi. Fie ca sunt plaje, orasele, livezi de maslini sau de portcali, etc. Si mai putin despre Grecia, explorata si rasexplorata de turistii romani.

Locul despre care o sa va povestesc astazi m-a lasat insa mut de uimire. Ca in bancul acela cu ardeleanul care vede pentru prima data o girafa si exclama – asa ceva nu exista! Porto Katsiki, caci asa se numeste locul cu pricina, este zona cu probabil cea mai spectaculoasa apa din toata Lefkada. O plaja relativ mica, acoperita in mare parte de pietre albe rotunde, si cu un petec cu nisip marunt, galben, mai inspre sud. O plaja aglomerata de mama focului, mai ales in jurul pranzului, cu turisti galagiosi, dornici sa stea, daca se poate, la 30 de centimetri de apa. Cred ca e de ajuns sa strigi – Nicule, ti-au cazut ochelarii de soare in nisip! – si sunt cel putin 10 persoane care se intorc . E valabil probabil si cu alte nume din spatiul balcanic.

La plaja Porto Katsiki se ajunge cu masina sau cu vaporul din Nidri sau Vasiliki. Drumul cu masina este ingust si foarte bogat in serpentine in ultima sa parte.

Cu toate acestea, trebuie admirata frumusetea locului si albastrul perfect al apei. Peretele de stanca pe care stau agatate, din loc in loc, semne care avertizeaza turistul ca din cand in cand mai cad si pietre. In fond, e locul unde natura a pus tot ce are mai frumos, iar noi suntem doar niste conchistadori moderni, in cautarea catorva momente de visare si relaxare. Ceva mai sus, cum te uiti pe harta, este plaja Egremni, inclusa ani la rand in top 10 plaje din lume, dar al carei acces s-a prabusit la cutremurul din 2015.

porto-katsiki-2

porto-katsiki-3
porto-katsiki-4

porto-katsiki-5

porto-katsiki-6
porto-katsiki-7

porto-katsiki-8

13 Comments

 • Gabi

  Din punctul meu de vedere Egremni este peste Porto Katsiki ca si frumusete , probabil vazuta de la nivelul plajei Egremni nu e de nivelul Porto Katsiki , eu am vazuto inainte si dupa cutremur .

 • Andrei

  Buna Mihai, ce aparat foto ai folosit pt poze în Lefkada? Mulțumesc

 • Antoniu Rusu

  Porto Katziki este situat in Marea Ionica..

  • Mihai Jurca

   Iar acesta este un serial despre toata Marea Mediterana, care include si Marea Ionica. 😉

 • Ana Maria

  Buna, Mihai!
  As vrea sa te intreb, daca ai vizitat… plaja ~ Navagio ?
  Este cea mai frumoasa plaja din punctul meu de vedere… din insula Zakynthos! 🙂

  • Mihai Jurca

   Nu.

  • Cristina

   In 15 ani de vizitat Grecia, inca nu am gasit rival pentru Navagio :)… astept vara asta sa vad Lefkada, dar am asa un sentiment ca Navagio e unica 🙂

   • Andrei

    Asa ziceam si eu pana sa merg in Lefkada, este muuult peste Zakynthos, plaje care mai de care. Preferata mea Agios Nikitas dar sunt multe superbe, mai salbatice sau mai comerciale, toate peste Navagio. Stai vreo 10 zile sa ai timp sa le vezi pe toate si n-o sa regreti.

   • Andrei

    Scuza-ma , Agiofili nu Agios Nikitas e preferata mea.

 • Camelia

  Recomand Navagio~Blue Caves

 • Iulia

  Subscriu… Mult peste Navagio!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *