mihai-jurca-soho

Mi-am facut testul ADN, ca sa vad de unde ma trag

Primesc acum cateva saptamani un mail. Fiind la volan, de abia daca am apucat sa trag cu ochiul la titlul mesajului, in cele 50 de sutimi scurse de cand s-a pus verde la semafor si pana m-a claxonat primul crestin care se grabea. Ceva cu “DNA Journey”. Hopa, nu-i a buna cu DNA-ul.

Ajung la birou si aprofundez problema. Ce era de fapt? Cei de la momondo Romania (motorul de cautare a ofertelor de calatorie) doreau sa ma includa in campania lor – The DNA Journey. Ideea de la care au plecat, e ca sunt mai multe lucruri care ne unesc decat ne despart si, totodata, calatorind putem inlatura mai usor prejudecatile referitoare la alti oameni sau chiar nationalitati.

Iar pentru a demonstra acest lucru, au facut un studiu la nivel international impreuna cu AncestryDNA, care arata faptul ca 6 din 10 persoane cred ca isi pot gasi originile in maximum doua tari. In realitate, insa, originile noastre sunt mult mai diverse decat credem.

Si uite asa m-am bagat ca la poker “all in” in campanie si am primit un test ADN. Un recipient in care a trebuit sa pun o mostra de saliva, sa il sigilez si sa il trimit la analize in vestul Europei. Partea haioasa a fost cu curierul. Pentru ca am o relatie “speciala” cu baietii cu plicuri si colete, expedierile in casa Jurca le face doamna mea. Si vine curierul sa ia cutiuta cu testul. Ce aveti in punga? La care Cristina da in balbaiala. Se gandea ca daca ii spune ca e un test ADN, zice crestinul ca il ia peste picior. Scaneaza omul vizual adresa de pe plic si rabufneste. Aaaaa, pai va zic eu ce e. Un scuipat! Cam ca la sah, albul muta si castiga. Da bre, cum spui matale, numai ca trebuie sa ajunga la destinatie.

Si a ajuns. Si a fost analizat de specialisti. Iar ieri au venit si rezultatele. De acum sa imi spuneti Michele sau Mihalis pentru ca testul arata ca 44% ma trag din zona Italia/Grecia. 41%, cum e si normal, sunt est-european. N-am reusit sa-i “pacalesc”. :)) Am si niste urme de scandinav, caucazian sau locuitor al Orientului Mijlociu. Nu zice testul nimic de America, Africa sau Oceania. Recunosc ca ma asteptam sa fiu putin mai scandinav, ca altfel nu se explica atractia mea nebuna fata de tarile nordice. Dar e bine si asa. Sunt multumit de locul unde traiesc si de tot ceea ce am realizat pana acum.

dna-momondo

dna-1

dna-3
dna-2

Inainte de final, urmareste cum reactioneaza oameni din toate colturile lumii, cand li se spune de unde vin. Nu si unde se duc.

8 Comments

 • Bianca

  Pentru a participa la test e nevoie de invitatie sau se poate face si la cerere?

 • ioana

  si cine poate invita?

 • Maria

  Si oare se poate face si contra cost?

 • Anton

  Sunt romano-catolic din județul Bacău.
  Conform propagandei maghiare – aș fi ceangău.
  Și unii români ortodocși spun că noi catolicii din Moldova suntem unguri.
  Toți strămoșii mei din ultimii 200 de ani au fost romano-catolici.
  Unii dintre strămoșii mei (bunici, străbunici, unchi) aveau nume de botez maghiarizate (exemplu – Ianoș în loc de ION).
  Am fost curios și am făcut testul ADN pentru etnie.
  Sunt 70 % balcanic (dac), 20 % italian (roman), 7 % scandinav (german de nord – de la popoarele migratoare), restul neimportant (orientul mijlociu, Africa de nord, etc.).
  Se confirmă că strămoșii mei au venit din Transilvania unde fuseseră – puțin – maghiarizați.
  Nu am nici o contribuție genetică de la huni, maghiari, turci, tătari.
  NU AM ORIGINI MAGHIARE.
  Studii genetice arată că ceangăii sunt diferiți de maghiari.
  Vedeți aici:
  https://www.nature.com/articles/srep33446/figures/2
  La fel ca mine, catolicii din Moldova (asa-zișii ceangăi), mulți dintre ei rude îndepărtate cu mine, sunt români din Transilvania, de religie romano-catolică.
  Este emoționant să afli cine au fost strămoșii tăi cu 3000 de ani în urmă.
  Populația din România este diferită, în funcție de regiuni.
  Vedeți aici:
  https://www.romania-insider.com/genetic-study-research-dna-romania
  Românii din Transilvania se aseamănă cu populațiile occidentale, mai mult decât românii din alte regiuni.
  Vedeți aici:
  https://bmcgenet.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12863-017-0487-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *