Travel tips Uncategorized

Viena sau Praga? O comparatie de bun simt intre cele doua capitale

01/09/2014
comparatie-praga-viena
[image name=line]

Desi sunt aici, “peste gard” de Romania, am observat ca destul de putini amici cu care am discutat au ajuns si in Viena si in Praga. Bineinteles ca exclud de aici “nebunii”, ca mine, care au pierdut sirul vizitelor in cele doua capitale.

Asa ca m-am gandit ca ar fi util sa fac o scurta comparatie intre cele doua orase, exact asa cum am povesti seara la un pahar de voie buna. Si nu o sa intru in detalii legate de muzee, preturi, ponturi, etc.

 • Daca vrei un oras elegant, occidental, atunci mergi la Viena. Praga este un pic mai “latina”, mai libertina. In plus, comunismul si-a pus amprenta asupra capitalei Cehiei.
 • Desi ambele orase sunt turistice prin definitie, Praga este mai aglomerata in special in zona centrala. Ai impresia ca orasul vechi a fost facut acum sute de ani pentru vizitatori, nu pentru localnici.
 • Daca esti amator de “centru vechi” atunci Praga e raspunsul. Desi are multe cladiri si palate vechi (istorice), Viena este mult mai contemporana, daca mi-e permisa exprimarea. Cu greu gasesti cateva stradute inguste, pavate cu piatra cubica si mucegai pe pereti.
 • Obiective turistice mai multe si incarcate de istorie sunt la Viena. Praga are un castel si alte cateva puncte care merita vizitate. Viena are in spate toata “logistica” unei foste capitale imperiale (de pe vremea habsburgilor).

saxofon-praga

 • In Praga o sa vezi mai multe grupuri de turisti tineri decat la Viena. Sa vezi cat de galagiosi sunt liceeni italieni.
 • La capitolul eleganta Viena sta cu mult mai bine decat Praga. Capitala Cehiei e mai simpla, mai bruta. Viena e ceva mai “sofisticata”, mai domnoasa.
 • Viena e mai scumpa decat Praga, la aproape toate capitolele. Cu toate acestea nu sunt doua orase in care sa nu iti permiti sa iei masa in oras. Cu 10 euro esti jupan, daca nu esti foarte pretentios.
 • Nici la Viena, nici la Praga, nu zboara curse low-cost. Deci singurele variante fara escala, sunt companiile nationale TAROM, Czech Airlines si Austrian Airlines. Biletele spre Viena sunt totusi mai ieftine (pot porni, la promotie, de la 99 euro).
 • Aeroporturile sunt situate cam la 30 de minute de oras. Prefer Viena pentru trenurile care vin inspre centru. La Praga e pe baza de imbulzeala in autobuzul 119 care te duce la un capat de linie de metrou.
 • Cazarea este o idee mai scumpa la Viena. In extra-sezon, spre exemplu, la 3 stele in Praga, poti sta si cu 25-30 euro/camera dubla. La Viena e foarte greu sa gasesti ceva decent sub 45 euro/DBL.
 • Mancarea traditionala este cam la fel in ambele orase. Traiasca porcul si cartoful! Nu stiu ce faceau daca nu se inventau.
 • Prin Viena trece Dunarea. Praghezii au Valtava. Totusi, recomand capitala Cehiei pentru o plimbare romantica, cu vaporasul.
 • “Smecheria” e la ea acasa in zona centrala a Pragai. Mare atentie la taximetristi, hoti de buzunare si schimb valutar. Viena e mult mai safe din aceste puncte de vedere.
 • In Viena cumperi cu euro, la Praga iti trebuie coroane. Totusi exista magazine in Praga care accepta plata in euro, dar restul il primesti tot in coroane, la cursul magazinului.
 • Shopping mai bun se face in mod clar la Viena. Magazinele si brandurile sunt mult mai variate decat in Praga. Mall-uri au si unii si altii.
 • Reteaua de transport e mai buna la Viena. Dar nici Praga nu sta rau.
 • Daca iesi din zona centrala/istorica/turistica a Vienei, peisajul nu se schimba mult. La Praga mai apar blocuri comuniste si zone neingrijite. Avantaj clar pentru capitala Austriei.
 • Vremea e mai rece la Praga decat la Viena. In miez de vara poti avea supriza sa prinzi zile cu nori, vant, ploaie si 18 grade la Praga. La Viena, vremea e mult mai previzibila.

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

3 Comments

 • Reply irina 31/01/2015 at 00:21

  Lipsesc doar oamenii din comparatie :). Desi Praga este orasul meu preferat din toate cate exista, sunt de acord cu tine la mai toate punctele si cred ca austriecii sunt mai amabili inzecit decat cehii 🙂
  Cu vremea mie mi s-a parut invers, dar e dupa nimereala, cred :).

 • Reply Jurnal de calatorii 31/01/2015 at 21:32

  In Praga am ajuns doar de trei ori; in Viena, ca si tine, am pierdut sirul vizitelor;
  ambele sunt pline de farmec, incat e dificil sa alegi;
  desi ma feresc sa fac comparatii intre orase, totusi cred ca Viena este mai eleganta…
  Si n-as neglija (vecina lor) Budapesta -;) de la un an la altul devine tot mai frumoasa…
  eu ador Barcelona..pe ea cu ce o poti compara?? 😉

 • Reply luca 06/01/2016 at 00:00

  Praha e mult mai pitoreasca si eclectica si plina de viata. Arhitectura e mai variata prin comparatie cu cea a Vienei care respecta un tipic anume. Cat despre cartierele comuniste si mizerie, este eronata informatia, am locuit in Praga 2 ani si vizitat fiecare cartier in parte, si Viena are blocuri tip comunist de partea cealalta a Dunarii, asemanatoare cu cele reabilitate de pe calea Grivitei. Prin comparatie, cartierele de case in care am stat in Praga sunt cu mult mai frumoase sau opulente decat cele in care am stat in Viena. Smecheria din Praha e patentata de romani, cu politie mai ineficienta..Cat despre shopping, ma abtin pentru ca nu asta e obiectivul meu turistic desi in Cehia poti cumpara cristal de Boehmia la preturi bune, inclusiv obiecte superbe de argint care nu costa o avere ca in Vienna. Nu e doar un castel in Praha..e si o catedrala importanta in Praha..Jewish Cimitery, etc si Karluv Most unde sunt spectacole superbe in aer liber si nu numai in acea locatie. Praha este un muzeu outdoor prin definitie si Vienna unul indoor. Fiecare straduta dosnica are ceva de oferit si este bine ca nu se circula cu masinile in centru.Iarna este usoara in Praha nu Vienna..pardon.

 • Leave a Reply