Tabara de limba engleza Cambridge – Mirunette Education

Tabere internationale in limbi straine. Unde se tin, cat costa si ce inveti

Navodari, Amara, Valcea, Valea Prahovei. Sunt locuri unde tineretul epocii de aur isi petrecea cateva zile in vacanta de vara. Taberele scolare de atunci nu erau ceva wow, dar pentru vremurile respective, cand oricum nu aveai termen de comparatie si nici nu stiai ce se intampla de fapt in tarile civilizate ale Europei, reprezentau un compromis rezonabil.

Si acum mi-i aduc aminte pe colegii mei care mergeau in tabere vara. Unul venea cu conjunctivita, altul cu capul spart, Marc – colegul meu de banca din primii ani – cat era el de tacut, a reusit performanta sa sparga 2 geamuri in aceeasi seara cu mingea. Iar pentru mine, care niciodata nu eram lasat de ai mei in tabere, ei erau adevaratii eroi.

Oameni buni, nu am crescut cu pian in sufragerie si cu lectii de bune maniere. Eram si suntem o familie absolut normala. Dar cu toate acestea, ai mei aveau o retinere in a ma trimite in tabara. Aveau grija in schimb sa mergem 2 saptamani in fiecare vara la mare, doua saptamani mi le petreceam la sora tatalui din Brasov, apoi urma turul cu masina pe la rudele din Ardeal, s.a.m.d. De iesit in strainatate nu se punea problema. Teoretic ai mei puteau sa “investeasca” niste sute de lei (nu mai stiu cat costa o tabara) pe vara in activitatea mea extracuriculara, apoi sa ma lase sa bat mingea in spatele blocului pe asfaltul incins la 40 de grade. Atunci ii bombaneam ca nu ma lasa in tabere, unde conditiile nu erau din cele mai bune. Acum le multumesc ca s-au ocupat de educatia mea si a surorii mele.

Intre timp lucrurile s-au schimbat. Odata cu iesirea din blocul comunist si cu deschiderea granitelor, lucrurile s-au intors cu 180 de grade. Poti face ce vrei si e si legal pe lumea asta, cu conditia sa ai cunostinta de lucrul acela si, bineinteles, sa ti-l si permiti.

 

Taberele internationale in limbi straine

“Cand eram eu tanar”, subiectul articolului de astazi nu exista. Poate doar premiantii sistemului sa fi avut posibilitatea de a-si trimite copiii in alte tari comuniste, fara indoiala, dar nu sunt sigur. Azi o poate face aproape oricine. Oricine e interesat de drumul in cariera al copilului sau, oricine e interesat sa-si trimita juniorul sa faca facultatea in strainatate dupa terminarea clasei a XII-a.

Taberele internationale sunt organizate in tari precum Marea Britanie, Irlanda, SUA, Germania, etc, si se  desfasoara in limba tarii respective. La ele participa de regula tineri cu varsta cuprinsa intre 7 si 20 de ani.

Practic iti trimiti copilul la Oxford, Cambridge, Londra, Edinburgh alaturi de alti tineri, de aceeasi varsta, din diverse tari ale lumii. Iar acest colectiv nou creat participa la lectii in limba engleza, jocuri, activitati sportive si diverse vizite timp de doua saptamani.

 

Cum arata programul unei zile

Cazarea tinerilor care participa la aceste activitati se face de regula in campusuri universitare. Fiind vacanta de vara, camerele studentilor de la Oxford spre exemplu, sunt libere. Asa ca de ce nu ar putea fi folosite de cei care vor sa se acomodeze cu viata studentului britanic!?

La sosirea in tabara, copiilor li se da un test de limba engleza, pentru ca profesorii sa-si faca o idee despre nivelul lingvistic al fiecaruia. In functie de aceste rezultate, fiecare copil este repartizat intr-o grupa cu alti copii de nivelul sau.

Programul unei zile (exemplu de program – link) incepe de regula pe la 7:30. Te trezesti, te speli pe fata, te imbraci si mergi la masa. La 9:00 incep cursurile in limba engleza. Timp de 3 ore si jumatate, cu cateva mici pauze, tinerii discuta pe diverse teme, in functie de nivelul conversational al fiecaruia. Partea faina e ca nu se fac lectii de gramatica, lectii pe care le-ai putea face si cu un profesor in Romania. Se pune foarte mare accent pe comunicare, pe dezvoltarea abilitatilor de relationare. Intre noi fie vorba, dupa doua saptamani de tabara nu poti fi as in engleza, oricat te-ai stradui. Dar poti dobandi incredere in tine, chit ca mai pui un verb la timpul gresit sau pronunti aiurea unele cuvinte.

Revenind la program, urmeaza masa de pranz, iar dupa-amiezele sunt rezervate pentru diverse activitati si vizite. Poate sa fie o zi in care se face sport pana la 17:00, sau se viziteaza Oxford-ul, ori e club de teatru sau T-shirt design. Ideea e ca in fiecare zi este o alta activitate dupa-amiaza. Dupa masa de seara urmeaza zona de entertainment – quiz-uri, seri de film, karaoke, talent show, fashion show, etc.

In tot acest timp, tinerii sunt supravegheati de profesorii locali si de cei veniti din Romania. Nu exista, desi unii probabil ca si-ar dori, timp in care fiecare sa o ia hai hui prin oras. Totul se desfasoara intr-un cadru organizat.

Sambata si duminica nu se tin ore. Weekend-ul este rezervat vizitelor la Londra, la muzee, sau in alte locuri dragute.

 

Cat costa o asemenea tabara

Taberele de doua saptamani in Marea Britanie si Irlanda costa de regula intre 1.600 si 1.800 de lire sterline. Pretul nu include biletul de avion si anumite activitati si excursii optionale. Cele in Statele Unite ale Americii (New York, Miami, Los Angeles) se apropie de 3.000 de dolari pentru doua saptamani si tot asa, nu includ bilet de avion si alte “optionale”. Poti consulta toate programele in pagina de mai jos.

Catalog tabere de grup in strainatate 2017 – link

Pentru cei mai mici participanti sunt recomandate taberele in Europa. Ganditi-va ca un copil de 7-8 ani, aflat la prima iesire de acest gen, nu identifica mari diferente intre Londra si New York. In plus, in Europa se zboara mai putin, iar pachetul este si mai ieftin. Cand mai creste poate fi trimis si in SUA.

Exista parinti care isi trimit copiii in tabere in Marea Britanie tocmai ca sa vada daca le-ar placea sa si studieze acolo in facultate. Te duci doua saptamani in campusul universitatii si vezi cu se “mananca” aceasta noua experienta.

Dar cu siguranta ca mai multe detalii puteti obtine de la cei de la Mirunette Education – www.mirunette.ro, specializati in acest gen de tabere. Sunt tare amabili si va vor ajuta. Sa auzim de bine!

* Blogul MihaiJurca.ro participa in campania de comunicare initiata de Mirunette Education.

Tabara de limba engleza Londra – Mirunette Education

Tabara de limba engleza Londra – Mirunette Education
Tabara de limba engleza Londra – Mirunette Education

* Foto articol: Mirunette Education. Foto header: © Socrates | Dreamstime.com

1 Comment

  • Mihaela Muntean

    Mă scuzați, aș vrea doar să vă atrag atenția asupra faptului că nu e corect ” pe dezvoltarea abilitatiilor de relationare”, ci ”abilităților”, cu un singur ”i”. Atât:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *