solden-30

Ski la Sölden, Austria. Impresii, ponturi, preturi si tot ce trebuie sa mai stii

Poate cea mai cunoscuta destinatie de ski din Austria, Sölden sau Soelden – pentru ca e corect in ambele feluri – este locul unde am “incins” placa de snowboard in aceasta iarna. Nu stiu daca va vine sa credeti, dar dupa nemti si olandezi, romanii sunt cei mai numerosi turisti straini din Sölden. Mai multi si decat rusii care, oricum, sunt pretutindeni.

Administrativ vorbind, Sölden se afla pe valea Ötztal din landul Tirol. In acest satuc traiesc putin peste 3.000 de suflete. Oameni linistiti si gospodari. Iarna, acestora li se alatura aproximativ 15.000 de turisti pe fiecare tura de cazare.

Altitudine Sölden – 1.377 metri

Cel mai inalt varf – Wildspitze (3.768 m), al doilea varf din Austria dupa Grossglockner

Domeniu skiabil – intre 1.350 si 3.340 m altitudine, 146 km de partii

Noua gondola Giggijochbahn este cea mai moderna din lume. Poate transporta pana la 4.500 de persoane pe ora,. In total sunt 33 de lifturi in Sölden

Sisteme de zapada artificiala pe 76% din partii. Cei din Sölden garanteaza prezenta zapezii din octombrie pana in mai

Ötztal Glacier Road (2.830 m) este a doua cea mai inalta sosea asfaltata din Europa

Pagina oficiala – www.soelden.com

Partea faina la Sölden e ca aproape toate “obiectivele” de petrecere a timpului liber sunt “la sosea”. Si ma refer aici la restaurante, pub-uri, apre ski baruri si cluburi de noapte. Asa ca daca te veselesti seara peste masura, trebuie doar sa tii soseaua spre locul unde esti cazat.

solden-31

 

Cum ajungi la Sölden

Drumul meu catre Sölden a fost destul de rapid. La 8:40 dimineata decolam din Bucuresti (7:40 ora Austriei), iar la 12:40 (tot ora Austriei) eram deja la receptia hotelului. Am zburat cu Austrian Airlines la Viena, unde am avut o escala de 40 de minute. De la Viena la Innsbruck mai faci vreo 50 de minute. Din Innsbruck spre Sölden poti lua un transfer privat, taxi sau autobuz (cu mai multe schimbari). Sunt 88 de kilometri pe care ii parcurgi in putin mai mult de o ora.

Daca vii cu masina tot drumul, trebuie sa stii ca de la Bucuresti la Sölden sunt 1.650 km. De la Viena mai sunt 565 de kilometri, deci aproape 6 ore de condus.

austrian-avion

 

Unde te cazezi in Sölden

Fiind invitat, la Sölden, am fost cazat de gazde la un hotel foarte bun – Regina Superior (4* superior), situat la 2 minute de mers pe jos de gondola Gaislachkogl. Genul acela de family hotel austriac, care insa imbina atmosfera traditionala tiroleza cu mancarea sofisticata si atentia excesiva la detalii.

Am niste prieteni care au stat in aceeasi perioada la Apartamentele Franzele, chiar pe partie, la statia intermediara a gondolei Gaislachkogl. Si au fost tare multumiti – gatit la camera seara, party la Apres Ski Philipp, etc. Pana la urma, alegerea este determinata, in mod cert, de buget. Daca ma intrebi preturi, nu as prea sti sa iti spun. Cel mai bine arunci un ochi pe booking.com si vezi exact in ce perioada vrei sa mergi si unde ai vrea sa stai. Una e sa mergi cand toata lumea este in vacanta, si alta e sa ajungi in Sölden cand copiii vor fi inceput deja scoala.

solden-35

solden-34
solden-32

 

Despre lifturi si partii

Este un subiect pe care l-am abordat intr-un articol precedent, pe care il gasesti aici. Partiile din Sölden au efectul wow. Late in multe portiuni, fara damburi, cum ii sade bine oricarei partii si cu instalatii de transport pe cablu in care s-a investit masiv.

Ca sa urci din Sölden in inima muntelui, ai doua posibilitati. Doua gondole moderne – Gaislachkogelbahn si Giggijochbahn. In mare, sunt situate in cele doua margini ale localitatii, la aproximativ 1,8 kilometri una de cealalta. Daca urci pe prima, odata ajuns la statia intermediara, poti schimba cabina si ajungi la faimosul Ice Q Restaurant, locul unde s-au filmat cateva secvente din James Bond 007 – Spectre.

solden-10
iceq-3

Pretul pentru un ski pass pentru o zi este de aproximativ 52 de euro, insa daca iti iei pe mai multe zile, suma platita per zi scade simtitor. 7 zile, spre exemplu, costa undeva la 298 de euro. Pretul ski pass-ului il gasesti aici.

Si aici as avea un pont pentru tine. Daca stii ca nu skiezi 7 din 7, iti poti lua un pass de 5 din 7 zile. Sunt momente in care, daca este viscol afara, trebuie sa strangi din dinti ca sa te poti da, mai ales in zona inalta a muntelui. Pass-ul pe 5 zile legate costa 236 de euro, in timp ce un pas “5 din 7” costa 253 de euro pentru un adult. Deci pentru 17 euro in plus ai putina fexibilitate. Te dor picioarele intr-o si si nu vrei sa urci pe munte, sau e vreme urata afara, nu pierzi nimic. E doar o sugestie.

Inchiriere echipament: site Intersport

Grosimea stratului de zapada in Tirol: cauta aici

 

Mancare, bautura si preturi

Preturile in Sölden sunt decente spre bune in multe locuri. Exista restaurante cu staif, chiar pe munte, unde poti manca in tihna si poti bea o sticla de vin, dar exista si locuri unde cu 10 euro mananci doi carnati si bei o bere. Sunt oportunitati pentru orice fel de buget.

Mancarea austriaca probabil ca o stiti. Si va spun ca e “tzapana” rau in Sölden. Unt, ulei si smantana din plin, carne preparata in toate felurile si deserturi carora greu le spui pas. Daca ai vedea lista de calorii, ai fugi mancand pamantul.

Locul care mi-a intrat la suflet este cabana Gampe Thaya, unde cica se mananca cel mai bun kaiserschmarrn din zona. Kaiserschmarrn-ul este o clatita groasa si pufoasa – facuta din oua, lapte, faina si cateva stafide – prajita in unt pe ambele parti, apoi rupta bucatele si presarata cu zahar pudra (vezi reteta).  Se serveste cu gem de merisor si piure de mere. Minunatia de mai jos costa 12 euro si este suficienta ca gustare pentru doua persoane. Mai pune intre 4 si 5 europentru o bere (in functie de locul udne o bei) si 3-3,5 euro euro pe o cafea sau o ciocolata calda.

gampethaya-1

gampethaya-3
gampethaya-2

Locul are o istorie indelungata. Constructia este din lemn, joasa, de era sa dau de cateva ori cu capul de barnele de lemn, si servea ca adapost pentru oameni si vite in trecut. Cateva mese de lemn, blanuri de oaie pentru sezut, si soba de mai sus de care nu voiam sa ma mai dezlipesc.

Un alt loc tare fain este Giggijoch Wirtshaus, amplasat pe Giggijochbahn, la statia din munte. Aici se mananca à la carte. Preturile sunt mai mari, dar si servirea si mancarea sunt pe masura. Wiener Schnitzel-ul lui Chris, colegul de “suferinta”, dar si vita mea fiarta cu legume si multitudinea de garnituri, au costat, daca zic bine, 22 de euro fiecare. Dar au fost excelente.

solden-36
solden-38

solden-39

solden-40
solden-41

 

Ice Q Restaurant

Am lasat la final cel mai interesant moment din aceasta vacanta – vizita la Ice Q Restaurant, locul unde a fost si James Bond atunci cand s-au filmat secvente din Spectre. Locul apare in numeroase cataloage de arhitectura. Construit la 3.048 de metri, aproape in varful muntelui, restaurantul are fatadele din sticla. La primul nivel este un restaurant/bar, unde se poate bea o bere sau se poate manca, in timp ce la etajul doi (ultimul) este o zona unde accesul este permis numai pe baza de rezervare. Acolo se servesc “alpine tapas” – mici gustari dulci si sarate.

alpine-tapas

Special pentru acest restaurant a fost conceput un vin – Pino 3000. Evident e rosu si este un cupaj de 3 vinuri provenind din 3 tari – Austria, Italia si Germania.

In zilele senine privelistea este de zile mari. Susbsemnatul nu a avut noroc de vreme buna. Poate data viitoare. Si un alt pont, valabil in mai multe puncte din Sölden. In fata hotelului este o camera automata. Trebuie doar sa scanezi ski pass-ul si sa te pui la poza. Fotografia poate si descarcata apoi de pe site-ul skiline.cc.  Si tot acolo gasesti statistici interesante despre traseul pe care l-ai urmat in Sölden intr-o zi de ski. Cu ce lifturi ai urcat, cati metri verticali ai urcat, cati kilometri ai skiat, care a fost viteza maxima atinsa (intr-o anumita zona), etc.

Cam aceasta a fost vacanta mea la Sölden, un loc in care sigur ma voi mai intoarce. Daca am uitat, sa fie cu iertare. Rubrica de comentarii este deshisa si, daca aveti nelamuriri, nu le tineti doar pentru voi. Auf wiedersehen!

ice-q-solden

iceq-2
grapa

dulciuri

mihai-jurca-ice-q

1 Comment

  • Liviu

    Am o intrebare. Ma duc in Londra in cateva zile cu scoala cu firma wizz air. Pot sa iau un pachet de tigari cu mine si o bricheta fara sa zica cei de la scurity nimic? Sau daca il bag in bagajul de cala, o sa fie probleme?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *