tipuri-pahare-de-bere

Bere si placere (ep. 2). Cele 6 tipuri de pahare din care se bea berea de calitate

[image name=line]

Dupa ce saptamana trecuta Razvan ne-a invatat de ce berea de calitate trebuie tinuta in sticle maro, ajungem acum sa cunoastem cele 6 tipuri de pahare pe care trebuie sa le avem in casa, pentru a valoriza la maximum berea servita.

Stim prea bine ca vinul nu se bea din sticla, ci se serveste in anumite feluri de pahare, in functie de soiul/soiurile de struguri din care este facut, dar si la o temperatura specifica, tot in functie de soi.

Daca nu bem vinul direct din sticla, atunci de ce am savura berea in acest mod?

In lume sunt mult mai multe stiluri si substiluri de bere decat soiuri de vin. Exista pahare in forme foarte variate care sa se potriveasca tipurilor diferite de bere. In continuare vi le descriu pe cele mai uzuale, cele pe care le folosesc si eu in mod regulat.

Goblet – pahar obisnuit pentru beri tip IPA (India Pale Ale) si beri belgiene mai putin alcoolizate

Weizen – pahar pentru bere nefiltrata

tipuri-pahare-bere-1

Pilsner – pahar din care se beau lageruri, pilsenuri (majoritatea berilor intalnite la noi in supermarketuri)

Tulip – pahar in care se servesc beri belgiene tari

tipuri-pahare-bere-2

Pint – pahar pentru berile britanice; la inceput a fost pahar de cocktailuri pentru ca se potrivea bine cu shakerul

Snifter – pahar pentru beri puternic alcoolizate (peste 10% alcool) si aromate – barley wine

tipuri-pahare-bere-3

Temperatura de servire si modul de turnare sunt de asemenea importante pentru a te bucura pe deplin de ceea ce-ti poate oferi berea respectiva. Ca sa nu mai zicem de mancarea alaturi de care servesti berea. Dar despre toate astea intr-un episod viitor.

PS: Sper ca te-ai prins pana acum ca nu luam in discutie berile industriale, produse la costuri cat mai mici si umflate cu pompa de marketing. Acestea trebuie baute cat mai reci tocmai ca sa nu le simti gustul :-P.

 

* Daca ti-a facut placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *