zidul-berlinului

3 zile am “cautat” Zidul Berlinului. Intr-un final, l-am si gasit!

[image name=line]

Experienta “Zidul Berlinului” am trait-o in 2010. Imi aduc aminte ca a fost atunci un concediu de 9 zile – primele 5 la Stockholm (Suedia), ultimele 4 in capitala Germaniei.

Venind din Suedia, Berlinul pare un oras simplu si nu foarte animat. Oamenii nu mai pun atat de mult accent pe felul in care sunt imbracati, metroul pare ca a prins 3 razboaie pe unele magistrale (atat de vechi este), iar trecatorii par ca isi urmaresc cu rigurozitate nemteasca drumul inspre si dinspre locul de munca.

Poate ca si vremea ii facea sa fie asa. De la 23-24 de grade la Stockholm am ajuns la 16 grade la Berlin, desi era mijlocul verii (sfarsit de iulie). Doua ore era innorat si batea vantul, iesea soarele 10 minute si iar se innora. Timp de 4 zile, temperatura nu a trecut de 17 grade!

zidul-berlinului-25

Peste toate, parca, trona insa un sentiment de nesiguranta, un aer apasator. Parca asteptam sa ma intalnesc dupa fiecare colt de strada cu un grup de soldati, cu automatul in mana, care sa ma intrebe de sanatate. Poate ca povestile si dramele oamenilor care au murit in zona Berlinului in cei 28 de ani de zid, preseaza constiinta “omului modern”.

Revenind la povestea cu zidul. In mod evident, Zidul Berlinului reprezinta principala atractie a orasului. Poate doar ursuletul Knut, care a trait la gradina Zoo din oras, sa fi luat, timp de cativa ani, fata lungului sarpe de beton care a separat familii, i-a facut pe multi germani din RDG sa isi piarda locurile de munca pe care le aveau in partea federala a orasului ori i-a facut pe cei indrazneti sa isi piarda viata, incercand sa-l treaca.

Acum partea haioasa a vizitei noastre. Am ajuns la Berlin intr-o seara, destul de tarziu, si ne-am cazat la un hotel de langa Potsdamer Platz . Cum nimeni nu citise nimic in prealabil despre Berlin, am iesit a doua zi la plimbare prin oras, cu gandul de a vedea si noi, ca tot romanul, faimosul zid. Trece prima zi, nimic! Iesim a doua, tot nimic. Mai ramaneau inca doua la dispozitie. Cum zidul a avut o lungime totala de vreo 155 de kilometri, care erau sansele sa nu dam si noi peste o singura bucatica din el? Mici. Problema este ca in ziua de astazi mai stau in picioare, in Berlin, numai vreo 3 portiuni din acest zid. Si sunt de dimensiuni reduse.

In a 3-a zi de “orbecait” prin Berlin, am gasit si mult ravnitul zid, facut din panouri de beton exact cum vezi gardurile alea vechi si darapanate de pe la noi, din Romania.

zidul-berlinului-20

Din acest zid lipsesc, pe alocuri, bucati de beton. Acest lucru se explica prin dorinta turistilor din toate colturile lumii de a duce acasa cu ei o parte din istoria Berlinului. Exista chiar si negustori care iti vand bucatele de piatra, spunandu-ti ca fac parte din acest zid.

Totusi, cum am ajuns la zid? Pare anecdotic. Din intersectia Potsdamer Platz, acolo pe unde treceam zilnic, fie intram la metrou, fie o luam in alte doua directii pe jos. In a 3-a zi nu am mai respectat “algoritmul” si am dat luat-o, pe jos, in alta parte. La cateva strazi am gasit si zidul. La inceput nu am stiut ce este pentru ca era noapte. Imi aduc aminte si acum de remarca mea : “uite ce darapanaturi si la astia, parca e la noi!”.

Interesant este faptul ca traseul pe unde trecea zidul (portiunile daramate) a fost marcat cu o linie din piatra cubica. Vezi cum aceasta linie serpuieste prin Berlin, ajunge la baza unei cladiri construita dupa 1990 si se pierde sub ea, insa iese din nou la lumina in cealalta parte a constructiei. A fost pusa tocmai pentru ca berlinezii si turistii deopotriva sa isi aminteasca de aceasta constructie de trista amintire.

zidul-berlinului-21

zidul-berlinului-23

Exista si un muzeu in aer liber construit foarte aproape de Potsadamer Platz, pe care il poti vizita gratuit, din cate imi aduc aminte. Il vezi in galeria foto.

De asemenea, nu trebuie sa ratezi Charlie Checkpoint – cel mai vestit punct de trecere intre cele doua parti ale Berlinului.

 

zidul-berlinului-26

zidul-berlinului-27

Sursa : Wikipedia

Cateva date interesante despre Zidul Berlinului

  • a fost ridicat in august 1961 si a cazut in noiembrie 1989
  • Zidul a fost cea mai cunoscuta parte a frontierei RDG-ului
  • Zidul a trecut prin 4 faze de constructie : gardul din sarma ghimpata de baza (1961), gardul din sarma ghimpata imbunatatit (1962-1965), zidul din beton (1965-1975) si Grenzmauer 75 (Zidul de graniță 75) (1975-1989)
  • pe langa Zid, a fost construita si Fasia Mortii – lata de 100 de metri, aceasta fasie facea practic imposibila “evadarea” din est in vest
  • existau 8 puncte de trecere din Berlinul de Vest in cel de Est
  • aproximativ 5000 de oameni au reusit sa treaca din Est in Vest, din 1961 pana la caderea Zidului
  • Roger Waters a cântat albumul formației Pink Floyd – The Wall – în Potsdamer Platz pe 21 iulie 1990

[wpsgallery]

* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *