Travel tips

Viena vazuta de sus, din turnul Catedralei Stephansdom

19/12/2017
stephansdom-viena-5

Nimic nu e gratuit pe lumea asta, desi uneori asa pare sau asa ne place sa credem. Chiar daca nu trebuie sa dai bani pentru un anumit lucru, cu siguranta ca trebuie sa depui un minim efort pentru a-l avea.

Stephansdom – Catedrala Sf. Stefan din centrul Vienei – are doua turnuri. Ca sa vezi, cel de nord si cel de sud. Cel de nord este mai mic si se poate urca in el cu liftul. In schimb, cel sudic este mai inalt, practic este cel care domina skyline-ul Vienei, si ca sa ajungi in varf ai de urcat nu mai putin de 343 de trepte, bineinteles dupa ce platesti cei 4,50 euro taxa de acces.

Imi place sa spun ca platesti de doua ori ca sa vezi Viena de sus. Cei cativa euro de la intrare nu sunt mare lucru comparativ cu efortul pe care il depui pentru a ajunge in varf. Imagineaza-ti ca urci pe o scara in spirala, care nu are mai mult de 70-80 de centimetri latime. Practic nu ai niciun moment de respiro pana ajungi aproape in varf. E tot o spirala, nu ai unde sa te odihnesti. Cu exceptia momentelor in care te intalnesti cu un alt turist care coboara si trebuie sa va faceti loc unul altuia. Recomandare – nu incercati sa ajungeti sus daca nu aveti o conditie fizica buna si mai ales daca stiti ca aveti o problema cu locurile inchise. Claustrofobie ii spune pe la mine prin cartier.

Turnul a servit drept punct de observatie in timpul Asediului Vienei si al Bataliei pentru Viena, si avea chiar un apartament pentru cel care era de serviciu in turn. Daca acesta vedea foc in oras, tragea de indata clopotele.

In varf este o camera de dimensiunea unui living generos. Poti vedea Viena in toate cele 4 directii. Cu siguranta vei observa Palatul Hofburg, Rathaus, Stephansplatz, dar si incredibilele detalii de pe acoperisul catedralei (vezi poza aceea de mai jos cu acei solzi albi, verzi, gri, negri, etc). Exista si un mic magazin de suveniruri. Singurul meu of este acela ca cel putin iarna – nu stiu daca si in timpul sezonului cald – geamurile turnului sunt inchise din cauza curentului si a temperaturilor scazute, asa ca trebuie sa gasesti unghiul optim pentru a fotografia, fara sa se vada reflectiile geamului in poze.

stephansdom-viena-15
stephansdom-viena-14

stephansdom-viena-3

stephansdom-viena-2
stephansdom-viena-1

stephansdom-viena-6

stephansdom-viena-4
stephansdom-viena-8

stephansdom-viena-9

stephansdom-viena-10
stephansdom-viena-11

stephansdom-viena-12

stephansdom-viena-14
stephansdom-viena-13

*Fii la curent cu postarile mele. Nu pierde urmatoarele ponturi!

banner-full
banner-mobile
banner-mobile

No Comments

Leave a Reply