muzeul-orbilor

Am “vazut” cum e sa nu vezi. Expozitia invizibila din Budapesta

[image name=line]

Cand esti sanatos si ai totul la discretie, ai impresia ca nimic nu te poate atinge si ca e firesc sa fie asa. Dar gandeste-te numai o clipa, sau chiar mai mult, ca exista pe lumea asta persoane care nu au avut norocul tau. Persoane pentru care aceasta “banala”, pentru noi, stare de sanatate, ar fi tot ce si-ar dori sa aiba.

Acum doi ani, am vizitat la Budapesta, muzeul/expozitia care m-a facut sa multumesc pentru tot ce am in viata. Este vorba despre Láthatatlan Kiállítás – Expozitia invizibila. Este un muzeu care te transpune pentru o ora si jumatate, intr-o alta lume, cea a persoanelor nevazatoare.

 

Cum functioneaza expozitia

Grupuri de cate 5-8 persoane intra, insotite de un ghid nevazator, intr-o hala in care nu e pic de lumina, unul dintre simturi fiind anulat din start. In atare conditii, va trebui sa te descurci numai cu ajutorul pipaitului, auzului si mirosului. Ghidul te plimba prin 7 incaperi mobilate, si te invata sa te descurci ca un nevazator. La inceput este foarte greu, pentru ca trebuie sa pui mana de 2-3 ori pe un obiect pana sa-l recunosti. Te mai si lovesti la picioare, de cate un colt de pat, o galeata, un mop, etc. Sus, in zona capului, nu sunt obiecte sau grinzi care sa te raneasca.

Imi aduc aminte ca la un moment dat, ghidul ne-a intrebat daca vrea cineva sa bea o Coca-Cola sau o Fanta. Cei din grup au optat fiecare pentru una din cele doua bauturi. Si am inceput sa “orbecaim” in cautarea frigiderului, lovindu-ne unul de altul. Tot speram ca in momentul in care unul dintre noi va gasi frigiderul, iar acesta se va deschide, vom vedea lumina din interior si ne va fi mai usor. Surpriza, sau nu, becul frigiderului nu era functional! Si a trebuit sa ne alegem fiecare sticla in functie de simturile tactile.

Turul dureaza un pic mai mult de o ora, timp in care ai impresia ca te dor ochii si incerci sa-i deschizi tot mai mult pentru a vedea. Cand iesi afara, sentimentul este ciudat. Lumina te loveste dintr-o data si iti e greu, in primele cateva zeci de secunde, sa te acomodezi.

Uitandu-ma pe siteul oficial al expozitiei, vad ca acum se poate lua si masa in aceleasi conditii. Cand am fost eu, nu se putea. Am gasit un filmulet pe Youtube pentru tine.

 

Date tehnice despre expozitie

Expozitia se afla in zona Buda a capitalei maghiare. Imi aduc aminte ca am ajuns acolo cu metroul, coborand la statia Széll Kálmán tér, pe magistrala M2. De la metrou mai ai de mers cateva minute pe jos. Se poate ajunge si cu mijloacele de transport de suprafata. Mai multe detalii gasesti AICI.

Tururile sunt organizate in limbile maghiara, engleza, franceza, rusa, franceza si italiana. Noi am fost la turul in franceza, deoarece incepea in jumatate de ora.

PONT: Mergi la aceasta expozitie atunci cand vizitezi si Castelul Buda sau Grotele Gellert, deoarece sunt apropiate. Pleci de la hotel dimineata, vezi la ce ora este turul in engleza, apoi te duci la unul din obiectivele enumerate anterior. In acest fel, nu va trebui sa astepti 2-3 ore pana incepe turul in limba pe care o preferi. Daca nu vrei castele si grote, iti poti omori timpul in Mall Mammut, un centru comercial aflat foarte aproape de expozitie (numarul 4 pe harta, expozitia fiind numarul 1).

Cat costa intrarea

Un bilet de intrare pentru un adult costa 1.700 HUF (5,4 euro). Studentii si pensionarii platesc 1.400 HUF (4,5 euro). Pentru tururile in limba straina, deci si in engleza, se mai plateste un supliment de 2.000 HUF (6,4 euro) – pentru tot grupul!

Du-te la aceasta expozitie. Merita! Sa imi spui dupa, cum e sa vezi lumea asa!

negru
* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *