Stockholm. Locuri de picnic unde iti poti scoate iubita la un pahar de sampanie si un biscuite

(Si) la capitolele verdeata, miscare in aer liber, curatenie si eleganta, Stockholm-ul bate lejer mai toate orasele europene. Si, desi suedezii sunt oameni cu posibilitati materiale ridicate – iar o masa la restaurant nu e un capat de tara – o sa ii vezi foarte des la un pahar de sampanie si un “biscuite” in natura, pe malul unui lac sau pe o pajiste. Slava Domnului ca acolo nu exista conceptul “NU calcati iarba”. Noi, in Romania, parca o ducem la muzeu. Sa nu carecumva sa se deterioreze din cauza hoardelor navalitoare de oameni iesiti la relaxare.

Cel mai frumos lucru in capitala Suediei, in serile luuuuungi de vara, cand se intuneca aproape de miezul noptii, e sa te agati temeinic de o sticla de vin, de sampanie sau de cidru, sa iei cu tine si ceva gustari (prajiturile acelea fabuloase de le gasim la noi la IKEA se vand in Suedia la mai toate supermarketurile) si de un set de pahare de plastic, cu picior. Si ca sa nu uit, iti trebuie si o paturica! Temperatura, pe la 8 seara, undeva la 19-20 de grade.

Nu va veni niciun gardian public sa te intrebe ce faci acolo, de ce bei alcool in public sau de ce te pupi in vazul tuturor. Ei au de trecut de faza asta.

Ador parcul aflat peste drum de Nordiska Museet (Muzeul Civilizatiei Nordice) – exact la intrarea pe insula Djurgården.

djurgarden-1

djurgarden-2

djurgarden-3

Waldemarsudde. Un loc superb aflat la capatul insulei Djurgården, de unde vezi seara cum vin vaporasele incarcate cu oameni binedispusi din Arhipelagul Stockholm.

waldemarsudde-2

waldemarsudde-1

waldemarsudde-3

waldemarsudde-4

waldemarsudde-5

Pontoanele din zona Stranvägen. Cum mergi de la Nybroplan catre Djurgården, vei intalni cateva pontoane de lemn si bancute, sau, daca vrei sa fii mai in comuniune cu natura (betonul), poti sta chiar jos, pe marginea apei.

strandvagen-1

strandvagen-2

strandvagen-3

strandvagen-4

strandvagen-5

Vaxholm este un alt loc preferat pentru o iesire incacrcata de romantism. Micul orasel se afla la vreo 2 sferturi de ora de mers cu vaporasul din Stockholm. Toate vaporasele care pleaca in arhipelag, trec si opresc in Vaxholm.

waxholm-1

waxholm-2

waxholm-3

 

* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

1 Comment

  • Andreea

    Frumoasă mai e domnița Cristina… sa-ți trăiască! 🙂
    Bine naibii ca nu-s “suedejii” bărbați faini, ca poate ti-o lua vreunul…
    Numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *