viscol-revelion

Cat mai tine viscolul si ce vreme va fi de Revelion

[image name=line]

Dintre lunile de iarna, de-a lungul timpului, decembrie, a fost cu o vreme mai blanda, in tara noastra. Perioade cu lapovita si chiar ninsoare, erau in noiembrie, iar din a doua parte a lunii ianuarie si in februarie, viscolele, urmate de ger, erau destul de frecvente.

Manifestari de vreme severa, de genul celor prezente acum in zona geografica a Romaniei si in imprejurimile acesteia, apar atunci cand, cicloni, de origine mediteraneana, ale caror sisteme noroase au un continut ridicat de umezeala, precipitabila, inscrisi pe o traiectorie transbalcanica, in deplasare spre zona Marii Negre, intra in cuplaj cu un maxim de presiune, ce se extinde inspre aceasta parte a Europei, dinspre Campia Rusa, sau dinspre Groenlanda, ori Peninsula Scandinava.

In domeniul acestora, de obicei, masele de aer sunt mult mai reci,  actionand in apropierea suprafetei solului, ca niste pene care expulzeaza aerul mai cald, preexistent, amplificand miscarile ascendente si conducand si la alte aparitii noroase, la fel de bogate in umezeala, mai ales daca, acestea se formeaza cu aport de vapori, de deasupra Marii Negre.

Acest episod de iarna autentica, se va potoli luni noapte, cand, in jumatatea de rasarit vor mai fi innorari si ninsori, dar pe arii din ce in ce mai restranse si tot mai slabe cantitativ, numai ca, vantul va mai avea intensificari si va viscoli zapada ce se va asterne, reducand vizibilitatea si accentuand senzatia de frig.

Vor mai fi fulguieli, marti – oriunde in tara, miercuri – in sud si in sud-est, insa in noaptea de Revelion, cerul se va degaja si va fi ger. In conditii de cer mai mult senin si strat consistent si proaspat de zapada, evolutia temperaturii este foarte greu de controlat. In astfel de situatii, valorile termice pot sa scada si cu pana la 10 grade, intr-o ora.

Prognoza  valorilor minime de temperatura din noaptea de 31 decembrie /  1 ianuarie, ar fi:

  • -12….-9 grade in Campia de Vest, Maramures si pe litoral
  • sub -15…-18 grade in celelalte regiuni
  • sub -22 de grade in Moldova
  • in estul Transilvaniei nu sunt excluse valori si sub -28…-30 de grade.

Presiunea atmosferica, pana in ziua de 1 ianuarie, va creste pana la valori si mai mari de 770 mm Hg, ceea ce se intampla mai rar in tara noastra, dar care este cat se poate de normal, intr-un aer  atat de rece. Totusi, de la 1 ianuarie, directia de circulatie se va schimba, din sector predominant vestic si in jumatatea de nord a Europei, se va intensifica. Cu o astfel de orientare, legatura cu Polul Nord, de unde sa mai fie si alte patrunderi reci, se va intrerupe.

Teoretic, vremea va incepe sa se incalzeasca, iar incalzirea se va resimti mai bine, la deal si la munte, ceea ce va conduce la inversiune termica, ce se va concretiza prin ceata, in zonele mai joase de relief.  Ceata, de aceasta data, ar fi cat se poate de benefica,  deoarece in conditii de ceata, temperaturile nu mai scad foarte mult in cursul noptilor.

La Bucresti, la noapte vor fi -12…-14 grade, iar in noptile de marti/miercuri si miercuri/joi, -18…-19 grade, insa e loc si de mai putin.

 

* Text de Romica Jurca, meteorolog ANM

Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *